La indigestió jurídica dels àpats del Calones

El Tribunal Superior toca la cresta al comú d’Andorra la Vella que va intentar aprofitar un error de càlcul en una adjudicació per canviar criteris i intentar encarregar els menús a una altra empresaLa corporació va descartar la batalla judicial en perdre en primera instància, però Bio Bio l’ha mantingut per intentar fer-se amb el servei atorgat al seu dia al Rebost del Padrí

El xou de l’adjudicació dels àpats que se serveixen al Casal Calones i que es porten, també i si cal, a domicili ha acabat dos anys i mig després d’iniciar. I amb una tibada d’orelles per part del Tribunal Superior al comú d’Andorra la Vella i amb un cop de porta a l’empresa Bio Bio que pretenia que se li atorgués l’encàrrec que al seu dia es va fer a la firma El Rebost del Padrí. L’afer pot semblar menor, però a cavall del 2016 i el 2017, va causar un autèntic rebombori, amb obertura d’expedients disciplinaris a més d’un alt treballador de la corporació, amb morros entre aquells que avui són els dos cònsols (Conxita Marsol i Miquel Canturri) i amb el comú intentant que els tribunals anul·lessin una decisió adoptada pel propi comú.

Tot es remunta al concurs per triar l’empresa que subministrés els menús que el Calones ofereix tant al casal com als padrins que demanen que se’ls hi portessin a domicili. Era el novembre del 2016. La corporació va rebre dues ofertes, la del Rebost del Padrí, que tenia encomanat el servei fins llavors, i la de Bio Bio. Fetes les pertinents valoracions, el comú d’Andorra la Vella va atorgar la nova concessió de subministrament d’àpats, per tres anys, al Rebost del Padrí. Els responsables de la segona de les empreses que concorrien al concurs van demanar l’expedient per revisar-lo i es van adonar que hi havia un error aritmètic en els càlculs. I ho van comunicar al comú.

El cas es remunta a final del 2016, quan es va adjudicar el concurs, i principi del 2017, quan el rebombori va arribar a portar obertura d’expedients a funcionaris i a ‘enfrontar’ Marsol i Canturri

De forma rocambolesca, enlloc de ser Bio Bio qui impugnés el concurs i iniciés el procediment legal escaient per aconseguir l’anul·lació de la decisió comunal, va ser la pròpia corporació que va portar a la Batllia el cas per aconseguir que fos la Justícia qui anul·lés la seva pròpia decisió. I és que una administració no pot anar contra els seus propis actes ferms i executius. I el comú ja havia aprovat l’adjudicació dels àpats i el resultat del concurs s’havia publicat al BOPA. Justament, el fet que fos el propi comú que acudís a la Justícia i no que fos l’empresa qui instés la nul·litat del concurs va ser el que va ‘enfrontar’ Marsol i Canturri.

Enmig de tot plegat, es van recalcular de manera preventiva les puntuacions i es va proposar una adjudicació a favor de Bio Bio sense que això tanqués la porta al Rebost del Padrí a ser indemnitzada pels danys i perjudicis. La nova adjudicació no es formalitzaria, però, fins que els tribunals no declaressin nul·la la primera adjudicació. El comú va instar la petició judicial de nul·litat del seu propi acte. I Bio Bio s’hi va afegir com a adherent. La Batllia va respondre que no hi havia lloc a declarar nul de ple dret l’adjudicació i el comú va deixar estar el tema.


Entrada al Casal Calones, al nucli antic d'Andorra la Vella.

 

Però caram, resulta que la corporació, per intentar encarregar els àpats a Bio Bio i retirar l’adjudicació al Rebost del Padrí, no només va fer ara els càlculs bé. És que, a més, va pretendre canviar els criteris de valoració. Els va canviar, de fet, per assegurar-se que Bio Bio seria el guanyador, ara sí, del concurs. I això és el que ara, tot i que jurídicament no calia que ho fes, la sala administrativa del Tribunal Superior reprotxa a Marsol i companyia. L’intent de fer una pirueta. 

Per mirar de canviar l’adjudicació aprovada i publicada oficialment al BOPA, la corporació de la capital va judicialitzar el cas demanant ‘permís’ als tribunals per anul·lar la seva pròpia decisió

“Es vol deixar constància que tampoc no era possible que, havent-se apreciat una errada en una operació aritmètica en l’informe d’adjudicació d’un concurs, l’Administració aprofiti per tornar a valorar tots els criteris d’adjudicació aplicant, a més, una interpretació diferent de la feta anteriorment, que és, en definitiva, el què pretén el comú”, manté una sentència recentment dictada pel TS en el marc d’un recurs, ara sí, de Bio Bio.

I és que aquesta empresa, quan va veure que la Batllia no anul·lava l’adjudicació del comú tal i com el propi comú li va demanar, va recórrer contra la decisió. Però hi ha hagut un problema, jurídic. La corporació, veient el ridícul que estava fent amb els àpats del Calones, va decidir frenar després que la Batllia li barrés el pas a la seva intenció de canviar l’adjudicació, i no va recórrer contra la sentència inicial desestimatòria. I com que Bio Bio era un afegitó, no pas el promotor de la petició, no tenia dret, no té dret de fet, a voler reclamar com a actor principal quan al seu no ho va voler fer.

Comentaris (3)

Trending