Implicació màxima amb la donació de sang

La primera campanya de l’any organitzada per la Creu Roja i l’escola andorrana de segona ensenyança s’enceta amb totes les hores donades i destacant la transmissió dels valors de solidaritat i compromís als més joves

El Centre de Congressos és un anar i venir de gent. La primera campanya de donació de sang de l’any torna a complir expectatives i la ciutadania respon. De fet, per facilitar el procés es demana als donants que agafin cita prèvia i tal com explica el secretari general de la Creu Roja Andorrana, Joan Saurí, “tenim totes les hores plenes”.

La primera campanya de donació de sang de l’any té la particularitat que s’organitza juntament amb l’escola andorrana, concretament amb alumnes de segona ensenyança d’Encamp, Santa Coloma i Ordino. És la sisena edició “i ja va tot rodat”, assegura Saurí. Cadascú al seu lloc i sabent la feina que li toca. Rebre els donants, recollir el formulari que s’omple prèviament, acompanyar-los a la zona de donació i finalment facilitar-los beguda o menjar si ho necessiten o estan marejats. I a la sortida, paraules amables per acomiadar els ciutadans i donar les gràcies per l’acció feta.

Al llarg dels tres dies seran 300 alumnes els que participaran de la campanya i malgrat que s’han repartit per torns, alguns, mostrant màxima implicació, han acudit al Centre de Congressos fins i tot fora d’horari escolar. “Són el futur i és una manera de transmetre els valors que també tenim a la Creu Roja: humanitat, solidaritat i fer-los conscients de la importància de la salut i de la donació de sang”, destaca Saurí.

IMG20240131165057
 

Duran el matí d’aquest dimecres hi ha hagut una quarantena de donacions més 8 que s’havien ofert però que no han estat possibles. “De moment el ritme és bo”, exposa el secretari general de l’entitat solidària, que es mostra convençut de poder arribar a les 140 donacions màximes que hi ha previstes per dia. I és que cal tenir present que malgrat que hi ha totes les hores donades, si s’hi acudeix sense cita prèvia segurament es podrà fer la donació perquè hi ha al voltant d’un 10% dels donants que no acaben sent vàlids, per tant, “ens queden forats per recol·locar gent”.

NOUS DONANTS

El Roger Sánchez, alumne de l’escola andorrana de Santa Coloma, és un dels escolars que participa en l’organització de l’acte i destaca la importància de poder col·laborar “per tenir sang pel banc de sang i teixits”. Quan sigui major d’edat no descarta fer-se donant, “perquè al final un dia ho pots necessitar tu”.

De fet, Saurí reconeix que la implicació dels joves ajuda també a sumar nous donants. Ja sigui de cara al futur, quan aquests adolescents siguin majors d’edat, com també entre les famílies dels joves participants.

Una acció que no és gens banal perquè de sang, molt sovint en falta, “sobretot des de la Covid”. “El Banc de Sang i Teixits de Catalunya m’ha dit aquest matí que tenien reserves per 4 dies i l’ideal seria que fos per 8 dies”, remarca Joan Saurí, afegint que a Catalunya es necessiten 1.000 donacions per dia. Amb totes les campanyes de la Creu Roja Andorrana s’espera superar les 1.500 del 2023, per tant, “des d’Andorra cobrim un dia i mig”. Potser sembla poc, però en aquest cas, tota col·laboració és bona.

Comentaris (1)

Trending