La darrera truita de carxofes

El restaurant Pla de l'Estany de la Massana, més conegut com Cal Ramon ha tancat després de 48 anys

Comentaris

Després de 48 anys, el restaurant Pla de l'Estany de la Massana ha tancat. Conegut per Cal Ramon era un lloc habitual de trobada, popular per la seva truita de carfoxes, la de patates o les paelles del cap de setmana. Però també per un bon plat de macarrons gratinats, el cafè del matí o la cervesa de la tarda. Va obrir el 1972, just quan la parròquia i el país patien una gran transformació.

En aquests 48 anys han canviat moltes coses a la Massana però es mantenen formes de vida o de comportament social, les causespies de les pobres, de les riques, de Jaume Giberga o de Nicolau Busquets, el benefici, la casa del benefici, els altars a les cases pairals i les tradicions. Els records de la Segona Guerra Mundial en forma d'Hostal Palanques. Pràcticament, al costat, hi ha Casa Quico amb el restaurant Pla de l'Estany o Cal Ramon, un lloc de trobada i de reunió. Casa Quico apareixia en el llistat de la Qüèstia de l'any 1940 amb 27 cases més. Està al número 2 del carrer major.

Tot i que moltes de les cerimònies de la vida socioecònomica de la Massana estan fixades pel calendari litúrgic com Sant Antoni Abat, Sant Joan Baptista, Sant Cristòfol o el Roser, n' hi havia una de més laica que era la trobada al Ramon. Sergi Gueimonde, actual conseller de comú i un dels seus fills, recorda que durant els aiguats del 1982 que van castigar fortament la parròquia, els seus pares van posar a disposició de les autoritats tots els productes que tenien al local.

El 7 de novembre d'aquell any, va explotar una cisterna de l’empresa Andorgaz, que va provocar la mort d’Amadeu Rossell, qui intentant protegir la parròquia d’un desastre pitjor, va ser víctima de les flames al tancar les vàlvules de la instal·lació. Va ser traslladat  fins a la Seu d'Urgell per la Rabassa amb un tot terreny de Cal Molines de Sant Julià de Lòria, perquè les carreteres havien desaparegut sota l'aigua, i d'allà en helicòpter a Barcelona on va morir.

Els records i les anècdotes han sovintejat al local del carrer Major

Els records, bons i dolents, i les anècdotes han sovintejat durant els 48 anys d'obertura del Ramon però tots els clients coincideixen en l'amabilitat i la simpatia dels propietaris, i la seva proximitat, Potser l'anècdota més repetida ha estat la del client que va demanar per dinar i l'avi que donava un cop de mà va estar buscant totes les ampolles i no em va trobar cap amb aquest nom. Val a dir que aquells anys estava de moda, i amb una gran difusió publicitària, el Cynar, una beguda a base de carxofa i que podia haver provocat el malentès

Als darrers anys, les xarxes socials han popularitzat els grups anomenats "no ets de  (nom de la població) si no...". En el cas de la Massana la resposta més habitual es "no ets de la Massana si no has menjat al Ramon"

WhatsApp Image 2020 09 11 at 17.07.03E     

Etiquetes

Comentaris (3)

Trending