La festa del saxo no s’oblida dels seus valedors

L’Association Internationale Adolphe Sax, Quatuor Habanera i Jean-Marie Londeix han estat reconeguts aquest dijous a l’Andorra Sax Fest per la seva contribució a posar en valor el saxòfon

El Centre de Congressos d’Andorra la Vella ha estat aquest dijous l’escenari d’entrega dels Sax Awards, els premis que organitza el Sax Fest per reconèixer la labor de tots els qui fan promoció d’aquest instrument arreu del món. És la segona edició que s’entreguen aquests trofeus, dissenyats per l’andorrana Emma Regada, i aquest any han estat per l’Association Internationale Adolphe Sax, el grup musical Quatuor Habanera i l’artista Jean-Marie Londeix. L'acte tancarà amb un concert representat per l'ONCA.

En nom de l’associació internacional que porta el nom del belga Adolphe Sax, l’inventor del saxòfon, ha estat el seu president Alain Crépin qui ha recollit el premi per contribuir a donar a conèixer el saxòfon. “És un gran honor i una gran emoció rebre aquest premi perquè ens agraeix trenta anys de treball. Això dona ganes de continuar i preservar el nostre entusiasme per donar servei a Adolphe Sax, al saxòfon i als joves músics. I per tota la ciutat de Dinant, per l’associació internacional d’Adolph Sax i per donar-li més credibilitat”, ha agraït Crépin, que ha volgut compartir el premi amb tots els integrants de l’organització i sobretot “als voluntaris i a les famílies que acullen als músics”.

L’Association Internationale Adolphe Sax és qui, fins ara, ha organitzat l’esdeveniment més important del món pel que fa al saxòfon, el Concurs Internacional Adolphe Sax, que se celebra a la ciutat de Dinant (Bèlgica). Però Crépin creu que l’Andorra Sax Fest està en ple creixement i cada cop hi és més a prop. “Tothom està d’acord per dir que els dos grans concursos de ‘saxo’ són Andorra i Dinant. Com he dit a les paraules d’agraïment, ens han acollit d’una manera fabulosa. L’organització és perfecta i estic molt feliç de ser aquí, jo que soc un ciutadà de la ciutat natal de l’Adolph Sax”, ha afegit.

El segon premiat de la tarda ha estat el grup musical francès Quatuor Habanera, fundat l’any 1993 per quatre professors formats al conservatori de París, que han estat premiats després d’una llarga trajectòria per escenaris de tot el món. “Trenta anys de música de cambra són molts, moltes recreacions escrites per nosaltres, els compositors, i també és un gran reconeixement pel nostre públic. És una suma de records i emocions que fan que, al cap de trenta anys, puguis mesurar-ne el recorregut”, explica Sylavin Malézieux, un dels seus integrants.

Els premiats de la segona edició dels Sax Awards, amb la dissenyadora del trofeu, l'andorrana Emma Regada.
Els premiats de la segona edició dels Sax Awards, amb la dissenyadora del trofeu, l'andorrana Emma Regada.

“És la primera vegada que vinc a Andorra. Altres anys he seguit el concurs a distància i, sens dubte, és una de les grans trobades internacionals del ‘saxo’. L’instrument ho necessita per mesurar les peces escrites que existeixen i la quantitat de joves talents que estan emergint”, reconeix Malézieux, un dels pioners en adaptar-se als diferents estils, ja sigui de música contemporània, d’obres anteriors o amb músics de jazz i solistes.

Per acabar, l’últim premi ha estat pel prestigiós saxofonista francès Jean-Marie Londeix, de 92 anys, pel seu talent interminable al llarg de les dècades. Londeix va estudiar saxòfon, piano, harmonia i música de cambra, i va ser professor als conservatoris de Dijon i Bordeus. El seu reconeixement l’ha recollit Nicolas Prost: “És un honor ser aquí, aquest trofeu l’entrego a una gran personalitat, de 92 anys, i que no podia vindre fins a Andorra. Soc com un fill espiritual  d’aquest senyor, un deixeble, i li entregaré aquest guardó amb les meves mans”.

Tots aquests guardons han estat entregats per Tomás Jerez, membre del jurat del Solo Sax i habitual col·laborador del Sax Fest, que també ha destacat el creixement d’aquest concurs. “Cada vegada som més, i més joves. Que vingui gent de tot el món: Japó, Xina, Corea... És indicador de què, amb un instrument tan familiar, s’està fent una gran feina”, assegura Jerez. L’ONCA serà l’encarregada de tancar el penúltim dia del festival amb un concert avui a les 21 hores, i demà es posarà fi al certamen.

Comentaris

Trending