Andorra pacta amb la OCDE l’impost de societats mínim del 15% i Govern ho amaga

Eusebi Nomen

Eusebi Nomen Calvet

Doctor en Ciències empresarials, enginyer agrícola i ex-conseller general

Comentaris

Com pot verificar en aquest enllaç oficial de la OCDE  Andorra està a la llista dels països que s’han compromès en la declaració de la OCDE de dijous passat. Andorra accepta la declaració de la OCDE que l’impost de societats ha d’estar per sobre del 15% i que en cas contrari, la resta de països poden prendre mesures compensatòries.

Com pot verificar en aquest altre enllaç oficial de la OCDE la declaració de la OCDE signada per Andorra estableix clarament dos pilars d’actuacions fiscals globals, com ja he exposat repetidament en anteriors articles i manifestacions públiques. Una conclusió cabdal d’aquest manifest és que la OCDE considera que un impost de societats per sota del 15% representa un exercici de baixa tributació contra el que poden actuar els 139 països membres de l’acord marc de la OCDE. Segur que la reunió del G20 de la propera setmana confirmarà o reforçarà  aquestes conclusions de la OCDE

La declaració de la OCDE signada dijous passat per Andorra estableix una primera proposta d’actuacions dels països OCDE contra els territoris amb un impost de societats per sota del 15%. Les mesures definitives es decidiran abans de l’octubre 2021 i entraran en vigor ràpidament. A l’octubre sabrem els detalls de la primera fase d’actuacions, com per exemple a partir de quines facturacions s’aplicaran les diferents mesures i sabrem les diferents fases d’aplicació. Però una cosa està clara avui: totes les iniciatives actuals del G-7 del G-20, de la OCDE i del FMI han consensuat que un impost de societats per sota del 15% es considera una baixa tributació contra la que poden actuar la resta de països amb mesures contra les empreses del seu país que actuïn o s’estableixin a aquests territoris de baixa tributació.

“Donat que aquesta constatació que el projecte fiscal de DA és oficialment un nyap se suma a la creixent constatació que l’estratègia de DA sobre l’acord d’associació amb la UE  també és un nyap, Andorra necessita fer net. Esdevé evident que Andorra no pot pagar la factura d’allargar aquesta legislatura fins al 2023. Esdevé evident que que Andorra necessita unes eleccions, a principis del 2022 -com molt tard- on les candidatures exposin les solucions honestes sobre fiscalitat i sobre el model de relació amb la UE. A causa d’aquests nyaps i del canvi de paradigma, Andorra  porta masses mesos sobrevivint a base d’increments brutals de deute públic”

La signatura d’Andorra d’aquesta declaració de la OCDE és important i, diguem-ho clar,  em sembla encara més important la constatació que Govern oculti  aquesta  signatura. Govern no ha fet cap roda de premsa ni cap dels seus mitjans de comunicació ni cap dels mitjans de comunicació de DA o dels seus socis de Govern  han fet cap menció a aquesta important signatura de dijous passat.

Considerant la forma d’actuar de Govern, hem de concloure que la seva ocultació de la signatura amb la OCDE confirma la seva importància i confirma el fort impacte per al projecte polític de DA .

La declaració de la OCDE confirma que el model tributari de DA ha esdevingut oficialment obsolet.

Ningú pot dubtar que amb el model econòmic i tributari de DA, el creixement d’Andorra queda limitat a l’estreta franja d’activitats que es vulguin situar fora dels criteris marc de la OCDE – G20 -G7 -FMI.

Valgui dir que fa anys que avisem que aquesta martellada cauria. Valgui dir que hem proposat sòlids camis alternatius que haurien encaminat a Andorra per un camí de creixement econòmic i social en el que no estem. Valgui dir que havíem avisat que el camí fiscal de DA estava totalment equivocat.

Un cop constatats aquests fets, anem per feina: Andorra necessita una immediata reacció constructiva per part de Govern. Si us plau, no amagueu més aquest compromís establert amb la OCDE, no aneu pel camí del mal perdedor de buscar justificacions com  que les mesures de la OCDE en una primera fase sols s’aplicaran a les multinacionals d’una certa mida i no aneu pel camí de fer dir als textos allò que no diuen. El fet important és que la OCDE ha determinat que  el model fiscal d’Andorra està dins dels nivells que es consideren  de baixa tributació i contra els que cal actuar.

Andorra necessita reaccionar ràpidament i sortir d’aquest clot en el que ens ha posat DA..

Donat que la nova fiscalitat definida per la OCDE entrarà en vigor al 2023.

Donat que aquesta constatació que el projecte fiscal de DA és oficialment un nyap se suma a la creixent constatació que l’estratègia de DA sobre l’acord d’associació amb la UE  també és un nyap, Andorra necessita fer net.

Esdevé evident que Andorra no pot pagar la factura d’allargar aquesta legislatura fins al 2023. Esdevé evident que que Andorra necessita unes eleccions, a principis del 2022 -com molt tard- on les candidatures exposin les solucions honestes sobre fiscalitat i sobre el model de relació amb la UE. A causa d’aquests nyaps i del canvi de paradigma, Andorra  porta masses mesos sobrevivint a base d’increments brutals de deute públic.

Els fets no deixen lloc a dubte: DA ha quedat oficialment obsolet i Andorra necessita urgentment un nou projecte, modern, competent, seriós i realista, que sigui votat amb total transparència per la ciutadania sobirana.

Etiquetes

Comentaris (5)

Trending