Una estafa amb la droga com a reclam

Estupefacció a la xarxa per un anunci en un portal de compravenda d’immobles i vehicles que suposadament oferia estupefaents de tota mena i que es tracta d’un frau internacional al qual haurien picat alguns ciutadans del país

La droga només era el reclam. En el rerefons hi ha una estafa com una casa. Un frau internacional que puntualment arriba al Principat via xarxes socials. És un anunci de la mateixa família que els que ofereixen finançament de fàcil contractació. Però amb un producte més ‘hard’. L’anunci, que en aquesta ocasió va començar a circular divendres i diumenge ja no estava operatiu, ha aixecat una forta polseguera, especialment, perquè es va colar a través d’un conegut portal (busco.ad) de compravenda de tot tipus d’objectes, i especialment d’immobles i cotxes.

Evidentment, de droga -des de burundanga a LSD passant per cocaïna, heroïna i el que vulguin que es puguin imaginar- ni ha arribat mai al Principat ni tampoc mai hi hauria arribat. Els estafadors, que operen a través d’un contacte de WhatsApp amb un número de telèfon del Camerun, no tenen cap intenció de facilitar l’estupefaent. L’estafa no sortiria a compte. El que fan és una pressió d’allò més forta als eventuals interessats i miren de convèncer-los perquè facin un pagament a mode de paga i senyal. No és fins que el suposat comprador està convençut que es facilita les dades d’on cal fer l’ingrés.

¿Qui denunciarà haver perdut algunes desenes d’euros, potser algun centenar, per haver intentat comprar marihuana o cocaïna per Internet? Ben pocs. Amb això juguen els estafadors, a Andorra i en altres països on operen

Evidentment, els estafadors, que via Internet es colen a diferents països de tot el món, juguen amb el fet de saber que ben poca gent decidirà denunciar el cas quan el comprador vegi que ha estat objecte d’una estafa. ¿Qui denunciarà haver perdut algunes desenes d’euros, potser algun centenar, per haver intentat comprar marihuana o cocaïna per Internet? Ben pocs. De fet, fonts policials han assegurat que estan convençuts que al país hi ha ciutadans que han caigut al parany, però ningú que hagi formalitzat la denúncia.

Tant el correu electrònic com el WhatsApp associats a l’anunci donen una gran aparença de realitat perquè a l’altra banda de la pantalla sempre hi ha algú que respon. Es tracta d’una xarxa organitzada amb funcions clarament delimitades entre ells i amb prou informació al seu abast com per donar aparença de realitat a l’oferta. D’entrada, tenen coneixements de tecnologia digital per colar-se a les xarxes sota l’aparença de realitat. De fet, un dels anuncis que han corregut aquests darrers dies aparentment estava ‘domiciliat’ a Sant Julià.

cocaina
Imatge d'un dels 'anuncis'.

Hauria estat arran de la revolada que va agafar l’anunci, del boca-orella, que els responsables del portal de compra-venda de productes, que no tenen res a veure amb l’oferta, haurien tallat de rel l’anunci. No és la primera vegada que ho fan, encara que aquest cop la situació ha agafat una dimensió molt més notable. Formalment, però, mai ningú ha pogut adquirir droga per la xarxa (almenys, no a través d’aquest anunci, d’aquest enllaç; certament, per Internet es pot aconseguir de tot i també estupefaents). Quan el 'post' va començar a córrer, els primers que van reaccionar van ser els responsables del portal, que van 'capar' lenllaç.

Via l’anunci en qüestió, el màxim que han mogut fer mitja dotzena de persones del país, potser algunes més, és deixar escapar uns quants eurets pensant que tindrien el ‘vici’ assegurat. I l’únic segur és que han acabat escaldats i amb la cua entre cames. El burundanga haurà d’esperar. La ‘maria’, també.

Comentaris

Trending