Canòlich, l’aplec pintat

S’inauguren els dos nous treballs de la iniciativa ’Murs que parlen’ que han estat creats per David Segura, Xavier Casals i Arnau Pérez Orobitg

Comentaris

La parròquia de Sant Julià de Lòria compta amb dos nous murals fruit del concurs públic 'Murs que parlen' que enguany havien de centrar la temàtica en els 800 anys de la troballa de la Mare de Déu de Canòlich. Els dos treballs són 'Festa i goig a Canòlich' i 'Goigs de Canòlich'. A la convocatòria s'hi van presentar nou projectes.

 

"Ens hem passat nou dies pintant i un creuant la carretera per tenir perspectiva" explica Arnau Pérez Orobitgt coautor amb Xavier Casals del mural que hi ha a la paret del cementeri vell de Sant Julià de Lòria. Ha estat un treball no exempt de risc pel fet d'haver de creuar una carretera de quatre carrils en els dos sentits de la marxa i molt trànsit. Això el converteix en un mural ben visible que segons l'Arnau "veuran els vuit milions de visitants que entren i surten del país" per la carretera general 1. Per aquest motiu han volgut fer "una explosió de colors" sense que hi falti cap dels elements de Canòlich, de l'aplec, de la capella o de l'ocell.

En el mural del cementiri s'ha optat per potenciar els colors

Tots dos formen l'equip Gos com fuig. El color de gos com fuig o ala de mosca és un color imprecís, brut. Denota alguna cosa que s'ha desgastat amb l'ús o que ha perdut el color original amb el pas del temps. S'utilitza sovint per a descriure l'estat desgastat d'una peça de roba. Però no és el cas del mural. "és una taca de color" per l'Arnau i on ell i el Xavier han unit estil en la seva segona col·laboraciò "encara que si es mira de ben aprop es veuen les diferències entre tots dos" com reconeixen els artistes.

Aquest mural del cementiri és una composició de fris narratiu donat el caràcter horitzontal i la major extensió de la superfície. A la part esquerra es pot apreciar la llegenda amb l’ocell de colors i el pastor per continuar amb la part central amb la imatge de la Verge i acabar a la part dreta amb el romiatge i el Santuari. Tot el conjunt està rubricat per la frase més repetida dels goigs que es canten el dia de la Mare de Déu un cop finalitzada la missa central: “Puig que sou la Protectora de Laurèdia i ses contorns”. El colorit llampant del mural s’inspira en els retaules barrocs i la iconografia pirinenca.

David Segura ha elaborat un vitrall amb estil grafit

De la carretera general, cal anar fins al carrer Isidre Valls on David Segura ha pintat a la paret de la rectoria "un vitrall amb estil grafit" com explica. El cant dels ocells i el cirerer florit de l'hort del mossèn donen un aire bucòlic a la inauguració tot i que el pas dels cotxes torna els assistents ràpidament a la realitat. Segura explica que això del vitrall "no és un estil que tingui controlat però aquesta vegada me l'he jugat i estic content amb el resultat".

Ha invertit unes vint hores en la seva realització i inclou diversos elements de l'aplec  com a acte de festa que es ressalta en els seus colors. Té forma rectangular i corba, està integrat a l’entorn del Santuari i la Verge és un element important. S’ha emprat la tècnica del vitrall emulant els que sol haver a la majoria de temples cristians creant un efecte de transparència

Tots els artistes estan disposats a tornar a participar en una iniciativa que continuarà com ha anunciat la cònsol menor de Sant Julià de Lòria, Mireia Codina. Ha recordat que hi ha vuit murals, dos d'ells d'iniciativa privada, que "donen un punt de color a la parròquia" segons Codina. Afegeix que "les parets blanques no diuen res" i avança que ja en tenen de visualitzades per a la nova edició, que serà la quarta. El comú hi ha destinat un pressupost de 20.000 euros i l'objectiu, en paraules de la cònsol menor, és que "la parròquia tingui un distintiu especial amb la nostra cultura i les nostres tradicions”.

IMG 1939
El mural de la rectoria.

 

Comentaris (4)

Trending