En Nicolau i el penúltim somni constructiu d’Ordino

Expectació i cert temor a la parròquia que ha decidit posar un fre a l’edificació per veure l’impacte que tindrà la urbanització que es farà al Prat Gran i com es desenvoluparà una macro-unitat d’actuació a la Gonarda, entre Ordino, l’Aldosa i la Massana

Entre en Nicolau i la Gonarda, els que temen l’impacte constructiu van d’allò més servits a Ordino. Són dues de les promocions urbanístiques que per molt que el comú hagi modificat les normes subsidiàries per mirar de frenar l’edificabilitat no aconseguirà pas posar-hi el cascavell. En fi, que hi ha terra per construir i llicències atorgades o, com a mínim sol·licitades, que difícilment es podran aturar.

Al Prat Gran, per sota de la Querola de Jean Nouvel, s’hi fa una reparcel·lació on hi surten -o hi podrien sortir- més de mig centenar de construccions. Habitatges unifamiliars a l’estil ordinenc. Integrats a la parròquia. Això és, amb aspecte de xalet, fa o no fa. Si al Prat Gran la cosa està força avençada i hi ha fulletó fins i tot promocional, potser no ha transcendit tant d’una macro-unitat d’actuació a la Gonarda, entre Ordino, l’Aldosa i la Massana. Però la possibilitat que es desenvolupi aquesta unitat poc menys que bestial fa por.

O així ho ha copsat l’Altaveu, que ha pogut detectar també un difícil equilibri entre els que volen desenvolupament urbanístic encara que hi afegeixin el cognom sostenible i els que consideren que la sostenibilitat passa per desenvolupar altres coses -a Ordino segur- que no depenguin del totxo. En fi, debat obert, polèmica assegurada. Com la decisió comunal de modificar les normes urbanístiques. Un encert per uns pocs, un pegat per uns quants més, i una cabronada per a d’altres.

UN NOU COMENÇAMENT

Com s’ha dit, hi ha projectes que no es podran aturar pas. És el cas del de Terres de Nicolau, la promoció que es pretén bastir sobre el Prat Gran ordinenc. L’esmentat terreny es parcel·la en 53 fraccions i es converteix, s’ha dit, en Terres de Nicolau, “on comencen els somnis” o “un nou començament”, que són els dos reclams usats comercialment per la societat Amura Holding.

Segons l’esmentat fulletó, Terres de Nicolau “és un projecte immobiliari que representa un nou començament, un lloc on respiris i estiguis en continu contacte amb la naturalesa d’una manera natural i subtil. Un espai de vida familiar on la modernitat es combina amb la sostenibilitat de l’entorn, mitjançant la tecnologia més innovadora, una nova llar on l’hivern és menys hivern”.

Presentació comercial V2 (arrastrado) 2
Presentació comercial V2 (arrastrado) 3

La promoció, és a dir, Terres de Nicolau, “s’ha consolidat amb la finalitat d’oferir habitatges unifamiliars, respectant l’estil arquitectònic de la parròquia, comptant amb àmplies parcel·les delimitades en una mateixa urbanització i estant perfectament comunicada amb el centre del poble d’Ordino”. Els propietaris originals del terreny haurien venut el terreny a una promotora per eixugar les dificultats financeres per les quals passaven. I haurien fet, en certa manera, amb certes limitacions que ja des del comú se’ls va requerir per no posar traves a l’autorització del projecte futur.

Els preus ‘absoluts’ de cadascuna de les cinquanta parcel·les numerades aniria de 681.000 euros a 1.061.631 segons un fulletó datat al primer de maig d’aquest 2022

Segons un document data a l’1 de maig al qual ha tingut accés l’Altaveu, excepte tres parcel·les especials, per dir-ho d’alguna manera, les 50 parcel·les restants que surten al Prat Gran tal i com mostren els plànols van des de 400 metres quadrats a 610. L’ocupació màxima se situa en el 66%. Aplicant el coeficient d’edificabilitat autoritzat, l’edificació màxima en metres quadrats aniria de 653 a 951.

Si s’associa aquest darrer indicador al preu de venda sense IGI que estava sobre la taula el primer de maig, cada metre quadrat d’edificació màxima sortiria a 1.122 euros aproximadament. En tot cas, els preus ‘absoluts’ de les cinquanta parcel·les numerades aniria de 681.000 euros a 1.061.631. En fi, “Terres de Nicolau es presenta sota el jou d’un nou començament per a tots aquells que desitgen conviure amb la naturalesa i gaudir de les riqueses culturals del Principat d’Andorra”. I d’una reserva de la biosfera, ehem, ehem, com la d’Ordino.

Comentaris (4)

Trending