L’estel dels Reis d’Orient

Joan Marc Miralles

Joan-Marc Miralles

Doctor en Astrofísica per la Universitat Paul Sabatier de Toulouse

Comentaris

Avui arriben els Reis d’Orient arreu d’Andorra, carregats de regals i dolços que repartiran en les cavalcades. És commemora així l’adoració del nen Jesús, segons la tradició descrita en els evangelis, i en particular en l’evangeli de Sant Mateu que és qui descriu amb més detall aquest episodi de la nativitat de Jesús. Segons aquest relat, «uns mags vinguts d'orient arribaren a Jerusalem, i preguntaren: «On és el rei dels jueus que ha nascut? Hem vist a l'orient el seu estel, i hem vingut a fer-li homenatge». Més endavant «l'estrella que havien vist a l'orient els anava al davant fins que s'aturà al damunt d'on era l'infant. En veure l'estrella, van tenir una gran alegria».

Aquest estel misteriós, batejat com Estel de Betlem, i que va suposadament guiar els Reis d’Orient, ha aixecat passions des de fa segles. Ha estat representat nombroses vegades i ha donat peu a diverses teories que intenten explicar la seva realitat històrica i científica. Tot i que és possible que l’escrit bíblic només sigui una metàfora, per la impossibilitat del moviment de l’estel, si que és possible que tingui una base real. L’astronomia era una ciència força estudiada en la regió del Mitjà Orient ja en temps de Crist, i la seva interpretació astrològica era força comuna a l’època. Les figures del Mags o dels Reis Mags podrien ser savis interessats en l’astronomia i l’astrologia que en base a l’aparició d’algun esdeveniment astronòmic l’interpretessin segons la coneguda profecia jueva d’arribada d’un Messies.

Però quin pot ser aquest esdeveniment astronòmic tant fantàstic? Durant molt de temps es va pensar que podria ser el Cometa de Halley, que va passar prop de la Terra al 12 aC i que segurament era ben visible en el cel durant mesos. Aquesta idea està molt influenciada pel fresc que va fer Giotto di Bondone de l’Adoració al voltant del 1305, i que representa l’estel com un cometa, servint de model en moltes representacions artístiques posteriors. Giotto va elegir la forma del cometa amb la seva cua característica, no basant-se en l’evangeli – que no dona cap element sobre l’estel – però si en l’actualitat del moment en que va pintar el fresc, doncs el Halley va visitar de nou la Terra al 1301. Un altre cometa va ser molt visible al 5 aC, segons registres xinesos i coreans, que podria ser més pròxim al naixement històric de Jesús. Però aquesta interpretació ha perdut molta força ja que tradicionalment els cometes són mal auguris i difícilment serien interpretats com la senyal d’una bona nova pels Mags.

Giotto di Bondone   No. 18 Scenes from the Life of Christ   2. Adoration of the Magi   WGA09195
Giotto di Bondone // Escenes de la vida de Jesús. // Adoració dels Mags d'Orient.

Una altre hipòtesis seria la d’una conjunció planetari, és a dir que diversos planetes i estels coincideixin en una zona del cel, donant la sensació d’un objecte més gros i segons la seva situació amb un significat particular. L'astrònom alemany Johannes Kepler en 1614 va determinar que una sèrie de 3 conjuncions dels planetes Júpiter i Saturn van tenir lloc l'any 7 aC. Però s’ha demostrat des d’aleshores que els dos planetes no es van acostar prou com per impressionar als observadors. De fet, un antic almanac babiloni suggereix que els astròlegs de l'època no van donar gaire importància a aquest esdeveniment. Un altre possible conjunció de Venus amb Júpiter, els dos planetes més brillants en el nostre cel, que va tenir lloc el 17 de Juny del 2 aC també podria ser un candidat. Però la seva posició en el cel no hagués portat els mags de Jerusalem a Betlem, sinó tot el contrari.

Altres explicacions podrien ser una nova o una supernova, que hagués pogut ser prou brillant per ser interpretada com una senyal d’una bona nova. Els astrònoms van registrar una nova o supernova al 4 aC encara que ha sigut impossible d’identificar-ne les restes on els registres la senyalen en el cel a l’època, cap a la constel·lació de l'àguila. El que fa que sigui molt difícil de saber si era real o si van mal identificar el fenomen.

Encara hi han moltes altres explicacions que circulen i s’han escrit nombroses llibres i articles sobre el tema. Podria ser al final, com ho proposen alguns experts, que els mags veiessin més d’un d’aquests esdeveniments astronòmics o fins i tot algun més que no s’ha considerat fins ara, i que la suma de totes aquestes senyals els portessin cap a Betlem.

Mentre no es fa la llum en el misteri de l’estel, avui toca gaudir de la màgia de la nit i esperar que els Reis d’Orient siguin força generosos amb tots. Bon 2024 i bons Reis!

Etiquetes

Comentaris

Trending