L’estafador dels molins de vent que feia parada i fonda a Andorra

Investigat per la fiscalia d’Osnabrück, el resident passiu alemany Hendrik Holt està acusat ‘d’aixecar’ uns 500 milions d’euros a tot un seguit de grans companyies energètiques europees fent-les creure que participaven en la construcció de parcs eòlics, un dels quals el projectava al Principat

Se l’havia pogut veure igual a l’Hermitage que a l’Adlon. L’un, luxós hotel d’Andorra, de Soldeu. L’altre, el top berlinès a tocar de la porta de Brandenburg. El resident passiu Hendrik Holt fa dies que ‘viu’ a la presó alemanya d’Oldenburg. La fiscalia d’aquell país l’acusa d’haver estafat algunes de les grans companyies energètiques d’Europa i més enllà. Buscava inversors per a magnes parcs eòlics. El 2017 va anunciar que en construiria un al Principat. Ara, el que es busca són els aproximadament 500 milions d’euros que es creu que hauria pogut fer desaparèixer.

L’esclat del coronavirus va enganxar Holt, de tot just trenta anys, al Principat. Però veient que el confinament anava per llarg, se’n va tornar al seu país d’origen amb un dels múltiples cotxes d’alt nivell de què disposava i amb els quals també se l’havia pogut veure a Andorra. Segurament aquella, vist amb perspectiva, va ser una mala decisió. Poques setmanes després seria detingut per la policia germànica per ordre de la fiscalia d’Osnabrück, que feia temps que li seguia les passes. De fet, el va detenir a ell i a mitja família seva en una actuació coordinada en diferents punts d’Alemanya.

holt molins
Hendrik Holt en una mena de fotografia promocional seva.

Holt i el seu soci i director financer del hòlding constituït per a l’impuls dels suposats parcs eòlics, el veterà bancari Heinz Luchterhand, que va haver de ser ‘pescat’ a Beirut i extradit cap a Alemanya, són els dos únics engarjolats ara mateix (els familiars de Holt estan en llibertat sota fiança). Tots dos són administradors solidaris des del novembre del 2018 d’una societat anònima domiciliada al Principat i oberta des del juliol del 2017 que té per objecte la tinença i gestió d’accions o participacions en societats estrangeres per compte propi excloent les activitats pròpies del sistema financer. Instal·lació de parcs eòlics, estudi i execució de projectes de desenvolupament energètic i elèctric, adquisició i venda d’electricitat a l’estranger.

Holt i el financer Luchterhand són els administradors solidaris d’una societat al Principat des d’on suposadament es teixien les maniobres de l’emprenedor des del 2017; el jove empresari havia residit a la Cortinada i l’esclat del coronavirus el va agafar en un pis a Andorra la Vella, on també tenia un petit despatx

Aquesta societat andorrana, aquest hòlding, va passar a ser el centre d’operacions del jove emprenedor de Haselünne, al nord d’Alemanya, després dels primers moviments per, suposadament, reestructurar el negoci familiar de generacions. De fet, que se sàpiga, i així ho creuen els investigadors, Holt només hauria fet una petita inversió a Alemanya el 2016 en un parc eòlic. Suficient per aparentar i començar a construir un castell de cartes. I és que la fiscalia d’Osnabrück considera que tot es basa en el paper, tal i com han publicat mitjans especialitzats alemanys. En múltiples falsificacions documentals. Molta aparença, grans contactes i un alt dispendi econòmic. Fent passar diners d’una banda a l’altra per generar nous diners des del no-res. Aparentment. La investigació, a Alemanya, està en curs i va per llarg.

La societat andorrana té les participacions almenys de Holt embargades per una saig del Principat des del febrer del 2020, just un mes després que el jove empresari i el veterà director financer presentessin el ‘Projecte Munic’ que va arribar fins i tot al comissari de l’Energia de la UE i que pretenia posar en marxa trenta parcs eòlics en diversos països. Però alguna cosa ja feia tuf llavors. De fet, a la fiscalia alemanya feia més temps encara que alguna cosa li olorava malament. Holt no ho sabia. O potser sí. Però anava fent la viu viu i mirant d’embastar suposats projectes aquí i allà. Ara tot sembla que era un castell de cartes que més d’una vegada s’havia dissenyat des d’una casa que el jove suposat empresari tenia llogada a la Cortinada. O el pis que després va passar a ocupar a tocar de la Rotonda. També tenia un petit despatx llogat al centre d’Andorra la Vella. O un magatzem arrendat, suposadament, per guardar-hi alguns dels vehicles d’alt nivell amb què es movia.

Estudis a l’Ud’A?

No ha transcendit que Holt tingui una causa oberta al Principat pel cas que l’ha dut la presó a Alemanya. A la Batllia, per diferències amb els seus arrendadors, alguna vegada hi havia hagut de passar. Com a mínim metafòricament. Per cert, en la seva biografia oficiosa, a aquest jove de trenta anys amb formes i maneres d’experimentat home de negocis, hi consta una llicenciatura en administració d’empreses obtinguda a la Universitat d’Andorra. Veient que a Alemanya ha estat recentment condemnat per falsificar un títol de doctor en Dret, bé prou podria ser una entabanada més d’aquest jove amb aires de grandesa. El preuat Holt ara sembla tot façana.

vehicle
Un dels vehicles amb què es movia Holt al Principat.

El seu refinat alemany, els seus gustos cars -vestits fets a mida en sastreries de primer nivell a Alemanya, sabates de centenars d’euros, cotxes de centenars de milers d’euros…- i la seva suposada perspicàcia i intel·ligència haurien embadalit companyies energètiques de Txèquia, d’Escòcia, empreses participades per Acciona o fins i tot líders de Zimbabwe. Hendrik Holt era u no parar. Segons les fonts consultades, el jove suposat emprenedor era la cara, la imatge, l’engalipador. L’experimentat Luchterhand era qui teixia el rerefons financer. Sempre suposadament. Un tàndem que durant molt temps hauria estat elogiat en diferents sectors. Però mai, normalment, d’Alemanya, on ningú o pràcticament ningú no els coneixia -en altes esferes- i on aparentment hauria estat fàcil que se li parés una trampa i se l’acabés enxampant com finalment l’hauria enxampat la fiscalia d’Osnabrück.

Holt va ser detingut a mitjan abril a l’hotel Adlon de Berlín, on tot sovint hi contractava una suite per enlluernar els seus contactes. El mateix dia a Bakum, a la Baixa Saxònia, s’arrestaven altres membres de la família i s’embargaven béns que aquestes alçades de la pel·lícula ja s’han començat a subhastar. Al Principat, els comptes que tindria haurien estat congelats, sinó per ordre judicial, que no consta, sí per la prudència de l’entitat bancària que hauria vist passar euros amb una certa notorietat. La guarda pretoriana de Holt al Principat no està gaire clara. I aquells que sí que hi tenien contacte han mirat de desentendre-se’n. Això, és clar, aquells que no havien de cobrar des de lloguers a altres qüestions.

luchterhand
Heinz Luchterhand, el soci de Holt i administrador solidari de la societat andorrana que també està empresonat.

La distància entre Alemanya i Andorra és molt gran. No només en quilòmetres, que pot ser més relatiu. En maneres de fer, en maneres de pensar, en maneres d’actuar. El coneixement dels uns pels altres i a la inversa és pràcticament inexistent. I això hauria facilitat, almenys fins ara, que Hendrik Holt es mogués com a peix a l’aigua. Fent i desfent. Fins que alguns d’aquells que van avançar diners per a projectes que no veien mai la llum es van cansar. O aquells d’altres que formaven contractes d’arrendament de grans terrenys on havien d’instal·lar-s’hi els molins de vent i que van veure com les seves firmes apareixien suposadament falsificades per altres menesters.

L’home que volia construir un parc eòlic a Andorra -així ho va anunciar a la premsa alemanya- quan en l’objecte social del seu hòlding andorrà hi diu clarament que no pot dur a terme aquest projecte en territori nacional no sent pas passar ara el vent des de la seva cel·la penitenciària. Potser ja temia alguna cosa quan a principi d'any tenia molt interès en saber què respondrien les autoritats andorranes si mai Alemanya feia una sol·licitud d'informació fiscal a la demanda. Però, ¿on són ara els 500 milions d’euros? És la gran pregunta. ¿Holt i Luchterhand els van amagar d’alguna manera al Principat? Un altre interrogant. Tot un misteri. Allò que el vent s’endugué. O potser no pas per a tothom.

Comentaris (4)

Trending