La dimissió que no veuràs en primera plana

fernando blanco removebg preview

Fernando Blanco

Soci-consultor de SisèGrau

Comentaris

La directora general de Twitter per a Espanya i Portugal (filial que inclou Andorra), Nathalie Picquot, ha presentat la dimissió aquest divendres, al·ludint a raons personals. Diuen les versions que l’alta executiva portava temps sense estar d’acord amb les decisions que estava prenent la matriu de la companyia, sobretot pel que fa a la censura de missatges i perfils.

“L’Internet neutral que ens van prometre la dècada passada ja ha saltat pels aires. L’Internet actual està més manipulada políticament del que imaginem”

Molt abans de la cancel·lació de Donald Trump en mans de les grans operadores de continguts, Twitter ja carregava amb un qüestionament sobre el biaix ideològic en l’aplicació dels seus draconians termes i condicions, fet que aquest any 2021 s’ha fet més que manifest: només cal una petita coordinació d'usuaris en denunciar un perfil per ‘discurs de l’odi’ per ser bannejat per l’algoritme o, fins i tot, perdre contractes en la vida real, com va patir la Gina Carano. Tot això sense entrar a detallar que empreses compromeses políticament, com ara Newtral, decideixen a Twitter què és veritat i què és mentida. Mentre escric aquest article continua el debat a les xarxes (la retroalimentació actual resulta al·lucinant) sobre què espera Twitter per cancel·lar el compte del portaveu de Podemos, Pablo Echenique, que va impulsar als seus acòlits que surtin al carrer a trencar-ho tot, amb un ‘èxit’ innegable, tot i que no tinc cap dubte que la plataforma no prendrà cap mesura.

Que la número 1 de l’empresa que avui funciona com un baròmetre de la política plegui, deixant la sospita què és per qüestions ètiques davant fets de censura, hauria de servir-nos, tal com diu aquell axioma jurídic, com “a confessió de part, relleu de proves” i moure’ns a l’anàlisi i preguntar-nos críticament què és Twitter, quin és l’objectiu final que persegueix a gran escala i fins a quin punt hem d’utilitzar-les com a canal de les nostres opinions personals.

L’Internet neutral que ens van prometre la dècada passada ja ha saltat pels aires. L’Internet actual està més manipulada políticament del que imaginem i estic segur que aquesta dimissió que no veuràs en primera plana té molt a veure amb això.

Comentaris (2)

Trending