El Fargo comença a mostrar la ‘nova pell’

La restauració d’un dels primers vehicles, si no el primer, que van contribuir a traslladar de França cap a Andorra els primers turistes de massa, avança a bon ritme

Carrosseria i xassís ben consolidats. El vell Dodge Fargo pren forma de nou. Cada dia que passa, més es pot visualitzar com serà la seva nova pell. És un procés lent però segur, per dir-ho d’alguna manera. És un projecte a llarg termini, sorgit del voluntarisme de la societat civil i de l’empenta de Velles Cases Andorranes amb Claude Benet al capdavant. “Ara ja estem en la fase de reconstrucció després d’haver tret tot el rovell i els elements malmesos”, explica l’ànima mater de la iniciativa.

El Fargo, que si no el primer sí que va ser un dels primers vehicles en portar de França cap al Principat els primers turistes emmarcats en això que s’ha denominat moviments de masses, quan Andorra començava a treure molt tímidament el nas en el món del termalisme i l’esquí, i posava encara més tímidament uns fràgils fonaments al comerç, continua la seva fase de restauració en un taller a la zona de la Comella. “Anem avançant. En aquesta fase s’anirà visualitzant molt millor el canvi”, remarca Benet.

-

Relacionat

Acaba la treta de pintura i òxid del vell Fargo i ara s’iniciarà la restauració

“No sé la destinació del vehicle, un lloc seria la plataforma a l’estació d’autobusos, però no crec que tingui dret de decisió”, continua explicant el lingüista i historiador, que afirma tenir “l’esperança que quan estigui en bon estat farà goig i tindrà pretendents”. De fet, recorda Benet, “l'autocar no és de ningú, doncs potser podria anar a un privat si les institucions no el volen”. Parlant d’implicació institucional, doncs, no és de rebut saber com van els suports. I en aquest sentit el president de Velles Cases Andorranes agraeix “el treball de ‘sorrejar’ del vehicle per part del COEX. Quant a més implicació institucional hi ha  un cert interès, de manera esporàdica, una certa curiositat, però res de molt concret”.

123690338 10218461961640785 4676280787982140489 n
Treballant en la restauració del vehicle.

I és que, recorda l’impulsor del projecte, que va tenir un abans i un després a final del 2018 quan el vehicle de fabricació americana va ser rescatat finalment del ‘clot’ en què havia estat ‘encallat’ durant anys a la carretera de Fontaneda, “és un treball de restauració i de sensibilització de la societat -que per ara ha respost força bé- i de les institucions, amb resposta molt tímida”. La col·laboració al projecte encara hi és oberta de bat a bat.

El pressupost per transformar del tot el vehicle que durant unes tres dècades va servir d’allò que avui s’anomenaria microbús encara cal alimentar-lo. El vehicle que acabaria sent poc més que una mena de magatzem de llenys no és de ningú i és, alhora, de tothom. De tothom que s’hi senti implicat. “Jo no en sóc el propietari, simplement el transmissor d'una peça patrimonial, testimoni d'uns temps passats i que estava en via de desaparèixer”, sentencia Benet.

Etiquetes

Comentaris (4)

Trending