Un petit gest des d’Andorra pels joves d’Hondures

Comentaris

Estem tots d’acord per dir que el millor motor de creixement i d’igualtat és l’accés a l’educació. Hi ha països en els quals aquest accés és molt limitat i molts joves no poden sortir d’aquest cercle infernal de la pobresa.

Que podem fer des de Andorra? Calen molts diners per contribuir amb un petit gest a donar una oportunitat als que no la tenen?

Mans Unides col.labora des del 2015 amb l’associació espanyola Acoes , associació compromesa amb els infants i joves d’Hondures  que viuen en zones rurals allunyades dels centres escolars i també amb els que tenen alguna discapacitat.

Hondures, un dels països més pobres de Centre-Amèrica amb una alta taxa d’analfabetisme en els grups indígenes de les comunitats rurals. L’Institut Nacional d’estadística d’Hondures indica que el 73% de la població és pobre i un 53% viu en pobresa extrema. Es calcula que 70.000 menors entre 5 i 17 anys, el 54%,  han quedat fora del sistema educatiu.

Acoes ha posat en marxa el projecte ‘Maestro en casa’ on es dona l’oportunitat a joves que volen desafiar el seu destí culminant els estudis d’educació secundària i accedint als coneixements que els permetran tenir una feina i ajudar les seves famílies.

“Mans Unides us convida a col.laborar en aquest projecte, ‘Maestro en casa’, a través del projecte Dotze per Dotze impulsat per Marta Alberch a través d’Antropia i enviant un sms al 608 per només 1 euro. Amb 7 euros es paga la matrícula d’un jove per estudiar secundària durant un any. Amb 20 euros s’adquireixen els útils escolars, amb 30 euros es poden comprar els llibres del curs”

El projecte que vol finançar Mans unides de desenvolupa a la zona rural de Copán on la desnutrició infantil assoleix l’esfereïdora xifra del 55%. Es vol ajudar a 288 joves, 170 noies i 118 nois, de 9 comunitats rurals empobrides que viuen lluny dels centres escolars.

Moltes joves d’aquest indret viuen en famílies monoparentals, ja sigui amb mares solteres o bé perquè el pare ha emigrat als Estats Units i sovint ja ha abandonat la llar. Als joves que somien en acabar els estudis no els queda altre remei que treballar per ajudar la família a tirar endavant i no poden assistir de manera presencial a les classes.

El projecte ‘Maestro en casa' els brinda l’oportunitat de rebre el suport de professors que venen els caps de setmana a les localitats rurals. Aquests joves es comprometen a estudiar durant la setmana quan ells poden dedicar-hi el seu temps i amb l’ajuda dels professors el cap de setmana el jove pot valorar els seus avanços i rebre ajuda amb les dificultats que pot trobar. Les famílies també es comprometen a tornar el preu dels llibres i matrícules que se’ls avança per assegurar-se que el jove pot començar a estudiar. Acoes valora les dificultats de les famílies que no poden fer-se càrrec d’aquestes despeses i ajuda els més vulnerables.

Aquest projecte també dona un suport especial a les nenes i joves que volen culminar els seus estudis  i es veuen limitades pel rol que se’ls ha assignat: la nena es cuida de la llar i no té importància si no estudia i el nen ajuda en les tasques agrícoles. Es veu de més bons ulls que continui els seus estudis.

Tenim el testimoni de la Doris Graciela Martínez Hernández, de 18 anys , que va acabar primària però van passar 2 anys fins que va continuar els seus estudis ja que havia de caminar 3 hores per arribar a l’institut de secundària. A més la seva mare va tenir greus problemes de salut i era ella amb 12 anys que es cuidava de les tasques familiars i dels seus germans ja que el pare estava fora de casa per la seva feina. El pare, que no va poder aprendre a escriure ni a llegir, desitja que la seva filla tingui una bona feina i pugui culminar els seus estudis de secundària. Quan Acoes va obrir una aula de ‘Maestro en casa’  a 40 minuts del domicili, ell mateix va matricular a  la seva filla. La Doris somia en ser infermera o advocada.

Mans Unides us convida a col.laborar en aquest projecte a través del projecte Dotze per Dotze impulsat per Marta Alberch a través d’Antropia i enviant un sms al 608 per només 1 euro. Amb 7 euros es paga la matrícula d’un jove per estudiar secundària durant un any. Amb 20 euros s’adquireixen els útils escolars, amb 30 euros es poden comprar els llibres del curs.

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending