La cultura ibèrica com a nexe d’unió

(AMB VÍDEO) Aquest dissabte al vespre s’ha celebrat a la sala Prat del Roure la novena edició de la Mostra de Folklore Ibèrica, que organitza Casa de Portugal juntament amb agrupacions andorranes i espanyoles

La parròquia d’Escaldes-Engordany ha vibrat aquest dissabte amb la novena Mostra de Folklore Ibèric, una cita ja consolidada al calendari cultural andorrà que enguany ha reunit més de 150 dansaires del Principat, Portugal i Espanya. L’esdeveniment, celebrat a la sala Prat del Roure, ha ofert una nit plena de danses tradicionals, colors i vestits que reflecteixen la riquesa del patrimoni folklòric de la península Ibèrica, amb el grup Casa de Portugal com a amfitrió d’una vetllada que ha comptat amb una gran presència de la comunitat lusa.

El president del Grup de Folklore Casa de Portugal i organitzador de la mostra, José Luis Carvalho, ha destacat l’esperit inclusiu i intergeneracional del festival: “Avui celebrem la novena mostra de folklore ibèric. És una trobada que porta al Principat d’Andorra grups de Portugal i d’Espanya, també tenim accent andorrà amb l’Esbart Laurèdia i nosaltres, Casa de Portugal, com a grup amfitrió”, ha iniciat l’organitzador.

Amb entrada gratuïta i el suport del comú d’Escaldes-Engordany i diverses empreses del país, la mostra no només ha estat un aparador artístic, sinó també un pont cultural entre territoris. Una de les grans novetats d’aquesta edició ha estat la posada en escena d’un relat sobre el casament tradicional portuguès, on s’ha volgut destacar “la importància que tenia la noia dins el casament, el seu entorn familiar i amb qui s’anava a casar”, explica Carvalho.

L’espectacle ha començat amb els set balls representatius de la regió de Viana do Castelo, executats pel grup amfitrió. Tot seguit, l'Esbart Laurèdia ha aportat el toc andorrà amb la seva dansa popular. Des de Múrcia, el Grupo Folklórico La Morenica ha representat la tradició espanyola amb una proposta diferent de la d’edicions anteriors, i ha tancat la vetllada el Rancho Folclórico da Casa do Povo de Arões, procedent de la província portuguesa del Baixo Minho, una de les zones més riques en cultura.

https://youtu.be/KCELFeP_YYw

Carvalho remarca que no vol que es catalogui aquest esdeveniment com a folklore únicament portuguès: “El que volem portar a Andorra és un esdeveniment més per a la societat andorrana. No és un festival de folklore portuguès, sinó un festival de folklore ibèric. En aquest sentit, és el que potenciem en aquesta novena edició”. Però és que amb aquesta mostra, Casa de Portugal continua consolidant una trajectòria que enguany celebra 29 anys d’història.

Un aniversari que, segons el seu president, “es diu molt ràpid, però que lluny del nostre país és molt difícil mantenir-ho, i per això estem molt engrescats per arribar als 30 anys”.  L’aposta per l’autenticitat i el respecte per les arrels ha estat una constant des del primer dia. “Nosaltres sempre anem a l’arrel a buscar la roba i l’artesania, a Viana do Castelo. També fem recerca... No els inventem, sinó que els anem a buscar a la font. I és això el que volem ensenyar aquí”, afirma Carvalho.

Finalment, l’organitzador també ha volgut fer valdre la diversitat d’edats dins del grup: “És un orgull per a nosaltres tenir un grup molt jove, amb moltes diferències d’edat. Saber combinar aquestes dues-tres franges de jovent, petits i grans, per a nosaltres és una riquesa”. A banda de les actuacions, els membres del grup amfitrió també han organitzat visites culturals i passejades per als grups participants, mostrant-los l’oferta turística del Principat i consolidant Andorra com a espai d’intercanvi i trobada cultural.

Comentaris (1)

Trending