“Festivitat, religió i retrobada”, Canòlich recupera l’essència

La festivitat de Sant Julià de Lòria ha tingut una molt bona afluència des de primera hora del matí, i a més ha mantingut alguns aspectes de l’any anterior que han ajudat als veïns a acudir a l’aplec

Sant Julià de Lòria tenia molta fam de Canòlich. L’any passat ja es va poder recuperar la festivitat després d’un any d’aturada, però ho va fer amb certes restriccions que feien palès que encara no estava establerta la normalitat. En aquesta ocasió, però, el cònsol major, Josep Majoral, ha assegurat que “ens acompanya un dia fantàstic i hem pogut deixar la pandèmia enrere”. Així s’ha vist en la quantitat de persones que han acudit a l’aplec des de primera hora del matí, però també en aquelles que han pujat fins al Santuari al llarg de la setmana per poder visitar-lo amb tranquil·litat.

Aquesta és una de les novetats de l’any anterior que s’han mantingut per la bona acollida que va tenir per part dels veïns. Així, durant la setmana, una bona quantitat d’ells han pogut pujar fins a Canòlich. “La gent ho ha agraït, és un altre tipus de moment, venen amb la tranquil·litat, pel retrobament, per estar tranquils, per poder entrar a l’església a fer les seves pregàries o el que creguin convenient i s’estimen més fer-ho sols que no pas avui amb tanta gent”, ha explicat Majoral. Per aquest motiu, sembla que el bullici a l’aplec sigui inferior. Tot i això, és simplement perquè la gentada s’ha esplaiat més en el temps.

El fet d’haver repartit els pans des del matí, des de les 9:00 h concretament, també ha ajudat a no fomentar que les persones s’aglutinin al mateix temps i a la mateixa hora. Així, es repartiran al llarg del dia 5.000 pans, “no sé si els acabarem repartint tots o no”, ha indicat Majoral. La quantitat ha estat la mateixa xifra, “espero que no fem curt”. Amb el que sí que s’ha fet el curt ha estat amb els pans per a celíacs que s’havien preparat. Únicament hi havia 50 i s’han exhaurit molt abans del que es preveia. Sense dubte, serà una nova tradició que s’instaurarà a Canòlich i que s’ampliarà per a noves festivitats.

La missa de les 10:00 h també ha estat plena de gom a gom. Aquest ha estat un dels clars identificadors de què la tradició està guanyant a la pandèmia. “És important mantenir-les, i més gent com nosaltres, d’aquí de Sant Julià, que tenim molta devoció a la Mare de Déu de Canòlich”, ha assegura Majoral. Al final, els costums van anant i tornant. El cònsol ha posat com a exemple que abans s’anava a dormir la nit anterior allà dalt, sobretot els joves, i que ja no es fa. Però s’han tornat a veure sardanes al Santuari. També molta gent ha pujat amb l’autobús i no pas caminant. Sigui com sigui, Sant Julià tenia moltes ganes de Canòlich, i així ho ha fet notar.

Comentaris (1)

Trending