La vida recuperada de Casa Rossell d'Ordino

L'inventari dels béns permet descobrir com vivia una família benestant d'AndorraUnes sabates del segle XVIII i una col·lecció de roba excepcional, entre els objectes més valuosos

Comentaris

El Departament de Patrimoni Cultural ha presentat aquest dimarts als mitjans de comunicació alguns dels objectes que actualment el departament està inventariant procedents de la Casa Rossell d’Ordino. Aquest procés de treball permet valorar els béns mobles, així com conservar un conjunt que té una gran rellevància i significació pel patrimoni cultural andorrà. Amb aquesta tercera fase d’inventari en marxa, que s’està duent a terme conjuntament amb l’empresa Retoc Restauració, ja s’han pogut catalogar prop de 10.000 objectes.

Els objectes són la possibilitat de retrobar-se amb el passat, amb el record ple de vida. Ens fan reviure i encara que siguin modestos i senzills estan carregats de vivències. Quan són milers i corresponents a diversos segles aquesta sensació és més gran. És el cas de Casa Rossell d'Ordino.

La cap d'Àrea de Béns Mobles de Patrimoni, Berna Garrallà, explica que el fet que "no hi hagués hereus i que no hi entrés gent jove, ha contribuït al fet que es guardessin els objectes". I també hi han ajudat les dimensions de la casa, amb planta baixa, primer i segon pis i el cap de casa amb les golfes. Els darrers hereus, Joaquim de Riba Cassany, i Lluïsa de Riba Cassany fills de Lluis de Riba i Camarlot, van morir sense descendència i la Casa Rossell va passar a ser patrimoni del Govern l'any 1995. Garrallà qualifica d'"excepcional" la quantitat de béns dipositats a la casa.

Els objectes inventariats són de tota mena i categories

Patrimoni Cultural hi va accedir l'any 2001 i fins el 2003 ja es van poder recuperar 6.000 objectes, la majoria d'entre el segle XVII i el XX. Això ha permès, segons la cap de Béns Mobles de Patrimoni, "saber com es vivia a la casa i com es relacionaven". Garrallà destaca la col·lecció de roba "excepcional" i unes espectaculars sabates del segle XVIII. Els objectes són de tota mena i categories i l'empresa ordinenca Retoc s'ocupa de l'inventariat. 

El mes de juliol passat, el Govern va adjudicar a Retoc la tercera fase de l'inventari i les tasques han d'estar acabades abans que finalitzi l'any. Des d'aquesta empresa, Mireia Garcia, assegura que "l'inventari és el primer pas per a gestionar una col·lecció".

Hi ha mobiliari, articles d'ús quotidià i un rostidor de pollastres

Entre els objectes hi ha mobiliari, articles d'ús quotidià i de la llar, monedes, llibres i documents, indumentària, joies, ventalls, i equips relacionats amb la costura, amb la caça, la pesca i l’escriptura. Entre altres peces n'hi ha alguna de ben curiosa, com vuit ponderals i un rudimentari rostidor de pollastres. Tota la informació dels objectes s’introdueix a la base de dades del programari MuseumPlus i, finalment, s’embalen i es guarden en caixes numerades a la reserva, amb mesures especials, com escumes específiques adaptades, deixant constància de la seva ubicació.

 

 

Etiquetes

Comentaris

Trending