Nevada d’alerta

L’episodi nival que a darrera hora de la tarda d’aquest dijous ha generat força caos i diversos accidents a la xarxa viària ha de persistir amb més o menys insistència durant tota la nit, esdevenint el temporal de neu més important de tot l’hivern fins ara

L’episodi de neu d’aquest dijous i que ha de continuar en menor o major mesura almenys durant aquesta propera nit de divendres sí que era d’alerta. O, almenys, especialment a la xarxa viària i entre quarts de vuit i quarts de deu del vespre. Han estat els moments de més intensitat nival i de més caos a la carretera. Amb diversos accidents especialment deguts a la manca d’equipament dels vehicles implicats. Per sort, cap dels sinistres ha revestit especial gravetat.

De bon matí, aquest dijous, ja ha nevat. I les previsions en aquest cas sí que han estat més o menys encertades. Neu de bon matí amb gruixos distints en funció de l’alçada però que, poc o molt, han agafat arreu. Clarianes a la part central del dia amb, fins i tot, aparicions notables del sol i, després, a mitja tarda, un nou estol de neu que, d’Andorra la Vella cap amunt ha caigut durant algunes estones amb ganes. Amb moltes ganes fins i tot. De fet, el que ha caigut ja i el que hauria de caure durant tota la nit, que en principi no ha de ser estratosfèric però sí que mantindrà el caliu hivernal, comportarà que aquest episodi nival a cavall de dijous i divendres sigui, fins ara, el de més rellevància de la temporada.

Una imatge d'aquest matí al Pas de la Casa.

Relacionat

La neu fa canviar de color de manera definitiva les cotes altes

En punts d’Ordino o de Canillo, sense anar als cims, simplement enmig de nuclis urbans, s’han acumulat en alguns racons fins un pam de neu. Prou com engrescar el personal que trobava a faltar precipitacions sinó generoses sí notables per tal de garantir un bon mantell a les pistes i poder esquiar amb les condicions que segurament en tot l’hivern no hi ha hagut. Ara, hi seran. Potser el que no hi ha hagut aquest dijous ha estat l’avís taronja que tant va trastocar dilluns i dimarts i el que tampoc no hi ha hagut, en molts conductors, ha estat la preparació deguda als vehicles per garantir ensurts.

IMG 7434
Ciutadans creuant l'avinguda Meritxell poc abans d'aquesta mitjanit de dijous a divendres.

A darrera hora de la tarda, quan s’han acumulat els problemes viaris, els primers ensurts s’han donat a la zona de Racons, amb autocars i alguns cotxes patint de valent en una zona maldestra, obaga. També en aquells moments hi ha hagut retencions notables a la Massana en sentit sud i des d’Andorra la Vella i fins a la rotonda del KM0. És a dir, que hi ha hagut un moment que s’ha embussat l’avinguda Tarragona. S’ha hagut de tancar el túnel del Pont Pla en sentit nord i també s’han tancat els carrils lents d’altres túnels. Tant dels Dos Valires com el de Sant Antoni.

IMG20230119224045
Estat que presentava la 'rotonda de Govern' a les 11 de la nit d'aquest dijous.

La policia, que des de poc després d’iniciar-se amb força el temporal de neu ha desplegat punts de controls de cadenatge per evitar en part el que ha passat però, alhora, també parcialment el que ha succeït -controls suposen molts cops lentitud, endarreriments- ha intervingut en dos accidents a Encamp i la Massana. Com a mínim. I almenys un vehicle pretenia fer recta la rotonda en forma de vuit o gairebé de la Margineda. Ha patinat i s’hi ha enfilat al damunt. El COEX ha comptat amb 25 màquines llevaneus que han intentat posar ordre ‘ipso facto’ i durant tota aquesta nit de dijous a divendres hi haurà un parell de vehicles llevaneus a cada zona i tres més a la zona del port d'Envalira per la previsió de vent. I perquè el vent, ja se sap, pot ser traïdor.

Comentaris (14)

Trending