“Cuideu els que cuiden”

Aurora Casadevall aprofita la presentació de ’Quaranta-tres anys a la sanitat d’Andorra’ per reclamar que es valori el personal del món de la Salut, especialment infermeres i auxiliars

“Demano a totes les autoritats que cuidin el personal sanitari i, en especial, les infermeres i auxiliars”. Aquesta ha estat la crida feta que una persona que coneix perfectament el món de la salut andorrà, Aurora Casadevall. Ho ha fet aprofitant la presentació del seu llibre en un acte al Complex Esportiu d’Encamp, el mateix poble on va viure, entre altres, una intensa nit, part inclòs, en mig dels aiguats del 1982. És només una de les moltes experiències recollides en l’obra.

‘Quaranta-tres anys a la sanitat d’Andorra’ és un dietari que recull la vida professional de la seva autora: estudiant, llevadora, directora d’infermeria a l’hospital i, ja en la seva etapa final, directora de Relacions i Serveis Externs. Més de quatre dècades d’experiències relatades, ha apuntat l’editor, Josep Dallerés, de forma “asèptica” durant l’acte de presentació, que ha comptat amb la plana major d’Encamp. Cònsols i consellers comunals, entre els quals una Laura Mas que ha recordat que ella mateixa va arribar al món amb l’ajuda de Casadevall, o consellers generals, com Ferran Costa i Maria Martisella. Dintre de les possibilitats del coronavirus, la sala de festes del Complex Esportiu presentava una molt bona assistència.

En la introducció de l'acte, la cònsol major d'Encamp, Laura Mas, ha revelat que Casadevall va ajudar en el seu naixament

L’autora ha explicat que l’origen del llibre al trobar en “uns papers que vaig trobar endreçant calaixos, un cop jubilada”. I, llavors, la idea d’escriure’l li va venir al cap i la va traslladar a Dallerés. L’editor ha revelat que “mentre el llegia, vaig haver d’ingressar el meu pare a l’hospital i vaig veure coses que se m’haguessin escapat sense tenir-lo a les mans”. No va trigar gaire a tenir clar que “era un document que s’havia de llegir, un document sobre la sanitat que no té cap altre element igual”.

Casadevall ha fet petites pinzellades de la seva trajectòria, destacant, per exemple, que ser llevadora “no és una feina rutinària”, ja que “cap dona és igual” i, ni tan sols, “cap part encara que sigui de la mateixa mare”. També ha recordat com es va posar ordre al servei d’infermeria i ha defensat la importància de serveis com la bugaderia o la restauració, dels quals es va fer càrrec els darrers anys de la seva trajectòria. “Estan arraconats perquè no els veiem, però són coses que, si no funcionen, repercuteixen negativament en la satisfacció dels pacients i els usuaris”, ha comentat.

Els participants han volgut destacar la feina feta pel personal sanitari durant la crisi del coronavirus

D’aquests 43 anys, té clar que “podem estar orgullosos de la sanitat que tenim al país”. I un bon exemple és la gestió de la crisi del coronavirus. Per això ha fet la crida a “cuidar el personal sanitari, en especial, infermeres i auxiliars”. Ho ha justificat argumentant que “la funció del metge és curar, però ells cuiden i ho fan a totes les hores del dia i tots els dies de l’any”.

Qui també ha defensat la tasca dels sanitaris ha estat Jordi Marquet. Qui fou director financer de la Clínica Vilanova, on va començar a treballar Casadevall, ha destacat que “quan va fer irrupció el coronavirus, s’han adaptat sense dificultats majors al tractament de la pandèmia. Ha sabut estar a l’altura de les circumstàncies”.

Aurora Casadevall fulleja el llibre que aquest dilluns s'ha llançat al mercat.

Relacionat

Aurora Casadevall repassa en un diari fet llibre l’evolució de la sanitat andorrana

En l’acte també ha participat Rosa Maria Mandicó, que amb l’autora del llibre comparteix “trajectòries professionals que han anat de la mà”. En el seu cas, s’ha encarregat de destacar la vàlua com a sanitària de Casadevall: “minuciosa, organitzadora, puntual”, han estat només alguns dels elogis.

Comentaris (1)

Trending