Dels bars a les perfumeries

La unió de propietaris de locals ultima les reivindicacions que pensa fer a Govern el mateix dia que una icona comercial del país com Júlia anuncia a empleats el tancament temporal de botigues

“No volem ajudes; volem treballar.” Aquesta serà la principal reivindicació dels propietaris de bars units a través de les xarxes socials. Aquest divendres una nodrida representació dels integrants d’aquest grup s’han reunit de manera telemàtica per treballar en l’esborrany de mesures a negociar amb el Govern. El mateix dia que es feia efectiu el confinament a França i a Catalunya i que el comerç i el teixit empresarial en general pren consciència de quinze dies com a mínim de gran dificultat. Fins una icona de país com Perfumeries Júlia tancarà temporalment moltes de les seves botigues.

El comerç, la restauració, l’hoteleria sobretot… esperen que el confinament dels veïns no s’allargui gaire més dels quinze dies. Un mes a tot estirar. Més enllà d’això és l’absolut abisme. Els bars ho saben ja des de fa uns quants dies. D’aquí que els promotors de la Unió de Bars d’Andorra i una bona part dels seus integrants hagin mantingut una trobada telemàtica per consensuar un esborrany de mesures que pretenen presentar al cap de Govern, Xavier Espot. Ho faran durant algun dia de la setmana vinent.

Rètol en un bar anunciant que està tancat.

Relacionat

Els propietaris de bars demanen als partits polítics que s’abstinguin de fer-los la rosca

En principi, dilluns tindran llesta la proposta en espera de ser convocats formalment pel màxim mandatari governamental. Guarden gelosament les reivindicacions concretes perquè, diuen, el primer en saber-les ha de ser Espot. No obstant això, fonts del col·lectiu avancen que “preocupats i gairebé desesperats per trobar solucions a aquesta crisi” com estan “hem consensuat gran part de les mesures a negociar amb Govern a la reunió que tindrem en una data propera”.

Una cosa és clara, “un punt important i en el qual tots estem d'acord és que ningú vol viure d’ajudes”. I hi afegeixen: “El que volem és treballar”. De moment, els propers dies continuaran treballant en polir el document, en donar “els últims retocs per deixar llestes les propostes a presentar”. Recorden que fa dies que pateixen. Que fa dies que el seu carro va pel pedregar i lamenten que ara altres sectors els vulguin incloure sota el seu paraigua en la lluita per aconseguir suport, empatia.

El ministre Jordi Gallardo durant una compareixença.

Relacionat

Treball assegura que hi ha marge per acollir-se als ERTOs

Per a molts bars, diuen les fonts consultades, no n’hi ha prou amb poder aplicar un ERTO. O dit d’una altra manera, no els serveix de res. De moment, però, aquest serà un mecanisme que tornarà a sol·licitar-se de manera majoritària amb efectes 1 de novembre. Sense anar més lluny, Perfumeries Júlia optarà, per a molts dels seus empleats, per acordar aquest mecanisme laboral de suspensió temporal del contracte de treball. De fet, i a excepció del Centre Júlia i potser algun establiment més de referència, els empleats han sabut aquest divendres que a partir de diumenge moltes de les botigues abaixen la persiana un temps. Moltes quinze dies. Al Pas de la Casa ja el mes sencer. Els mals de la Covid. Els efectes d’una maleïda pandèmia.

Comentaris (4)

Trending