I que en faci molts més!!!

Aina celebra els seus 40 anys de vida amb un emotiu acte, on les cançons tradicionals de les colònies han tingut un paper preponderant i on s’ha destacat la tasca en educació i la figura de mossèn Ramon

Casa de la Vall, els comuns... i Aina. Perquè s’ha guanyat el dret a ser considerada quelcom més que una casa de colònies. És “una institució més del país”. I aquest diumenge celebrava 40 anys de vida. 40 anys ensenyant uns valors claus com la solidaritat, l’amistat o el respecte a la natura. Una data significativa no es podia celebrar més que amb un emotiu acte que ha aplegat antics monitors i molts dels ja adults que, de nens, van fer estades a la residència.

Ha estat una jornada de records. Sobretot, musicals. Perquè mossèn Ramon i la resta de responsables de la casa de colònies han volgut jugar aquesta carta: les cançons que molts infants han après a Aina. I si en un inici hi ha hagut timidesa, ja al tram final, gairebé tothom s’ha animat a cantar. Era la justa penyora a pagar per poder berenar després. Com no podia ser d’una altra forma: xocolata i coca.

El cònsol menor de Canillo, Marc Casal, ha anunciat que es destinaran 100.000 euros a crear un refugi a Mereig, justament pels joves de la casa de colònies

A l’acte han estat convidats el cap de Govern, Xavier Espot, i la síndica general, Roser Suñé, entre altres autoritats, tots amb el mocador que tocava per a l’ocasió. I tots han pogut intervenir per remarcar que Aina va molt més enllà que una simple casa de colònies. Així ho ha recordat el cònsol menor de Canillo, Marc Casal. “És una institució de Canillo i d’Andorra”, ha afirmat.

Durant el seu parlament han posat en relleu diferents aspectes. Un, la tasca educativa, sobretot en valors que fa Aina. “Són fonamentals per créixer com a persones”, ha apuntat la síndica. Entre ells: la solidaritat, el respecte als companys, la cooperació... I, també, el fet que “s’ha ensenyat a molts infants el nostre entorn i que cal cuidar-lo i ser responsables”, com ha volgut indicar Espot.

Un segon aspecte és que Aina no hagués estat possible i no seria el mateix sense una persona: mossèn Ramon. Gairebé l’han fet envermellir, tot destacant el paper clau del religiós tant en la creació de la casa de colònies, iniciada el 1979 però inaugurada el 1982, com en la seva evolució posterior. “Del seu somni va fer una realitat”, ha recordat Casal.

El religiós ha volgut recordar què el va portar a tirar endavant el projecte: la necessitat de donar algun espai als nens del país que tenien els dos pares treballant. Un d’ells, justament, estant sol a casa va acabar provocant un incendi. A partir d’aquell fet, mossèn Ramon va impulsar el casal Sant Serni que, però, es va quedar petit molt aviat. I, llavors, va néixer la llavor d’Aina.

40 anys després, la casa està d’aniversari. I, per cert, es pot ben dir que tindrà regal. El cònsol menor canillenc ha avançat que es destinaran 100.000 euros per crear un refugi a Mereig, especialment destinat als joves d’Aina. S’espera que pugui estar en funcionament ja l’any vinent.

Comentaris

Trending