Una broma que passa de la ratlla

(AMB VÍDEOS) Malestar a Ordino per l’acció dels promotors del carnaval d’Encamp, que aquesta matinada han perpetrat el tradicional ‘robatori del rei Carnestoltes’ però han acabat malmetent els suports on estava penjat i han destrossat mobiliari urbà

Una cosa és la tradició i la broma i, l’altra, acabar fent malbé el mobiliari urbà. El tradicional ‘robatori del rei Carnestoltes’ que encara perdura entre les parròquies d’Encamp, Canillo i Ordino ha viscut aquesta mitjanit passada un episodi que des l’Associació de Cultura Popular ordinenca es considera que “s’ha creuat la línia vermella”. Tant que si no hi ha una assumpció de responsabilitat per part dels promotors del carnaval d’Encamp que han acudit a ‘robar’ el ninot d’Ordino s’interposarà la corresponent denúncia policial per rescabalar-se dels danys soferts.

És una tradició gairebé ancestral, que perdura els darrers anys, que els joves de la comissió encampadana intentin robar els ‘reis’ tant d’Ordino com de Canillo. Els organitzadors del carnestoltes en aquestes dues parròquies, com que ja ho saben, ja prenen mesures i empastifen el ninot amb greix o hi posen bombes fètides per seguir la broma. Però des d’Ordino consideren que aquesta matinada la desena llarga de joves encampadans que s’han presentat a la plaça Major de la parròquia han anat massa enllà.

Els responsables de l’Associació Cultura Popular Ordino havien extremat les mesures de seguretat per mirar de fer el més difícil possibles que els encampadans s’enduguessin el ninot. El cable que sostenia el ‘rei’ era d’acer, per exemple. Els ‘lladres’ no han parat compte ni s’han estat de res a l’hora de mirar de poder-se endur el ninot ordinenc. Poc després de la mitjanit han acudit a perpetrar la tradició i per aconseguir el seu objectiu han fet el que ha calgut.

Així, han acabat trencant els suports i han fet malbé mobiliari urbà que han fet servir com a suport per enfilar-se fins al ninot o que, directament, han acabat trencant i llançant. En qualsevol cas, han recordat les fonts consultades, tot està enregistrat perquè més enllà de l’actuació d’alguns veïns de la plaça, en aquell espai urbà hi ha diverses càmeres d’utilització pública que han enregistrat l’acció i que permeten identificar plenament els joves que han acudit a cometre el ‘robatori’.

WhatsApp Image 2024 02 10 at 09.31.05 (1)
Un dels expositors que es van fer malbé.

A Ordino tenen clar que una cosa és la tradició, per animal que sigui, i fer la broma més o menys pesada i, l’altra, fer malbé deliberadament segons què. La situació ja ha estat comunicada al comú d’Ordino, i els cònsols s’han compromès a intercedir amb els seus homòlegs d’Encamp per tal de demanar-los que traslladin als joves organitzadors del carnaval d’Encamp que s’hauran de fer càrrec del cost dels desperfectes. De fet, des de l’Associació Cultura Popular d’Ordino ja s’ha encarregat un pressupost per saber el muntant de la reparació d’allò que s’ha malmès.

En el cas que des d’Encamp no s’estigui d’acord amb la reclamació oficiosa i no s’assumeixi la despesa que s’haurà d’afrontar per refer el que s’ha danyat, des d’Ordino es té clar que s’interposarà la denúncia policial corresponent per tal que segueixi el camí legal que pertoqui. Malgrat que més o menys passada de to, fins ara, no s’havia causat danys a elements col·laterals del carnestoltes que no fos el ninot carnavalesc, que posteriorment, també seguint la tradició, se sol recuperar. Aquest any caldrà veure com acaba la història.LA CACA DELS GOSSOS, LA REVOLTA INFANTIL I LES CONSTRUCCIONS PER RICS

 

ANA prego ordino6 (1)

La penjada del Carnestoltes d’Ordino va tenir com a protagonista la pregonera que va llegir el pregó del rei del carnaval fent referència a diferents temes relacionats amb la vida ordinenca: des de les tifes del camí ral que no recullen els amos dels gossos, passant pel mal estat dels parcs infantils o l’excés de construccions destinades a gent rica. La pregonera ha explicat que “caminant pel Camí Ral ple de tifes l’he trobat. La culpa no li doneu als gossos, sinó als seus amos que són uns fastigosos”. I ha afegit amb to vehement “Escolteu bé colla de llardosos: els prats són per dallar i els camins per passejar, i no perquè els vostres gossos hi vagin a defecar... Aneu vosaltres a cagar!” Aprofitant la nombrosa canalla que hi havia congregada a la plaça, el discurs s’ha adreçat especialment a ells i als polítics comunals també allí presents dient-los “Nenes i nens aquí presents, aprofiteu aquests moments i sigueu ben valents: demaneu més gronxadors i tobogans que els que hi ha no serveixen ni pels més grans”. Les referències a les grues i les construccions no han faltat, sobretot fent especial incidència en la quantitat de grues que hi ha a la parròquia: “Quan he arribat he vist més grues que l’any passat” per afegir que aquestes construccions són per als més rics “que ni tan sols una nit hi han passat i els joves ordinencs a sota el pont han acabat”. No ha faltat tampoc una referència al tancament del bar Quim i la soledat de la plaça o al que han qualificat de porta giratòria de David Astrié que havia de retornar com a cap d’àrea de manteniment al comú però ha acabat a Bomosa després de perdre les eleccions comunals a Andorra la Vella. 

Comentaris (13)

Trending