L’‘advocat del monocicle’, flagell d’Andorra a l’ONU

El controvertit lletrat lituà Stanislovas Tomas s’ofereix a juristes del país per representar la societat civil andorrana per denunciar vulneracions dels drets humans que es produeixen al PrincipatDurant un parell d’anys, el jurista va viure al país després de remoure cel i terra per poder exercir i acabar expulsat pel col·legi professional per impagament de quotes

Stanislovas Tomas està fet tot un personatge. Va viure un parell d’anys al Principat després de remoure cel i terra per poder exercir com a advocat. Es volia establir a Andorra per estalviar-se impostos i poder-hi ‘ocultar’ alguns dels seus clients. Es va fer famós, per dir-ho d’alguna manera i més enllà de la seva batalla per a l’exercici professional, per desplaçar-se pel país encorbatat damunt un monocicle. Va acabar expulsat pel Col·legi d’Advocats per no pagar les quotes pertinents i ara apareix novament al Principat oferint-se als seus antics col·legues, per dir-ho d’alguna manera, per portar davant l’Organització de les Nacions Unides (ONU) vulneracions dels drets humans que es donin al país.

Tomas ha enviat un correu electrònic als advocats del Principat recordant que el 31 de març el Consell de Drets Humans de les Nacions Unides estudiarà la situació de drets humans a Andorra des del 2015 fins al 2020. I que ell representarà “la societat civil andorrana a Ginebra a les Nacions Unides i puc presentar denúncies dels vostres clients”. S’ofereix a dos mil euros per cas. Ara per ara, segons que ha explicat Tomas a l’Altaveu, “no puc dir-vos quines seran les meves queixes contra Andorra aquest any. Això depèn dels meus clients. Encara tinc temps per fer-ne més”.

En el correu als advocats, Tomas explica que el Govern “haurà de defensar les decisions dels tribunals andorrans. També podem queixar-nos d’una contradicció general entre la llei andorrana i la Declaració Universal dels Drets Humans, així com d’altres tractats internacionals”. El darrer dia de març es durà a terme la revisió general de la situació que es viu a Andorra. Aquest procediment es fa cada cinc anys. I en explicacions a aquest digital, l’advocat lituà ha explicat que l’avantatge que té aquest procediment és que les denúncies poden ser anònimes.

I és que hi ha dues maneres de denunciar vulneracions davant el Consell de Drets Humans de les Nacions Unides. La que es durà a terme el 31 de març, que és la revisió general de la situació d’un país en relació amb el compliment de les seves obligacions derivades de l’adhesió als convenis universals en matèria de drets humans o denúncies individuals que es poden fer en qualsevol moment. La complicació que comporta aquesta segona opció és que no es pot anonimitzar. En aquest sentit, Tomas ha explicat que “podeu utilitzar aquest procediment -l’individual que es pot activar en qualsevol moment- si heu perdut tots els tribunals andorrans i creieu que els tribunals andorrans van violar els drets humans. En aquest cas, el Consell comunicarà el vostre nom al Govern andorrà i prendrà una decisió sobre vostès”.

A banda que la denúncia individual no és anònima, el procediment també és més llarg. Fins que no hi ha una resolució poden passar fins a tres anys. En canvi, segons el jurista lituà, quan les queixes es presenten en el marc d’una revisió general, l’ONU emet un dictamen en un termini que va entre dos i sis mesos. Tomas ha lamentat, però, que passa sovint Andorra acaba incomplint o no respectant escrupolosament les exigències o recomanacions que dicten les Nacions Unides a partir de les resolucions derivades de queixes o denúncies. El lituà exresident es vanagloria que “actualment estic al primer lloc al món segons el nombre de casos guanyats” en relació amb les queixes que presenta a l’ONU.

Comentaris (2)

Trending