Una calada molt llarga

El Tribunal de Corts triga més de tres anys a jutjar una jove per cedir una cigarreta presumptament d’haixix a una amiga que, llavors, era menor d’edat

Que la Justícia a Andorra és lenta és una realitat innegable. A vegades, però, hi ha situacions que es fan difícilment comprensibles. Una d’aquestes s’ha viscut aquesta setmana a Tribunal de Corts. Es jutjava un cas de drogues. En concret, el fet que una jove li cedís una cigarreta presumptament d’haixix a una amiga, menor d’edat. El que potser sorprèn més és que els fets es remunten a fa més de tres anys.

El que va passar s’explica relativament ràpid. La processada i la seva amiga, llavors menor d’edat, van sortir de nit. Ja a altes hores de matinada, volien anar a una discoteca, però la van trobar tancada. Llavors, van ajuntar-se amb un grup de nois i tots van anar cap a Pal. Allà, es van ajuntar a un descampat i vam començar a xerrar.

Llavors, l’acusada es va fer una cigarreta amb una pedra d’una substància que, suposadament, era haixix. I va fumar. I la va compartir amb la resta del grup. Entre ells, la seva amiga. “Vaig dir que si algú en volia; com si fos una Coca Cola”, va relatar a la vista.

Un judici que, però, s’ha celebrat tot just aquesta setmana. Si es té en compte que tot va succeir una nit de desembre del 2018, han passat més de tres anys, gairebé tres i mig. Com a mínim sobta que un cas relativament de poca importància estigui tant de temps pels despatxos del Tribunal de Corts i Fiscalia.

Durant la vista, a més, una de les coses que es va posar en dubte va ser si la cigarreta era realment il·legal. Que la processada havia adquirit la pedra pensant que era haixix, cert, però un cop l’estaven fumant, pocs efectes van sentir. “Semblava tabac, més aviat”, va explicar, mentre que la seva amiga va apuntar que “a mi no em va saber a això”.

Per això, la defensa va demanar l’absolució, indicant que “no queda acreditat que fos droga”. I va recordar -la cosa anava de tirar enrere en el temps- un cas de fa 20 anys, arran de la troballa d’un embolcall suposadament d’haixix al centre penitenciari. Llavors, en no poder-se demostrar que efectivament hi havia aquesta substància, no es va acabar condemnant ningú.  

Per la seva banda, la fiscal, especialment insistent durant la vista en recordar que a Andorra fumar una simple cigarreta d’haixix està tipificat al Codi Penal i que deixar-la a una amiga, si aquesta no té 18 anys, és un delicte greu, va considerat totalment provat que s’havia produït una cessió de droga a una menor. Per això, va reclamar una pena de 18 mesos condicionals a banda d’una multa de 600 euros.

 

Comentaris (3)

Trending