Una màquina comercial que es diu Fortnite

fernando blanco removebg preview

Fernando Blanco

Soci-consultor de SisèGrau

Comentaris

Tres anys tard, he de confessar que fins ara no havia prestat atenció al fenomen Fortnite. Però fa un parell de setmanes vaig posar-me a veure al meu fill Lorién, que està fanatitzat amb el joc com gran part dels seus amics del ‘col·le’, per entendre la dimensió de quelcom que ja és molt més que un simple passatemps i que estic convençut que serà per una llarga temporada un estàndard de l’oci en línia, des del punt de vista econòmic, empresarial i social.

Moltes vegades ens trobem, a l’era internet, davant serveis que automàticament ens porten a pensar “com no se li havia acudit a algú abans?” Per exemple Spotify, un model de negoci que ha fet baixar dramàticament les descàrregues il·legals de música per només uns 10 euros al mes, oferint a l’usuari tants avantatges que ni surt a compte tenir la música gratis, fent malabarismes entre registres de baixa qualitat, ‘malware’ i banners porno. O Office 365, amb el que Microsoft ha donat al món professional la seguretat de tenir el paquet d'ofimàtica més popular sempre actualitzat, lliure de virus i estable per només 100 euros l'any...

“Quaranta milions d’usuaris de totes les edats, i pujant diàriament, sumats a centenars de creadors de continguts que a YouTube i Twitch repliquen els seus jocs a una audiència multitudinària, deixen a les clares que Fortnite, des del punt de vista empresarial”

Fortnite és el joc desitjat per moltes raons. Multiplataforma: no fa falta tenir una consola per jugar-hi, un simple ordinador o un mòbil (ni iPhone ni Apple, amb qui manté un estira-i-arronsa comercial) ja serveixen per submergir-te en aquest món. Social: pots jugar literalment amb gent de tot arreu o del grup d’amics, de manera competitiva o col·laborativa. Teòricament gratuït: per jugar només cal descarregar el joc i començar a disparar trets i, per sobre de totes les coses, acaba quan et canses de jugar (de fet, mai hi perds). I, encara més per sobre de tot, molt rendible: l’opció de les microtransaccions, que parteixen de cèntims amb una moneda fictícia, els ‘pavos’, minimitzen la resistència a comprar, sobretot entenent que el joc, de fet, ha estat de franc.

Però els aspectes que crec que fan de Fornite un fenomen únic són qüestions molt més trivials que el fet que sigui gratuït: primer, una increïble sinergia entre personatges de la cultura POP que estan a disposició dels jugadors. Epic Games ha començat a fer, des de fa un temps, aliances amb les principals distribuïdores d’oci (Disney, entre altres) que ofereixen a l’usuari la increïble experiència de jugar amb els herois i antiherois de pel·lícules de cinema i sèries de TV. El fet de tenir en una plataforma als personatges d’‘Star Wars’, juntament amb els zombis de ‘The Walking Dead’ o els herois de Marvel converteixen el joc en una temptació única no només per infants sinó també per a adults. I, per altra banda, el fet d’haver creat capítols, que es renoven periòdicament, que marquen dins del joc un eix argumental que fa que un simple ‘shooter’ sempre estigui actualitzat i mai no avorreixi.

Quaranta milions d’usuaris de totes les edats, i pujant diàriament, sumats a centenars de creadors de continguts que a YouTube i Twitch repliquen els seus jocs a una audiència multitudinària, deixen a les clares que Fortnite, des del punt de vista empresarial, és molt més que un simple joc i que, amb les possibilitats de crear ‘spin-off’ i noves branques comercials, fan d’Epic Games un dels futurs grans ‘players’ del món empresarial en línia i d’aquest joc el paradigma de l'oci de la tercera dècada del segle XXI.

Etiquetes

Comentaris (3)

Trending