Comboi de passarel·la

Trams de les bigues que han de sustentar el tauler de la plataforma de Soldeu travessen el país de cap a cap en grans vehicles d’una empresa portuguesa especialitzada en transports especialsLa comitiva, encapçalada per vehicles policials i formada també per furgonetes de la companyia encarregada del trasllat, va circular a mitjanit i al seu ritme: uns 75 minuts de la capital al Tarter

Si aquesta mitjanit passada ha hagut d’anar més lent del que hauria previst circulant per la xarxa viària principal del país no s’estranyi. És més, era més que possible. Si no en sap el motiu però ha vist tot de vehicles llargs en filera davant seu es tracta d’un comboi de bigues de passarel·la. De la passarel·la de Soldeu, és clar. Mitja dotzena de vehicles han travessat el país pràcticament de cap a cap.

La destinació final -bé, abans d’acabar als peus de la pista de l’Avet- és, era, l’aparcament del Tarter. Sí, aquell que durant els estius acull un karting que enguany no serà ofertat com a activitat lúdica d’Ensisa. La societat té altres prioritats. I l’espai del Tarter, el pàrquing de l’estació, servirà de zona d’emmagatzematge i preparació de les bigues, per dir-ho d’alguna manera. Arriben en trams d’una vintena de metres. I en molts dels casos s’han de soldar fins a fer-ne vuitanta.

Són les bigues d’acer, buides de dins però prou pesants, que han de sustentar el tauler de la plataforma, “de diferents ordres i direccions perpendiculars”, segons l’avantprojecte que no s’està pas complint fil per randa. La remesa d’aquesta mitjanit era d’allò més important. Però no pas l’única. Diferents cotxes de la policia han acompanyat els vehicles de l’empresa d’origen portuguès Laso. També furgonetes de la mateixa firma s’intercalaven entre els vehicles de llargada especial. Asseguraven la logística.

La caravana ‘feia goig’. L’empresa en qüestió, nascuda el 2007 fruit de la fusió de dues de les companyies de transport més importants de Portugal, està especialitzada en els transports especials de qualsevol mena. Els seus vehicles estan permanentment circulant per Europa. Al seu ritme. S’adapten al producte que han de transportar, és clar. Un petit exemple: des del centre d’Andorra la Vella, posem per cas la rotonda de Prada Casadet, fins al Tarter, una hora i quart de viatge.

Com que la marxa del comboi és lenta, almenys en territori andorrà, el pas s’ha fet en horari nocturn per afectar el mínim possible el trànsit. (Ara, si els va enganxar la comitiva, que no els passés res.) Una altra cosa és el viatge fins al Principat. Tota una odissea. I una altra cosa serà com les bigues transitaran des del Tarter fins a la base de la plataforma. Fins a Soldeu. Fins a la pista de l’Avet. Ho faran circulant, travessant, una altra pista esquiable. La Gall de Bosc

Primer s’haurà habilitat una mena de camí fins i tot asfaltat per evitar ensurts. Per evitar que s’esfondri. Quan l’operació trasllat de bigues -i, ep!, de la grua immensa, d’un miler de tones, que també arriba per peces i que ha de col·locar a lloc les ‘costelles’ d’acer- finalitzi el camí fet es desfarà. I la Gall de Bosc tornarà al seu lloc. Caldrà veure, però, amb quin impacte ambiental pel mig. Però això no compta. Tot sia per la passarel·la. Està de moda.

Relacionat

Govern va avalar l’interès nacional de la plataforma de Soldeu amb un projecte inviable
-

Relacionat

La Justícia permet que la plataforma de Soldeu avanci mentre no decideix si és legal
Una de les bigues que han arribat al Tarter al damunt d'un gran camió.

Relacionat

Comencen a arribar les bigues que han de sustentar la plataforma esquiable de Soldeu
Vista de l'estat actual de les obres des de la rotonda de sortida del poble de Soldeu.

Relacionat

La plataforma esquiable de Soldeu ja ensenya ‘les dents’

Comentaris

Trending