Cementiri, lloc de retrobament

Les tradicions de Tots Sants comencen a tornar a la normalitat i les visites per veure els que ja no hi són s’han tornat a concentrar el dia u de novembre, tot i que les flors s’han dut dies abans

Els cementiris són llocs de retrobament. Amb els que ja no hi són, principalment, però també amb els que sí. Veïns, amics i familiars s’han acostat per complir amb la tradició de Tots Sants, per poder veure les tombes i recordar als que han marxat. Les flors han estat presents, tot i que fa dies que les van portar. Aquest dimarts ha estat una tornada a la normalitat, amb degoteig constant. Sense abundància, però sense pausa.

La pandèmia va trastocar una tradició tan arrelada com és la de Tots Sants. Evitar aglomeracions es va convertir en l’objectiu principal. Les mesures sanitàries convertien el moment en més íntim que de costum. Les visites més curtes del que ho solien ser, i l’afluència als cementiris, més baixa i espaiada. Aquest any, però, han tornat a ser el que eren. Llocs de retrobament. On fer visita als que no hi són i recordar-los. Però també on coincidir amb aquells que es veuen de tant en tant. Posar-se al dia, parlar a les portes. Donar vida a un dels llocs més melancòlics del país.

Les flors es van portar al llarg de la darrera setmana. Així ho ha confirmat una mare que, acompanyada del seu fill, acudia al cementiri del Pessebre, a Escaldes-Engordany. Ho feia pràcticament a la mateixa hora que l’any passat, i que l’anterior. “Tenim aquest costum, passem per ella i acudim aquí”, explica el fill. L’any passat ho van fer amb mascareta i sense aturar-se gaire a saludar ningú. Però el 2022 ha estat diferent, “venim més tranquils, amb més calma”, assegura la mare.

Flors en un establiment d'Andorra la Vella aquest dilluns.

Relacionat

La tradició de portar flors als difunts es manté però va de baixa

La Meritxell i el marit els saluden a l’entrada. Repeteixen la tradició, “sempre venim el dia u”, assegura ella. Quan les làpides estan ben netes i engalanades des de fa dies, i les flors donen color als grisos. “Vinc sempre amb antelació, aquest any ho vaig fer dissabte, i ara venim i fem volta”, explica Meritxell. De dos en dos, d’un en un, no es veuen famílies senceres, però tots acudeixen repetint un mateix patró. “L’any passat vaig venir abans, però aquest he volgut venir l’u, que és realment el dia que toca fer-ho”, explica un dels homes que ha fet la visita curta, té més cementiris que visitar.

És lògic pensar que tot el dia serà així. Des de bon matí, abans de les 9:00 h, ja ha començat a acudir gent. Les aglomeracions no es temen, el fet que hi hagi pont ha propiciat que moltes persones estiguin encara arribant al país. Molts acudiran a la tarda. Així ho explica Lola, que ha acudit sola, “el meu fill vindrà més tard, quan torni d’haver passat aquest cap de setmana fora, jo no he volgut esperar”. L’afluència, l’ambient, els retrobaments i l’inexplicable caliu dels cementiris el dia de Tots Sants es van recuperant.


Etiquetes

Comentaris

Trending