‘Félix’, el del Villamagna

Noves revelacions no deixen dubte de la participació en l’‘Operació Catalunya’ de l’excomissari de policia espanyol Marcelino Martín Blas, un dels artífexs de l’extorsió als dirigents de BPA

Fins i tot davant el Parlament de Catalunya (al centre, en la foto superior) l’excomissari de policia espanyol Marcelino Martín Blas va arribar a negar la seva pertinença a la policia patriòtica en tan que ‘grup organitzat’ que pretenia frenar l’auge de l’independentisme català. Martín Blas va ser un dels artífexs de l’extorsió als dirigents de BPA. I noves revelacions no deixen lloc a cap mena de dubte de la participació de qui en altres èpoques va ser acèrrim company d’aventures i més que això de José Villarejo en la denominada ‘Operació Catalunya’.

A Madrid els draps bruts de les mil-i-una ‘malifetes’ articulades durant el pas de l’equip de Mariano Rajoy per la Moncloa salten pels aires cada dia que passa. No ja entre els polítics d’aquell moment, no és sols l’enfrontament entre Francisco Martínez i el seu llavors superior Jorge Fernández Díaz. Les divergències, els enfrontaments mediàtics i judicials, els plets, els retrets sobretot entre aquells que van integrar les cloaques de l’Estat espanyol són constants. Martín Blas és un dels querellats en les diferents accions judicials endegades al Principat ja sigui pels suposats atacs a la sobirania andorrana com per les coaccions exercides sobre dirigents, executius, de BPA.

Martín Blas és un dels querellats en les diferents accions judicials endegades al Principat ja sigui pels suposats atacs a la sobirania andorrana com per les coaccions exercides sobre dirigents, executius, de BPA

‘Félix’, que aquest era un dels noms de guerra més usats per qui durant molt temps va liderar la Unitat d’Afers Interns (UAI) de la policia espanyola, el grup que suposadament es dedica a investigar les anomalies dins el prop cos, és un dels homes clau que lliguen l’atac a BPA amb l’operació política i policial que volia noquejar el procés sobiranista català. ‘Félix’ va ser l’home que el llavors CEO de BPA havia d’anar a veure en un majestuós hotel madrileny, el Villamagna. ‘Fèlix’ era qui havia de donar les directrius a Joan Pau Miquel a tenor d’aquell missatge eloqüent de Celestino Barroso. Calia escoltar ‘Félix’ si no es volia que Banco Madrid se n’anés a l’aigua. ‘Félix’ va resultar ser un Marcelino Martín Blas que com els seus col·legues, José Villarejo i Eugenio Pino inclosos, anaven desesperats per recopilar elements que servissin per tombar Catalunya. I estaven convençuts, Martín Blas més que ningú, que a BPA hi havien de trobar com si d’una legió es tractés una filera de clients lligats al procés català.

marcelino martin blas
Marcelino Martín Blas en la seva aparició en un documental.

Martín Blas va negar en una comissió d’investigació al Parlament català que tingués res a veure amb l’‘Operació Catalunya’. Però un seguit d’àudios que ha reproduït aquest dilluns la premsa digital madrilenya i que estan en mans de la pròpia Unitat d’Afers Interns de la policia i del centre d’intel·ligència espanyol (CNI) deixen clar que ‘Félix’ es movia entre Madrid i Barcelona com un dels líders del moviment policial que havia de frenar els Pujol, Artur Mas, Oriol Junqueras i companyia. De fet, a Martín Blas se li va encomanar, segons aquells àudios enregistrats pel propi Villarejo, el seguiment dels Pujol.

I és que ‘Félix’, a partir d’un moment donat, i quan la tensió amb Villarejo era ja més que evident en el marc d’una relació d’amor-odi que va durar anys i va acabar apartat pels seus superiors, va assumir suposadament el rol de ‘líder’ de la ‘banda’. En tot cas, com evidencia també el llibre ‘La España Inventada’ (Edicions Indicios) escrit pel detectiu i jurista Francisco Marco, director de l’agència d’espies ‘Método3’ i que també va acabar ben malament per les pressions de la policia patriòtica, Martín Blas era peça cabdal d’aquella operació que pretenia tombar Catalunya. I que, de ben segur, va engegar a rodar amb unes quantes connivències pel mig, Banco Madrid i BPA.

Etiquetes

Comentaris

Trending