Apropar el Tibet a Andorra

L’Institut de Drets Humans ha celebrat una xerrada amb el fundador de la casa del Tibet a Barcelona, Thubten Wangchen, que ha explicat la història del seu país i com això va afectar les persones que hi vivien

El Tibet i Andorra han estat aquesta tarda més a prop que mai. Ha estat gràcies a la conferència que ha organitzat l’Institut de Drets Humans amb el fundador de la casa del Tibet a Barcelona, Thubten Wangchen. Per a un públic que ha estat reduït ha explicat la història del seu país, la invasió xinesa i com va afectar això a les persones que hi residien i a ell mateix.

La presentació de Wangchen ha anat a càrrec de la que fins ara ha estat la presidenta de l’Institut de Drets Humans, Elisa Muxella. De fet, ha recordat que, al formar part de la candidatura d’Andorra Endavant a la capital ha deixat el càrrec fins que passin els comicis, “després es veurà què passarà”. Ha estat únicament un apunt, i després s’ha centrat tot al voltant del Tibet i, sobretot, de Wangchen, que ha fet una explicació profunda sobre el seu país i, sobretot, la seva invasió per part de Xina.

Wangchen és el fundador de la casa del Tibet a Barcelona, també és el representant a Espanya i membre del parlament tibetà a l’exili. Ha estat un dels primers ciutadans espanyols – va obtenir la nacionalitat el 1998 – a ser d’origen tibetà. Va haver de fugir del seu país i la seva mare va morir a un camp de treball xinés quan ell tenia quatre anys. Va ser al setze quan va ingressar per primer cop a un monestir budista. A Espanya va arribar als anys 80 amb el Dalai Lama i ha estat on s’ha quedat.

El seu recorregut per la història del Tibet ha estat una mostra de com, des dels anys 50, s’han vulnerat els drets dels ciutadans del país per part de la Xina. Començant des de l’inici, com és habitual, quan ha assegurat que els xinesos van acudir al seu país, que no és pas petit, amb enganys, afirmant que la seva presència era per ajudar i no per envair. Però això no va ser el que finalment va passar, i el Tibet va passar a ser una regió.

Abans de la invasió xinesa, al Tibet vivien més de 7 milions de persones, però més d’un milió van morir durant l’ocupació. Wangchen pertany a un percentatge mínim de ciutadans, únicament 150.000 dels 6 milions que hi van quedar, que ha pogut escapar cap a països pròxims, com l’Índia i Bhutan. El país és majoritàriament budista, de fet, únicament el 2% de la població és musulmana. Ha explicat, amb el to d’humor que el caracteritza, que “algunes missions cristianes han aconseguit arribar fins al Tibet, però cap d’elles ha tingut èxit”.  

Un dels objectius de la xerrada i de tota la informació que ha exposat Wangchen ha estat el de conscienciar sobre la situació i el sofriment que es pateix al Tibet. Aquest dimarts, ha indicat, va estar a Madrid per tal d’exposar aquest fet per tal d’arribar a fer entendre fins a quin punt és complicada la realitat del seu país. Actualment, i recuperant la ciutadania del país, ha assegurat que “els tibetans som ja minoria, únicament som sis milions, mentre que xinesos hi ha vuit milions”. Això comporta moltes desigualtats i discriminacions segons l’origen de cada ciutadà, amb diferències molt importants amb el salari, per exemple.

D’aquesta manera, i entrant al detall de diferents aspectes de la història del Tibet, ha fet una reflexió sobre la vulneració dels drets humans. També ha fet una profunda crítica sobre el govern xinés i com manipula els seus ciutadans, inclús aquells que viuen fora del país, per tal de fer-los servir per als seus interessos. Així mateix, ha explicat quina és la seva tasca i com difon la cultura tibetana a Espanya i allà on pot realitzar conferències com la que ha ofert aquest dimecres a Andorra la Vella.

Etiquetes

Comentaris

Trending