Massa perillós per conduir, encara que sigui per feina

El Superior retira l’exempció per agafar el cotxe durant l’horari laboral que la Batllia havia concedit a un home a qui li havia retirat el permís per donar positiu per alcoholèmia, ja que el considera un risc per a la seguretat en el trànsit

El passat agost, un incident de trànsit va acabar amb la detenció d’un conductor que va realitzar una arriscada maniobra, pujant fins i tot a la vorera amb el vehicle. Va donar positiu per alcoholèmia i se li va retirar el carnet de conduir, amb una excepció: podria fer-ho durant l’horari laboral. Ara, però, el Superior ha canviat aquesta darrera decisió. El considera massa perillós al volant i, per tant, no podrà agafar el cotxe ni tan sols per treballar.

Tot arrenca del passat estiu. L’home va ser controlat per la policia arran d’un incident de circulació, en el qual va acabar efectuant una maniobra perillosa, frenant bruscament a sobre d’una vorera. El risc per als vianants va ser important. En la prova d’alcoholèmia, el resultat va ser àmpliament positiu: 1,76 grams per litre de sang.

Entre el 2006 i el 2020, el processat ha sigut enxampat en fins a cinc ocasions begut al volant d’un cotxe, fet que demostra segons els magistrats una inexistent voluntat de solucionar el seu problema amb l’alcohol

Un cop detingut, la batlle el va condemnar, via ordenança penal, per un delicte menor de conducció de vehicle amb un grau d’alcoholèmia superior a 0,8 grams per litre de sang. Se li va imposar un mes d’arrest nocturn condicional que no compliria a canvi de seguir un tractament mèdic per desintoxicar-se. A banda, se li va suspendre el permís durant setze mesos. Això sí, se l’autoritzava a agafar el cotxe durant el seu horari laboral, de dilluns a divendres entre les vuit del matí i la una del migdia i de tres a set de la tarda. Segons la seva defensa, necessitava poder conduir perquè treballava a la construcció i s’ha de desplaçar entre diferents obres. Va argumentar, també, que en un context com l’actual “és imprescindible mantenir la feina”.

La fiscalia, però, no va mostrar-se conforme amb aquesta excepció i va presentar un recurs al Superior. Posava en relleu que no era pas el primer cop que cometia una infracció d’aquest tipus i que això evidenciava “un evident menyspreu envers el compliment de les normes”. A banda, avisava que la conducció del processat representava un perill.

El Superior accepta els arguments del fiscal. En la sentència emesa fa uns dies, recorda que “les necessitats laborals de l’autor dels fets no poden prevaler sobre l’objectiu de garantir la seguretat dels usuaris de la via pública”, ja que “el dret a la seguretat és un valor superior a la reinserció social dels condemnats”.

En la resolució, posa en relleu que l’home ha sigut detingut en fins a cinc ocasions entre el 2006 i el 2020 conduint begut, fet que “demostra que no ha arreglat la seva situació de dependència amb l’alcohol i que no va buscar curar-se”. A més, posa en relleu que la darrera vegada, la de l’agost, va donar un positiu molt alt i, a més, “va efectuar una maniobra molt perillosa pels vianants”.

Per això, s’entén que “aquest menyspreu per les normes socials no permet atorgar-li el benefici de mesures d’adaptació de la prohibició de conduir per afavorir la seva reinserció pel treball”. I és que entén el tribunal que “aquest favor exposaria els ciutadans andorrans a un risc important d’accident en les vies públiques”. Així, s’estima el recurs de fiscalia i es revoca l’autorització per agafar el cotxe en horari laboral.

Etiquetes

Comentaris

Trending