Coixins en memòria de Rosa Ferrer

Aquest dissabte s’ha celebrat el desè taller ‘Coixí del Cor’, una iniciativa totalment solidària destinada a les dones que han patit una cirurgia mamària que va ser promoguda per la que fou ministra de Salut l’any 2015

En memòria de qui fou ministra de Salut i cònsol d’Andorra la Vella, l’estimada Rosa Ferrer i Obiols, a la sala d’actes de l’hospital Nostra Senyora de Meritxell s’ha celebrat aquest matí la desena edició del taller ‘Coixí del Cor’. Prop d’una trentena de persones han elaborat els seus propis coixins dissenyats per alleujar la post-intervenció mamària, en una iniciativa que promou l’associació sense ànim de lucre ‘El Caliu del Cor’ de Pineda de Mar. També s’ha signat un conveni entre el SAAS i Assandca que, segons explica el president Josep Saravia, permetrà arribar a més població i augmentar la visibilitat de les accions que es duguin a terme conjuntament.

Aquest matí, l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell ha acollit un nou taller del Coixí del Cor, una iniciativa destinada a oferir suport a les dones que han patit una mastectomia a causa del càncer de mama. L’acte ha servit també per retre homenatge a Rosa Ferrer, qui fou ministra de Salut i una de les impulsores d’aquesta col·laboració amb Assandca. La directora general del SAAS, Meritxell Cosan, ha tingut unes paraules en memòria de qui fou una persona molt activa en el món de la política, destacant que fou “una pionera en matèria de salut i un exemple per tots els qui ens hi hem emmirallat com a dona que ha volgut tirar endavant projectes de país”.

Després dels parlaments i la signatura del conveni, tothom ha participat al taller.
Després dels parlaments i la signatura del conveni, tothom ha participat al taller.

El president d'Assandca, Josep Saravia, també ha recordat la tasca de Ferrer en el sector sanitari andorrà i el seu compromís amb la millora de l’atenció als pacients. “La Rosa Ferrer, a part que ens coneixíem de fa molts anys perquè Andorra és molt petita i es coneix tothom, va arribar a ser ministra de Sanitat i tenia el gran projecte de muntar el que encara avui en dia no està acabat, que són les directrius generals de tota la sanitat. Va començar a fer reunions amb totes les associacions, unes macro reunions perquè hi havia molta gent, però per temes de salut no van poder tirar endavant i es van quedar al tinter”, ha explicat Saravia.

Ferrer va ser, segons Saravia, una figura clau en la introducció del Coixí del Cor al sistema sanitari andorrà, i aquesta és la desena edició que se celebra del taller: “Va ser la primera persona que des del ministeri ens va venir a veure i ens va posar en contacte amb el Caliu del Cor, que fan un coixí per a les dones que pateixen una mastectomia, és a dir, tenen càncer de mama i li han d’extirpar la mama. Això deixa tota la zona molt sensible i aquest coixí provoca un alleugeriment del mal. Al ser un coixí amb un gramatge, un tipus de tela específic i la textura que té, el que provoca és una tranquil·litat i una frescor a la zona que provoca el benestar del pacient”.

Una de les impulsores del Caliu del Cor, amb la màquina de cosir.
Una de les impulsores del Caliu del Cor, amb la màquina de cosir.

A més del públic andorrà que ha assistit a la sala d’actes de l’hospital, el taller d’avui ha comptat amb la participació de set dones del Caliu del Cor de Pineda de Mar, a més de la seva alcaldessa, Sílvia Biosca, i tres de les seves ajudants. “Durant aquests anys ens han fet gratuïtament el regal de donar-nos els coixins que nosaltres hem distribuït per l’hospital”, ha destacat Saravia, posant en valor la solidaritat d’aquest col·lectiu amb una gran experiència amb les màquines de cosir, que ensenya a confeccionar un coixí en forma de cor dissenyat per alleujar el dolor després de ser sotmès a una intervenció mamària. Una de les dones qui ho ha patit, la Queralt Boix, n’explica el procés: “Ja estava cosit, l’he omplert que costa una mica, el pesem perquè tinguin la densitat necessària, l’hem tancat cosint la costura i ara hi posem el llacet perquè no es vegin les puntades”, ha assenyalat, afegint que és una eina de gran ajuda durant el procés post-operatori.

UN NOU CONVENI AMB LA INTENCIÓ D’OPTIMITZAR RECURSOS

A banda del taller i l’homenatge, durant la jornada s’ha signat un nou conveni de col·laboració entre el SAAS i Assandca. Segons Saravia, aquest acord permetrà optimitzar recursos i ampliar l’abast de les accions destinades als pacients amb càncer. “El SAAS fa tota una sèrie d’accions de cara als pacients i en moltes d’aquestes accions que nosaltres també fem: gimnàs pels pacients del càncer, ioga o altres accions generals que puguem fer. Si cadascun va pel seu compte, arriba a una certa població, però si anem plegats se suposa que arribarem més i tindrem més visibilitat tant nosaltres com ells en les seves accions, perquè sovint coincideixen en moltes”, ha explicat.


 

Comentaris (1)

Trending