Els joves uneixen forces contra el canvi climàtic

Pol Cerdà i Anouk Portet van ser els representants d’Andorra en la trobada ‘Youth4Climete: Driving Ambition’, on van treballar junts als delegats d’altres països per crear una declaració conjunta

La generació dels joves, aquells que entren o ja estan de ple en l’adolescència i s’encaminen cap a la vida adulta, sembla que cada vegada són més conscients de les problemàtiques que ataquen, de forma pràcticament directa, al seu futur. Això mateix pensa Pol Cerdà, qui va representar a Andorra a la convenció ‘Youth4Climete’, celebrada a Itàlia la darrera setmana.

En aquesta trobada, que va reunir joves de gran part dels països de les Nacions Unides, es va tractar una de la gran problemàtica sobre la palestra política actualment: el canvi climàtic. Però, realment s’escolta la seva veu? Cerdà opina que, tot i que les jornades van ser força interessants “i estem molt contents d’haver acudit, però el que volem és que els punts que vam tractar realment es duguin a la pràctica”. Tot i que sembla que s’està fent un esforç per donar veu als més joves, sembla que no se’ls acaba d’escoltar.

Així i tot, Cerdà assegura que la trobada va ser molt enriquidora, “un aprenentatge brutal, més enllà dels temes que vam tractar, també culturalment i d’idiomes, ja que vam haver de parlar en anglès”. Els joves es van dividir en quatre grups diferents, amb la resta de participants, on van poder intercanviar opinions i arribar a un consens sobre diverses temàtiques que versaven al voltant del canvi climàtic.

Al grup de Cerdà es va tractar “la conscienciació i l’educació”, com crear un nou sistema que ajudi a conscienciar a la gent i a sensibilitzar a la població de la problemàtica real que existeix amb el canvi climàtic ja des de l’escola. D’altra banda, al grup de Portet, van parlar sobre els agents no governamentals, sobre el paper que juguen la indústria de la moda o la càrnica, entre d’altres. Una de les conclusions que extrau Cerdà d’aquesta trobada és “que s’hauria de treballar molt en diferents àmbits i, sobretot, crear mètodes de participació ciutadana, que són pràcticament inexistents”.

Les dues ministres amb Cerdà i Portet.

Relacionat

Sílvia Calvó remarca la importància d’implicar els joves en la lluita contra el canvi climàtic

A Itàlia, els joves van tenir la visita d’una de les principals figures ‘revolucionàries’ dintre d’aquesta lluita contra el canvi climàtic, que ha aconseguit alçar la seva veu enfront d’alguns dels organismes més importants del món i que no ha quedat, tampoc, fora de polèmica. La sueca Greta Thunberg va ser la convidada especial a les jornades, on va donar una compareixença per als participants.

Cerdà i Portet són sols una mostra de la situació de les noves generacions. De fet, el jove andorrà està implicat en diferents causes, com l’agrupació Contracorrent, i afirma que, una de les coses que més li va cridar l’atenció a Itàlia va ser “la voluntat de canvi i la sensibilitat que vaig veure amb el canvi climàtic, tenim present que pot afectar el nostre futur i tenim ganes de lluitar”. Però no és una opinió que es queda a l’àmbit mediambiental, “som molt més conscients de les problemàtiques de la societat i tenim ganes de canviar les coses”.  

Etiquetes

Comentaris

Trending