L’hora de moure la llengua

Cultura Activa es presenta en societat en una sala d’actes del comú d’Escaldes plena, definint-se com un conjunt de persones “desacomplexades lingüísticament parlant”, i reivindicant la necessitat de promoure la cultura i l’idioma oficial del Principat que consideren que viu “un mal moment”

“El català no està de moda”. Així començava el vídeo promocional que donava la benvinguda a l’acte de presentació de Cultura Activa, la nova entitat del país que treballarà per promoure la cultura i llengua catalanes. El nom escollit no és gratuït: no es volen quedar aturats i ancorats en el pessimisme. “Som una associació cultural dinàmica i inquieta” que ve “a moure i crear”.

 

La filòloga i primera presidenta de Cultura Activa, Maria Cucurull, assegurava minuts abans de començar l’acte que justament “l’associació neix perquè pensem que el català viu un mal moment i s’ha de millorar”. Sense por del què diran o de si algú s’enfadarà, “a qui no pot agradar que es promogui la llengua i la cultura del nostre país?”, han tirat endavant un col·lectiu de persones “desacomplexades lingüísticament parlant” perquè “no tenim por d’adreçar-nos en català perquè no creiem que la nostra llengua sigui inferior”. Segons Cucurull, “hem de tenir el dret de parlar català perquè així ho recull la Carta Magna”.

Ara bé, els temps “són difícils”. Com han recollit en el vídeo de presentació, ni els joves, ni els creadors de contingut ni molts nouvinguts al país no parlen català i el pitjor, potser ni consideren necessari saber-lo. Però Cultura Activa vol “despertar consciències” entre els catalanoparlants per fer-los veure que cada vegada que es renuncia a parlar la llengua o es canvia d’idioma “estem impedint la integració, posem barreres” i “fem la llengua petita”.

 

I per això toca moure’s, actuar, prendre la iniciativa. I és el que busca fer Cultura Activa. Aquest dijous, d’entrada, han estat capaços d’omplir la sala d’actes del comú d’Escaldes amb una nombrosa presència de ciutadans, autoritats i personalitats lligades a l’àmbit cultural.

Entre discurs i discurs, música, dansa i fins i tot hi ha hagut espai per un monòleg. Un naixement que arriba de la mà d’Òmnium Cultural. El seu president, Xavier Antich, ha estat potser el més bel·ligerant en el parlament. Ha assegurat que Cultura Activa és “des d’avui mateix imprescindible” i que l’aliança “no és fruit d’un caprici, sinó que neix d’una necessitat comuna”. Antich ha insistit també que cal “fer més coses, fer-les millor i fer-les amb més incidència”, en definitiva, “unir fortaleses, avançar i sumar”. I sobretot, “cooperar per multiplicar” perquè a vegades “un més un pot sumar tres”.

El president d’Òmnium ha remarcat que el català viu una situació “quasi d’arraconament” i que un dels grans problemes és “el seu ús social”. Des del seu punt de vista, “les velles fórmules amb què lluitàvem aquesta batalla ja no serveixen”, per tant, “en aquest nou paradigma calen noves eines, noves propostes i millors capacitats”.

 

OBJECTIUS

Maria Cucurull ha anunciat que un dels primers objectius serà fer “un diagnòstic de l’estat de la llengua en l’àmbit esportiu”, perquè saben que és un sector on el català “és poc present”. A banda, el repte “més gran” d’aquest any, serà preparar una jornada per debatre sobre el català i la intel·ligència artificial”.

L’acte ha comptat també amb parlaments de la cònsol d’Escaldes, Rosa Gili, i de la ministra de Cultura, Mònica Bonell. Totes dues han defensat la necessitat de preservar la llengua i han desitjat sort i encerts a una nova entitat a qui també han promès suport i ajuda si els és necessari.

Comentaris (4)

Trending