Aurora Casadevall repassa en un diari fet llibre l’evolució de la sanitat andorrana

Anem Editors ha publicat una obra que recopila les vivències de qui va acumular 43 anys d’experiència professional dins del món de la salut del Principat

Aurora Casadevall fulleja el llibre que aquest dilluns s'ha llançat al mercat.
Aurora Casadevall fulleja el llibre que aquest dilluns s'ha llançat al mercat. O.V. / Anem Editors

Repassar l’evolució de la sanitat andorrana al llarg de més de quatre dècades. Aquest és l’objectiu del llibre que ha vist la llum aquest dilluns de la mà d’Anem Editors, escrit per Aurora Casadevall. ‘Quaranta-tres anys a la sanitat d’Andorra’ és un diari de les seves experiències personals al llarg de la seva trajectòria professional, però també permet analitzar els canvis viscuts al sistema de salut del Principat, especialment a l’hospital.

L’obra, inicialment, havia de sortir a l’abril, amb la vista posada en la diada de Sant Jordi. Com moltes altres coses, el coronavirus va truncar els plans. Ara, però, ja està a la venda. Casadevall va treballar a la sanitat andorrana tota la seva vida. Vint anys com a llevador, setze com a director d’infermeria a l’hospital i els set darrers, fins al 2014, com a directora de relacions externes. Durant tot aquest temps, va recollir les seves vivències a un diari, que ha estat la base del llibre.

'Quaranta-tres anys a la sanitat d''Andorra' fa una descripció del que passa i "deixa que el lector ho analitzi", explica el responsable de l'editorial, Josep Dallerès

“La idea era que es veiés l’evolució que ha fet la sanitat a Andorra al llarg d’aquests 43 anys que hi he estat treballant i, especialment, com ha canviat l’hospital”, explica l’autora, que recorda que “ja als quinze anys vaig començar a escriure diaris i mai els he llançat”. Quan, l’any 2014, es va jubilar, “em van caure a les mans i vaig dir que era el moment”.

La proposta la va fer arribar a Anem Editors. “Ens va venir a veure i ens va convèncer”, explica Josep Dallerès, que posa en relleu que “és un llibre força interessant, amb una escriptura asèptica. Descriu què passa i deixa que el lector ho analitzi”. El també escriptor remarca que “és un document important per veure l’evolució de la sanitat a Andorra, amb els seus punts forts i els seus punts febles”.

Ara, ‘Quaranta-tres anys a la sanitat d’Andorra’ ja és una realitat. Aquest dilluns s’ha posat a la venda. “M’ha donat molta satisfacció. M’ho he passat molt bé escrivint-lo i, a més, és part de la meva vida”, apunta Casadevall, per a qui el llibre dona a conèixer un àmbit del qual s’ha escrit poca cosa, però també serveix de record “per a persones que també han intervingut i que són anònimes per molta gent quan no s’ho mereixen”.

Casualitats (o no) de la vida, l’obra es llança en un moment en el qual la sanitat ha agafat una importància cabdal, en el marc de la pandèmia del coronavirus. Una crisi per a la qual Casadevall s’ha tornat a posar la bata blanca. “He participat als Stop Labs. Vaig estar a un dels d’Encamp perquè penso que tothom havia de participar de la manera que pogués. Vaig pensar que era millor que estar a casa i no fer res”, relata.

Etiquetes

Comentaris

Trending