A la recerca de notari(s)

El Govern prepara un concurs per dotar el Principat com a mínim d’una plaça més -actualment n’hi ha quatre- de fedatari públicJosep Estañol ha començat a traspassar dossiers a d’altres despatxos vista la dolença física que l’afecta i que l’obligarà a retirar-se

El Govern s’ha posat a treballar ara en la redacció de les condicions d’un concurs per dotar el Principat de, com a mínim, una plaça més de notari. Actualment, i des de fa un parell de dècades, hi ha quatre despatxos oberts amb quatre fedataris públics al capdavant, però un d’ells, Josep Estañol, ha iniciat una progressiva retirada per qüestions de salut. Fa mesos que va comunicar la situació a l’executiu i les darreres setmanes ja d’una forma molt activa ha començat a traspassar dossiers i clients a altres col·legues.

Estañol sap que hi haurà un moment que s’haurà de retirar perquè la seva vista no li permetrà treballar més. I sense notari titulat, cap despatx no pot funcionar. És condició sine qua non. El fedatari públic fa al tomb d’un any que ja va exposar la situació al llavors ministre de Justícia i Interior, i avui cap de Govern, Xavier Espot. Però la solució que esperava Estañol que se li donaria al final no ha vist la llum i ara es treballa a contra rellotge per mirar de dotar el país d’un cinquè notari pel cas que Estañol acabi plegant i, per tant, es mantingui tot com fins ara.

Durant l’any que ve, segons les fonts governamentals consultades, s’hauria d’escollir un nou fedatari públic si es respecten les previsions que ara mateix hi ha sobre la taula i que ja van amb retard respecte d’allò que hauria plantejat Josep Estañol, que malgrat tot no ha presentat formalment la renúncia, que seria el pas ineludible per activar qualsevol substitució. Que hi hagi una persona seleccionada durant el 2020 no vol dir que el futur notori o notària pugui ser operatiu de seguida. S’han de complir tot un seguit de requisits i formacions que fan dilatar la incorporació.

Una de les notaries que està assumint més volum de feina de la que ja habitualment té -és, en principi, la que ja de per sí té més dossiers damunt la taula- és la que lidera Isidre Bartumeu. Cap a aquest fedatari s’estan desviant alguns dels casos que gestionava Estañol i que producte de la seva afecció comença a desprendre’s. De moment, la feina va fent, no sense dilacions en alguns casos, però segons que avança ‘Diari d’Andorra’, la situació es podria complicar molt moltíssim si Bartumeu acaba acceptant una oferta que hauria rebut de l’estranger i que l’Altaveu no ha pogut ara per ara confirmar. A banda d’Estañol i Bartumeu, les altres notaries del país són encapçalades per Rosa Maria Ferrandiz i Josep Rodríguez Miñana.

Comentaris (4)

Trending