De ‘gats escaldats’ a Gibraltar ‘covid ready’

Mentre al Principat encara no hi ha data per l’arribada de les noves dosis que han d’immunitzar la població, la ciutat britànica a la costa sud d’Espanya fa una prova pilot de retorn a la normalitat després d’haver vacunat el 80% de residents i treballadors

Gibraltar podria ser un (dels molts) miralls on mirar-se en matèria de vacunació anti-Covid. Bé, potser no n’hi ha tants, d’exemples. Però el del territori britànic a la costa sud d’Espanya podria ser l’Exemple. En majúscula. Mentre a Andorra encara aquest dilluns el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, admetia que no s’atreveix a posar data per a l’arribada de més vacunes -ara mateix el Principat està sense provisions-, la colònia del penyal ha vacunat doblement el 80% dels residents i dels treballadors transfronterers. Poca broma.

De fet, Gibraltar ha iniciat aquest cap de setmana una mena de prova pilot que permet, en alguns espais, que vénen a ser els principals de la ciutat, anar sense mascareta. Sempre a l’exterior, perquè dins els locals i al transport públic continua sent obligatori. També s’ha suprimit el toc de queda i els establiments poden obrir en els horaris que solien ser habituals. Els establiments d’hostaleria i restauració, s’entén. Vaja, que es pot anar a fer la copa i més enllà. Fins les 2 de la matinada ben bones.

És clar que Gibraltar s’ha aliat amb la seva ‘mare’ britànica. I el Regne Unit s’ha encarregat de fe-hi arribar les dosis d’AstraZeneca que ha calgut. De fet, diuen les dades, des del 9 de gener s’han administrat unes 54.000 dosis del vaccí desenvolupat a Oxford i sobre el qual tants dubtes, o alguns dubtes almenys hi ha hagut les darreres setmanes, a l’Eurozona. Gibraltar, com el Regne Unit, s’ha embolicat la manta d’AstraZeneca el cap i ha vist reduir els contagis d’una manera molt considerable.

Andorra ha vacunat del tot, en xifres rodones, 1.500 persones. I 8.200 ciutadans més han rebut la primera de les dues dosis que els pertoquen, sigui de Pfizer, sigui d’Astrazeneca. I mentre a Gibraltar, amb el 80% de la ciutadania vacunada com toca, pràcticament no hi ha cap persona ingressada pel virus i només tenen hores d’ara 15 malalts actius

Al Penyal es dóna per immunitzada de forma artificial un 80% de la població (que supera de poc les 34.000 persones). Si per considerar immunitzades del tot les persones, en el cas d’aquells vaccins que necessiten una doble injecció, només aquelles que efectivament han rebut les dues dosis, la comparativa amb Andorra és… bestial. El 12 a 1 que al seu dia Espanya va engaltar a Gibraltar en una competició classificatòria futbolística no és res amb la pallissa que en matèria de vacunació dóna al Principat.

Andorra ha vacunat del tot, en xifres rodones, 1.500 persones. I 8.200 ciutadans més han rebut la primera de les dues dosis que els pertoquen, sigui de Pfizer, sigui d’Astrazeneca. I mentre a Gibraltar, amb el 80% de la ciutadania vacunada com toca, pràcticament no hi ha cap persona ingressada pel virus i només tenen hores d’ara 15 malalts actius, al Principat en només tres dies s’han diagnosticat més de 160 casos nous i hi ha més de mig miler de persones malaltes oficialment.

I la infecció repunta i les restriccions continuen, amb l’afegit, per bé o per mal, de tenir damunt l’espasa de Dàmocles d’un nou i proper aïllament. Espanya i França en tindran la clau just després d’una temuda i perillosa Pasqua. Igual com França i Espanya, segons l’estratègia escollida pel Govern en relació amb la vacunació, tenen a les seves mans la possibilitat que arribin o o vacunes al Principat. De moment, com a reconegut Martínez Benazet, el més calent és a l’aigüera.

Bé, per ser exactes i rigorosos, el ministre s’ha mostrat “content” perquè, de vacunes, “ens en poden arribar força”. Quantes? Qui ho sap. Quan? Tampoc. “No vull donar una data exacta”, ha deixat clar el ministre tot i considerar que durant les primeres setmanes d’abril hauria d’aterrar un carregament de vacunes al Principat. Però per si de cas, el titular de Salut s’ha curat en salut. “Sóc gat escaldat”, ha reconegut. Al Principat escalden les mascaretes i les restriccions. I el repunt de la pandèmia. A Gibraltar fan proves de retorn a la normalitat. Tan igual, tan diferent.

Comentaris (10)

Trending