Desmuntant l’Òmicron

El bioinformàtic i cap del laboratori nacional d’epidemiologia, David Vilanova, ha compartit dades i informació sobre la nova soca del coronavirus i augura més contagis però d’una severitat menor que els provocats per la Delta

La variant Òmicron és la nova amenaça del coronavirus. I ja està a les portes d’Andorra, si és que directament no s’ha colat. Són molts els dubtes que encara genera, tot i que cada cop es té més clar que acabarà sent predominant i, per tant, substituint la Delta. El bioinformàtic i cap del laboratori nacional d'epidemiologia, David Vilanova, ha volgut recollir la informació que es té sobre ella i desgranar-la, tot apuntant que, si bé és cert que acabarà provocant més contagis, la gravetat d’ells serà inferior als generats per la seva antecessora.

Així ho revela en un fill de Twitter que ha volgut compartir aquest dissabte, recopilant dades i informació sobre aquesta nova soca que, ja ho admet Salut, segurament ja es troba present al Principat i anirà guanyant terreny en els pròxims dies. Vilanova recorda que va aparèixer a Suràfrica, detectada a inicis de novembre i que té “moltes mutacions noves”. 32, indica, en comptes de les 9 que tenia la Delta.

Òmicron, apunta, es transmet de dos a tres vegades més ràpid que l’anterior soca que, recorda, ja era un 50% més veloç que l’original. Per tant, “sorprèn que els casos es doble cada dos o tres dies”. I si això s’extrapola a Andorra, avisa, “això voldria dir que tindríem el 100% en 32-48 dies”.

Contra ella, és cert, l’eficàcia de la vacuna disminueix un 30%. Tot i això, remarca que “segueix protegint, especialment de patir casos greus”. I davant aquesta situació, “la tercera dosi és la millor manera de reactivar el sistema immunitari”. Afirma, després, que “hi ha bones notícies”. En concret, el fet que “la capacitat infectiva de l’Òmicron disminueix tot i que es transmet més ràpidament”.

Vilanova explica que “infecta millor els bronquis” però menys els pulmons. I, per tant, “probablement, tindrem més casos però menys severs que per la Delta. Al seu entendre, “l’escenari probable és un fort increment de contagis”, però d’una menor gravetat. Avisa, això sí, que igualment es generarà estrès sobre el sistema sanitari i, per tant, cal “no oblidar les altres capes de protecció”.

Una darrera advertència que fa és que “aquesta onada serà sobretot la dels no vacunats, que seran els qui la patiran amb més severitat”. Per això, reclama que qui pugui es vaccini “pel seu bé, el de la comunitat i l’economia del país”.

Etiquetes

Comentaris (2)

Trending