Per què cada vegada neixen menys nadons a Andorra?

[Podcast] [a Fons] La mitjana de fills per dona en edat reproductiva a Andorra és la més baixa d'Europa. Hi ha menys d'un infant per dona. Tenir la família lluny, les dificultats per conciliar i la precarietat laboral són algunes de les causes. Escolta-ho a l'episodi de l'Altaveu a Fons d'aquesta setmana

nens jugant en un parc
nens jugant en un parc

L'any 2010 a Andorra hi havia 1,4 infants per dona en edat reproductiva. Aquest és l'índex conjuntural de fecunditat. El 2021 aquest indicador va baixar de l'1, és a dir que hi havia menys d'un fill o filla per dona i va ser el més baix d'Europa. Del 2022 encara no tenim dades, però res fa pensar que la tendència millori.

 

 

Listen on Spotify Listen on Google Podcasts Listen on Amazon Music Listen on Podcast Addict Listen on Apple Podcasts

L'edat mitjana per tenir el primer fill/a a Andorra és també la més elevada d'Europa, 33 anys aproximadament. Fa deu anys la mitjana se situava a 31 anys. Això també influeix en el fet que es tinguin menys fills. Els motius pels quals l'índex de fecunditat és més baix a Andorra que a altres països s'explica per l'estructura social del país. Hi ha molta gent de fora que no té el suport de la família, la gran majoria de les dones treballen al comerç o l'hostaleria amb horaris incompatibles amb tenir fills. El cost de les guarderies és elevat i les polítiques de conciliació són gairebé inexistents.

De tot això ens en parlen al pòdcast l'Altaveu a Fons Joan Micó de l'AR+I; Montse Ronchera, secretaria general de l'Institut de la dona; Gabriel Ubach, secretari general de l'Usda; i Cristina Royo, vocal de l'Associació de Dones d'Andorra.

Andorra Recerca i Innovació quan encara era el CRES, el 2019, va fer una enquesta sobre aquesta qüestió i un 31% de les dones que eren mares van dir que els hagués agradat tenir més fills. El principal motiu que exposaven per no tenir-ne més eren econòmics, en el 56% dels casos, seguit del temps per dedicar-ls-hi en un 18% de les respostes. L'edat avançada, però, també era un dels motius més comentats.

Des de l'Institut de la Dona, Montse Ronchera, assegura que per aconseguir millores en la corresponsabilitat, en la igualtat d'oportunitats i en les condicions per permetre que augmenti la natalitat, cal legislar i marcar obligacions a les empreses. Un extrem que comparteix Gabriel Ubach que defensa que cal implementar els convenis col·lectius per obtenir millores, però sobretot "canviar les lleis laborals perquè s'adaptin a la realitat del país".

 

Etiquetes

Comentaris (30)

Trending