El futur del coronavirus: recuperar la vella normalitat, protegint els més vulnerables

Els experts, tot i advertir que la Covid continuarà present amb noves onades, entenen que es pot recuperar la vida econòmica i social prèvia a l’esclat de la pandèmia, però tenint especial cura de padrins i altres pacients de risc

13 de març del 2020. Andorra no s’escapa del que estava passant als països de l’entorn. La detecció dels primers casos de coronavirus i la confirmació que la malaltia s’estava expandint fa prendre una mesura radical: decretar un confinament general. Tret de les activitats essencials, tot va tancar. Era l’esclat de la pandèmia. Dos anys després, el país i el món, almenys així ho semblen, han après a combatre el virus. Els experts auguren que aquest seguirà present, però també entenen que s’ha de recuperar la “vella normalitat”.

Al llarg d’aquests dos anys, amb dades del passat dimecres -la darrera actualització de dades-, la Covid-19 ha deixat al país un total de 38.794 persones infectades. El pitjor de tot, evidentment, són les víctimes provocades. Fins a 152. Fins a sis onades ha viscut el Principat, la darrera provocada per la variant Òmicron, molt més infecciosa, però amb uns efectes menys greus.

El coronavirus no marxarà: seguirà present i caldrà estar atent a possibles noves onades i, sobretot, a la seva severitat per si cal prendre mesures sempre amb padrins o persones de risc com a màxim objectiu a protegir

El gran dubte és ara com evolucionarà tot en el futur immediat. És possible recuperar la normalitat? L’antiga normalitat? Aquella que es tenia abans d’aquell fatídic 13 de març del 2020? Si es fa cas a les declaracions del ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, la resposta és afirmativa. Aquesta mateixa setmana es mostrava partidari de “deixar de comptar els casos diaris” i es mostrava convençut que unes setmanes podria decaure una de les mesures claus per combatre la pandèmia: la mascareta als interiors. Això sí, sempre amb una condició clau: cal seguir protegint les persones més vulnerables davant la malaltia.

El biòleg i informàtic Joel López confia que els darrers mesos han de permetre una certa treva. “El que hem d’esperar a partir d’ara és l’evolució que hem vist, un virus que tendeixi a una major transmissió, que ja és molt elevada, i a una menor gravetat”, comenta. Al seu entendre, “la pròxima onada arribaria a la tardor, quan comenci el fred i tornen els virus respiratoris però també per una baixa estacionària de les defenses de la població”. I, llavors, “tocarà “estar atents, quan pugin els casos, a si són o no severs”. A partir d’aquesta dada “podrem saber si cal aplicar mesures com l’ús de mascareta o tests d’antígens”.

Per la seva banda, el cap del laboratori d’epidemiologia, David Vilanova, admet que caldrà estar atents a un fet: el risc de noves variants. De fet, ja hi ha una mutació d’Òmicron, la BA-2, que està provocant problemes a països on les restriccions han gairebé desaparegut, com Dinamarca o Anglaterra. Recorda que aquesta soca “no és un refredat comú o una grip”, tot i la seva menor gravetat i, per tant, té clar que no es pot abaixar la guàrdia. “Relaxar les mesures està tenint un impacte. Són decisions polítiques, no científiques”, apunta.

Vilanova avisa que “als altres països, les infeccions han baixat molt i ara hi ha una estabilització de casos; és molt probable que hi hagi una nova onada”. I això també podria passar a Andorra. “Un escenari probable és que tinguem el mateix. Tenim un nivell d’immunitat similar, un relaxament de mesures similars, potser amb l’excepció de la mascareta als interiors que pot ser la diferència”.

Conviure amb el virus, apunten els experts consultats per Altaveu, serà la clau i un punt important, destaca el cap del laboratori epidemiològic és millorar la ventilació dels locals interiors

I és que una cosa és segura: “hem de tenir clar que el virus no marxarà; no hi haurà immunitat de grup”. Així doncs, “hi haurà noves onades perquè la immunitat minva amb el temps”. Reconeix que “pot ser un escenari proper al de la grip, en el que cada any les persones més vulnerables s’han de vacunar”, però adverteix que “no és la mateixa malaltia”. Ho demostra el fet que molts pacients que s’han infectat arrosseguen els seus efectes durant molt de temps, alguns dels quals greus. “Hi ha Covid persistent i persones que, mesos després, encara tenen seqüeles, com falta de concentració o de memòria, també impacte cardíac”. De fet, aquest punt és ara un els eixos d’interès per part de la comunitat científica.

Tant López com Vilanova tenen clar que el coronavirus ha vingut per quedar-se. I que caldrà assumir-ho. “Hem de donar per fet que tindrem noves onades i episodis; hem de saber conviure amb el virus”, remarca el cap del laboratori epidemiològic. Com es pot fer? “Hem de reforçar el missatge sobre els grups més vulnerables, com ara padrins o persones amb immunodepressió, i protegir-los. També cal tranquil·litzar la resta, però sense deixar d’advertir del risc”. A banda, hi ha “un missatge esperançador”, que és el fet que “tindrem tractaments i el podrem combatre més eficaçment”.

Caldrà vacunar les persones de risc i es té clar que el virus continuarà provocant víctimes, com ja passava amb la grip

Per la seva banda, López posa el focus en un altre punt a controlar. “Ara tindrem una onada de grip i una de Covid”, avisa. Per tant, “és important que no vinguin juntes, ja que això sí que podria suposar un col·lapse de l’hospital”. A més, té clar que el coronavirus “encara ens obligarà a mesures excepcionals”, especialment “una nova campanya de vacunació a les persones més vulnerables”. Al seu entendre, caldrà en aquests casos, “en els grups que hem de protegir”, una quarta dosi.

Un altre tema que caldrà mirar bé, segons els experts, és “què fem als espais interiors”. Per al biòleg i informàtic la mascareta, ara mateix, “no té sentit”, tret dels ambients sanitaris o amb persones vulnerables. Vilanova sí que apunta, però, que caldria “reforçar les mesures de ventilació”. El que té clar és que “cal trobar l’equilibri entre vida econòmica i social i la circulació del virus”.

El futur, doncs, sembla relativament més esperançador, sense estar exempt de risc. “Vella normalitat? Per a mi sí que penso que hi tornarem”, apunta López. Això sí, apunta que “el procés no serà fàcil sanitàriament i psicològicament”. I també alerta que, malauradament, com passa amb la grip, “hi haurà persones que agafaran la Covid i moriran”.

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending