Pels seus fets els coneixereu

Comentaris

Per Horaci DOS

“L’egoisme que genera el sistema fa que els governants anteposin el seu èxit personal a la seva responsabilitat social.”                                                                                                                                                                      [Erich Fromm (1900 – 1980), psicòleg social nord-americà.]

Roaming és la capacitat d’un telèfon mòbil d’efectuar i rebre trucades més enllà de l’àrea de servei local de l’operador que li presta el servei. A través d’aquest servei, un usuari pot comunicar-se en països estrangers o en regions que el seu operador no cobreix.

Aquest servei té un cost que han d’assumir els ciutadans d’Andorra quan viatgen a l’exterior, i els estrangers quan visiten Andorra. Donat que el turisme és el motor econòmic del país, és un factor important a tenir en compte.

A partir del 15 de juny a la Unió Europea hi haurà, en funció de l’operador, des d’una reducció del 90% dels preus actuals a la gratuïtat total. 

Com a exemple, per a Movistar, l’operador líder al país d’origen de la majoria de turistes que visiten Andorra, la situació serà:

Zona I - gratuït per Alemanya, Àustria, Bèlgica, Bulgària, República Txeca, Xipre, Dinamarca, Eslovàquia, Eslovènia, Espanya, Estònia, Finlàndia, França, Gibraltar, Grècia, Guadalupe, Guaiana Francesa, Holanda, Hongria, Irlanda, Illa Martinica, Illa Reunion, Islàndia, Itàlia, Letònia, Liechtenstein, Lituana, Luxemburg, Malta, Noruega, Polònia, Portugal, Regne Unit, Romania, Suècia, Mònaco, San Marino i Vaticà.

Zona II - Albània, Andorra, Algèria, Bòsnia & Hercegovina, Bielorússia, Canadà, Croàcia, Estats Units, Geòrgia (República), Illa de Man, Illa de Jersei, Illa Guernsei, Macedònia, Marroc, Moldàvia, Montenegro, Rússia, Sèrbia, Suïssa, Tunísia, Turquia i Ucraïna, es cobrarà en funció de la tarifa contractada.

La tendència està entre una reducció important dels costos (-90%) a la seva supressió, i Andorra hauria de preparar-se per aquesta nova situació si es vol un acostament a la UE de cara a un acord.

Seria interessant veure aleshores com afectaria a l’operador de telecomunicacions, en la seva doble vessant d’organisme afectat per aquesta mesura, i en la vessant financera per la seva relació amb l’Administració Central.

Els comptes que l’operador de telecomunicacions mostren una clara tendència descendent en la facturació dels diferents serveis al mercat nacional. Aquesta tendència negativa es compensa amb l’augment dels ingressos procedents dels  serveis de roaming, que en menys de cinc anys han passat de representar el 25% dels seus ingressos a quasi la meitat de les vendes actuals.

Una hipotètica reducció del 90% dels ingressos per aquests serveis tindria un important impacte negatiu sobre el resultat d’explotació de l’operador de telecomunicacions, que obligaria a l’Administració Central a haver de prescindir dels ingressos provenint dels dividends pagats per l’operador de telecomunicacions.

Aquesta situació no tindria més importància si no fos perquè l’Administració Central necessita imperiosament els ingressos provenint dels dividends de l’operador de telecomunicacions. Sense anar més lluny, el pressupost del 2016 es va tancar amb superàvit (7 milions d’euros) gràcies als dividends de l’operador (32,4 milions d’euros), que van correspondre al 100% dels seus beneficis. Sense aquests ingressos, els comptes de l’Administració Central presentarien uns dèficits encara més importants i es dispararia encara més el deute. Si no es volgués incrementar el deute, les opcions serien un augment desmesurat de les tarifes dels serveis actuals (amb la pèrdua de competitivitat que comportaria), o incrementar de forma important la pressió fiscal; o una combinació de les dues opcions ... o de les tres, més deute, tarifes més cares i més pressió fiscal.

Davant d’aquesta situació de vulnerabilitat de les finances públiques, i amb l’actual panorama, després d’una crisi iniciada fa més de 8 anys que ha reduït el nombre de visitants, el valor del PIB, ha augmentat el deute públic, ha reduït i afeblit el sector financer, l’habitual seria preparar-se per aquest més que probable nou escenari, i optar per diversificar els ingressos de l’operador de telecomunicacions, per tal que els nous ingressos compensin o minimitzin aquest impacte negatiu sobre el compte de resultats. Aquesta diversificació requeriria inversions i per fer-les seria important reforçar els recursos propis.

La realitat és que s’està fent tot el contrari. Els dividends de l’operador xuclats per l’Administració Central s’han anat incrementant cada any fins a representar el 100% dels dividends en el darrer exercici,  en detriment de les reserves. I per diversificar es proposa construir un edifici (activitat que no correspondria amb l’objecte social com a titular en règim de monopoli de l’explotació dels serveis de telecomunicacions), amb un pla de negoci difós, poc definit i un retorn de la inversió a molt llarg terme, quan l’impacte sobre els comptes de l’operador de telecomunicacions seria en el curt / mig terme.

Si fem memòria, la situació del roaming  presentaria similituds amb el que va passar fa uns anys, quan es van acabar unes subvencions de la UE a la llet i productes lactis, i amb el sucre, i amb el tabac ... i que en tots els casos van representar una bona font d’ingressos per l’Administració Central.

La llegendària passivitat del Govern davant d’aquestes situacions no ha canviat, el mal ús dels recursos econòmics obtinguts tampoc ha canviat, i prendre la pitjor de les decisions possibles tampoc és cap novetat. Però totes les altres circumstàncies si han canviat: el deute de l’Administració Central és ara més de tres vegades superior al d’aleshores, el cicle econòmic aleshores estava en creixement i ara està estancat. Afortunadament s’ha evolucionat  tecnològicament: abans es trampejava amb àtoms (llet, productes lactis, sucre, tabac ... ) i ara es trampeja amb  bits (dades). També varia el format i la direcció de l’avantatge: abans eren productes i eren més barats a Andorra i ara són serveis i més cars a Andorra. Canvien les circumstàncies però no els fets.

“Si busques resultats diferents, no facis sempre el mateix”.                                                                                                                                                                                             [Albert Einstein (1879 – 1955) Físic.]

Comentaris

Trending