El foc no atura la cultura

Després de l'incendi ja es busquen alternatives per acollir les múltiples activitats del Centre Cultural i de Congressos Lauredià

Comentaris

El Centre Cultural i de Congressos Lauredià (CCCL) és el rovell de l'ou de la vida de la parròquia. A banda d'espectacles, seminaris i conferències, acull la biblioteca comunal i universitària, l'escola d'art i les entitats com l'Esbart Laurèdia o la Coral Rocafort. Amb l'incendi caldrà reiventar-se sobretot ara que s'acosta el Nadal, temps de Pastorets i de múltiples activitats.

Els treballadors del CCCL arribaven a la plaça de la Germandat entre la tristesa i la incredulitat. Per alguns ha estat el seu primer i únic lloc de treball que han conegut. De fet és una dependència comunal però el tracte i la relació sembla més aviat la d'una família. Conscient d'això, el cònsol major, Josep Majoral ha parlat amb ells mentre més d'una i d'un no podia evitar que li caiguessin les llàgrimes. Els ha comentat que es reubicaran a l'edifici administratiu del comú, a l'avinguda Rocafort.

La prioritat ara mateix passa per reinventar-se a nivell d'activitats, entitats, espectacles, conferències, o la biblioteca comunal i universitària. Està ubicada a la part més afectada pel sinistre tot i que aquest es va iniciar la part dreta del vestíbul i la sala ocupa la part esquerra. No hi van arribar les flames però sí l'aigua de les mànegues dels bombers i dels extintors del sostre. Hi ha molts volums i compta amb nombrosos usuaris, especialment quan acaben les classes escolars. A més s'organitzen activitats coincidint amb els períodes de vacances als col·legis, a banda d'altres actes.

A la mateixa planta hi ha la recepció i el hall on es fan presentacions i altres actes. Sortosament, la celebració d'un d'ells el dimarts a la tarda va fer que es treiessin les pintures d'una exposició promoguda per la Comissió Nacional Andorrana per a la Unesco (CNAU). No les va afectar el foc tot i que l'aigua les ha deixat ben xopes. Tampoc van patir danys els gegants que van poder ser rescatats a temps. 

Aquest mateix cap de setmana, l'Esbart Laurèdia i la Jove Companyia de Dansa d'Andorra havien de representar l'espectacle 'Microcosmos

Ara cal trobar solucions per col·locar espectacles, cursets i activitats. Aquest mateix cap de setmana, l'Esbart Laurèdia i la Jove Companyia de Dansa d'Andorra havien de representar l'espectacle 'Microcosmos', un viatge a l'univers de l'artista Sergi Mas que s'ha hagut d'ajornar. El dia 24 tocava el muntatge de la Temporada de Teatre amb 'El gran comediant' de Joel Joan. També hi ha 'Els Pastorets', un clàssic de Nadal. És cert que de la mà de Carles Loan es van començar a representar a l'esglèsia parroquial, però ara el format requereix un escenari de grans dimensions. A més de l'obra de Josep Maria Folch i Torres, el centre acull actes activitats nadalenques. Un altre tema a resoldre és del Canòlich Music, programat del 16 al 19 d'aquest mes.

A la planta baixa, hi ha els nombrosos cursets de l'Escola d'Art que van des la cuina a l'arts plàstiques passant pel 'mindfullness' o el dibuix, i els assajos de les diverses entitats com pot ser la Coral Rocafort sense oblidar que el bar del centre també ha estat danyat i que el seu responsable n'acabava d'assumir l'explotació. A l'edifici hi ha també la seu de la Federació de Motociclisme d'Andorra /FMA).

Mentre, a la plaça algú recordava que el novembre és un mes de desgràcies amb l'incendi dels Serradells, els aiguats del 1982, l'accident del Túnel dels Dos Valires o la mort d'una noia que es va desplomar en una discoteca. També recordava que semblarà com si tornéssim al temps de la pandèmia "perquè toca reiventar-se". Algú altre més poètic assegurava que "el centre serà com l'au fenix que ressorgirà de les seves cendres". El foc no atura la cultura.

Comentaris

Trending