Menopausa? “El sexe és clau”

El SAAS organitza una conferència per desestigmatitzar una etapa de la vida de les dones que sovint encara és molt desconeguda i donar eines per passar-la de la millor manera

Quan pensem en menopausa sovint les imatges que venen al cap són de dones amb fogots tot el dia, un rellotge que ens mostra que el temps s’acaba o una dona a la que sembla que ja se li acaba la vida visible a la societat. Estigmes, tabús i mites al voltant d’una etapa de la vida que ha mirat de trencar Estefania Llanos, ginecòloga, i Gina Cortesao, llevadora, en la conferència ‘Menopausa. I ara què?’ De consells i explicacions moltes, però si fem cas a la llevadora, tot plegat es podria resumir en “més orgasmes i dormireu millor i podreu viure la menopausa molt bé”.

I és que malgrat que el terreny sexual és un dels que queda ‘tocat’ quan una dona arriba a la menopausa, en realitat “el sexe és clau!”. Ho ha reivindicat Gina Cortesao. Ja sigui sexe amb en parella, amb un mateix, amb un instrument... “És molt important mantenir la salut sexual perquè aporta hidratació i l’orgasme també ajuda a prevenir la incontinència urinària”. Així, que potser sí que la vagina canvia, té més sequedat i pot provocar dolor en les relacions, però per aquest motiu existeixen els lubricants i encara més, cal recordar d’hidratar-nos. “Ens posem crema a la cara, al cos.. però i la vulva i la vagina? Ningú ens ho ha ensenyat”, ha clamat la llevadora, recomanant per exemple l’ús d’olis essencials. Cortesao, de fet, ha conclòs que “sexe per tot! És molt important”. Ella ha posat el to més desenfadat a una conferència que ha servit per donar claus a les dones per superar una etapa no sempre fàcil. Tant divertida que fins i tot ha sorprès a tothom, al final, revelant que el punter que ha utilitzat era un vibrador. “És una eina terapèutica que hauria d’estar als calaixos de totes les dones. S’ha acabat el pintallavis hem de tenir això!”, ha reivindicat entre rialles de les assistents.

“Ens posem crema a la cara, al cos.. però i la vulva i la vagina? Ningú ens ho ha ensenyat”, ha clamat la llevadora

Més enllà del sentit de l’humor, però tant una com l’altra han intentat tocar aquells punts més determinants per entendre, reconèixer i saber com afrontar la menopausa. Per si algú no ho sabia, sembla ser que viure a més de 2000 metre d’altitud comporta una major risc de menopausa precoç. “Tothom a viure a Sant Julià”, ha bromejat Llanos, que també ha recordat que prendre tòxics com el tabac o l’alcohol, els disruptius endocrins presents en productes de cosmètica o neteja, el sedentarisme o l’obesitat són altres factors de risc. Per tant, cal posar atenció en aquells elements que depenen d’una mateixa i que es poden canviar, com l’estil de vida.

És més que probable que es pateixin alguns dels símptomes més habitual, com les suors, sequedat vaginal, insomni, pèrdua de massa muscular, alteracions endocrines... “no vol dir que ho hagis de tenir tot, però pot passar”.

Així que abans d’haver de prendre medicaments, que també s’hi pot arribar si és necessari i sempre consultant amb el metge corresponent, es pot mirar de reduir l’estrès, evitar tabac, alcohol, la cafeïna o els menjars copiosos al vespre, teràpies no hormonals. El que sigui perquè la transició a aquesta etapa es pugui fer de la forma més positiva. I aquí també hi juga un paper important l’esport, o fer revisions periòdiques al metge de capçalera i al ginecòleg a més de les autoexploracions mamàries.

I si es tenen dubtes, no tenir problemes per acudir, per exemple a les llevadores. “Som conegudes per acompanyar les dones durant l’embaràs o el part, però també ho fem durant tota l’etapa sexual i reproductiva”, ha reivindicat Cortesao, indicant que poden donar eines per pal·liar la simptomatologia i oferir acompanyament.

Etiquetes

Comentaris (2)

Trending