Miquel Armengol // President de la Cambra de Comerç

“Treballem en un doble objectiu que és la reactivació econòmica i la millora de les comunicacions”

Neix a Andorra la Vella el 7 de maig de 1951. Estudia a La Salle de la Seu d’Urgell, després marxa a Bordeus per fer un any d’enologia i als 18 anys torna a Andorra per treballar a l’empresa familiar. Els anys, 1982 i 1983,és conseller del comú d’Andorra la Vella i a la legislatura 1992-1993, és conseller al Consell General durant l'elaboracióde la Constitució. Ha estat durant molts anys vinculat a la CCIS, on ha ocupat diversos càrrecs i ara n'és el president. Està casat i té dos fills

El president de la Cambra de Comerç, Miquel Armengol.
El president de la Cambra de Comerç, Miquel Armengol.
Altaveu

Comentaris

La Cambra de Comerç està treballant intensament amb el doble objectiu de la reactivació econòmica i la millora de les comunicacions. Durant les darreres setmanes ha agafat impuls el projecte ferroviari per connectar Andorra amb França i Espanya. El president de la Cambra, Miquel Armengol considera que el desenclavament del país és un aspecte clau.

Com  estan els projectes de l’aeroport i de la connexió per tren?

La  Cambra  està  treballant  en  diferents  estudis,  tant  els  estudis  relatius  a possibles connexions ferroviàries amb Espanya i França, que ens connectarien amb  la  xarxa  europea;  com  també  els  relatius  a  la  implantació  de  l’aeroport internacional dins el territori nacional, que ens obriria la porta directa al món.  Actualment, ha pres un impuls considerable el projecte ferroviari per connectar el país amb França i Espanya. Liderat per la Cambra d’Andorra amb el suport de les cambres de Comerç d’Occitània i Catalunya, s’ha començat a treballar en el que podria ser una alternativa d’infraestructures a llarg termini. S’està tancant calendari per una propera reunió per inicis d’any en la que es preveu aprofundir tècnicament. Hem començat a treballar també amb temes de transport intern dins del territori andorrà. Hi ha una proposta d'un grup d'inversors i ja hem mantingut una reunió amb Govern. L'objectiu seria crear una xarxa de comunicació interna com hi ha a Dubai i en alguns països. Es tractaria d'una mena de metro aeri i tren monocarril per cable. Ens han de fer una demostració amb imatges reals d'Andorra.

Tornant a l’aeroport. Com està l’informe de l’Organització Internacional d’Aviació Civil (OACI)?

Els estudis tècnics de la ubicació de l’aeroport internacional han estat elaborats i finançats per la Cambra i, recentment, s’han cedit al Govern per a la certificació internacional. El Govern ha presentat aquests estudis a la OACI perquè emeti elseu parer. Pel que sabem, durant el primer trimestre de l’any es tindrà l’informede la OACI. Pel que fa a les connexions ferroviàries hem endegat una sèrie de converses amb els nostres veïns, les Cambres de Comerç catalanes i de la regió francesa d’Occitània, totes molt interessades en treballar conjuntament la viabilitat d’una xarxa ferroviària que uneixi aquestes regions i Andorra. Estem pendents d’una reunió a principis d’any. En aquest projecte cal una visió transfronterera i una feina conjunta. I també caldria comptar amb el suport d’altres actors més grans com  la  Unió  Europea,  que  a  través  del    Banc  Europeu  d’Inversions,  podriacofinançar projectes d’àmbit regional en interès de tots.

“Ens enfrontem a la situació econòmica més complexa de la nostra història recent”

La reactivació econòmia agafa ara més força que mai amb la pandèmia del coronavirus. Com valoren l’impacte econòmic de la crisi?

Ens enfrontem a la situació econòmica més complexa de la nostra història recent. De fet, l’FMI creu que serà la pitjor recessió global des de la Gran Depressió dels anys trenta del segle passat. És per això que les institucions econòmiques i els governs d’arreu del món estan actuant amb contundència per frenar l’impacte negatiu  de  la  paràlisi  de  l’activitat, tot i que  això  ocasionarà augments sense precedents del dèficit i del deute públic que caldrà abordar en el futur. En aquest context, l'evolució de l'economia andorrana continuarà completament marcada per l'impacte de la pandèmia en l’economia mundial i, sobretot, per la capacitat de recuperació que mostrin Espanya i França, països que es troben entre els que tenen les previsions més negatives per a aquest any.  Aquesta segona onada està afectant de ple a l’època alta de turisme i comerç i, per tant, tindrà un fort impacte sobre l’activitat i els resultat econòmic de moltes empreses. Encara s’espera un primer semestre de 2021 complicat a l’espera de veure els efectes que la vacuna podrà tenir sobre la represa de l’activitat. Amb l’enquesta que farem conjuntament amb el CRES en el transcurs del proper mes de gener podrem disposar de dades sobre l’impacte que la crisi ha tingut sobre les empreses l’any 2020.

La Covid va encallar el projecte de zona franca que la Cambra porta  treballant des de fa dos anys de manera conjunta amb el Govern. En quin  punt està aquest projecte?  

El Govern i la Cambra estem valorant les diverses opcions de zona franca que s’adapten més bé a Andorra, i que aportin noves vies de negoci orientades també cap a sectors d’alt valor afegit; Tenim plena confiança que aquest projecte serà un pol de desenvolupament de noves activitats i de diversificació econòmica.

“La marca  de  país  és  essencial  per  promocionar  les  qualitats  i  els  factors  de competitivitat d’Andorra a l’exterior”

Un altre projecte en ‘standby’ per la Covid és el de la Marca Andorra

Cal reactivar el projecte Marca Andorra, promogut en la legislatura anterior. La marca  de  país  és  essencial  per  promocionar  les  qualitats  i  els  factors  de competitivitat d’Andorra a l’exterior i per reforçar, d’aquesta manera, la confiança de potencials inversors. 

Van més enllà de l’H23 i demanen un full de ruta fins al 2030?

El 19 de juny vam presentar al Govern 62 propostes i mesures de reactivació per incloure al Pla d’acció Horitzó 23. Aquest full de ruta ha de ser el mecanisme perquè el Govern, la Cambra i la resta d’agents econòmics i socials facin efectivala col·laboració publicoprivada,  ja que és  la millor  fórmula  per sortir reforçats d’aquesta crisi. Però, a més d’aquest Horitzó 23, és absolutament imprescindible començar a definir  un  full  de  ruta  2020-2030  per  transformar  el  nostre  model  econòmic  i social, que posi les bases estratègiques per garantir un futur pròsper als nostres joves  i  perquè  es  compleixi  l’aspiració  social  que  les  generacions  venidores visquin millor que els seus progenitors.

Pel que fa a la inversió estrangera, tenim el marc propici adequat?

Set de cada deu empreses que han participat en l’enquesta de la Cambra i el CRES  sobre  l’impacte  econòmic  de  la  Covid-19  consideren  que  impulsar  la diversificació econòmica i l’atracció d’inversió estrangera d’alt valor afegit és el principal repte de futur que ha d’afrontar Andorra en els propers anys. Es  fa  imprescindible  revisar  la  Llei  d’inversió  estrangera  per  simplificar  la documentació  requerida.  S’han  d’aixecar  alguns  frens  administratius  i reglamentaris i guanyar agilitat, seguint l’evolució dels models econòmics més avançats.  També  cal  una  estratègia  publicoprivada,  del  Govern  conjuntament  amb  els agents econòmics, per fer una recerca activa d’inversió estrangera en sectors amb un potencial de creixement elevat. Per  aquest  motiu,  s’ha de  reforçar  la tasca  d’Actua  a  l’exterior,  com  a  agència  de  desenvolupament  i  promoció econòmica. Un factor important que reclama l’inversor d’alt nivell és la falta d’un aeroport com a factor imprescindible de connexió.

Continuen apostant per portar un turisme de luxe?

Pel que fa al sector turístic, cal un reposicionament de l’oferta i oferir un valor afegit més elevat per satisfer una demanda de més qualitat. Aquesta crisi ha posat encara més en evidència que no hem d’apostar per més volum. Ens cal anar a buscar turistes de més despesa i crear vivències turístiques locals més experiencials.  L’objectiu  és  enfortir  el  sector  i  incrementar  les  estades  i  la despesa mitjana dels turistes. 

“És molt important que Andorra segueixi sent competitiva en l’àmbit fiscal, per atreure activitats, nous talents i noves empreses”

Sempre han demanat que la pressió fiscal no superi el 25%.  Cal revisar també les deduccions de l’impost de societats i de l’impost sobre la renda  de les persones físiques?

És molt important que Andorra segueixi sent competitiva en l’àmbit fiscal, per atreure activitats, nous talents i noves empreses. Per créixer en un entorn global, la pressió fiscal no pot anar més enllà del 25%. I reitero les demandes que des de la Cambra estimem necessàries i que ara ja són inajornables: cal una revisió de les deduccions en l’impost de societats i en l’IRPF que, entre altres coses, fomenti  la  formació  continuada  a  les  empreses,  incentivi  la  innovació  i  la transformació digital; i també és necessari elaborar una llei de mecenatge que incentivi les activitats de patrocini i les accions de solidaritat. I no es pot oblidar la necessitat d’introduir incentius fiscals per a projectes estratègics que aporten valor afegit i per afavorir l’economia circular i sostenible.

Creu que l’economia andorrana presenta símptomes d’esgotament?  

L’any 2019 Andorra va continuar la fase expansiva de l’economia per sisè any consecutiu. Ara bé, la nostra economia abans de la crisi sanitària ja mostrava alguns símptomes d’esgotament.  En els darrers anys, els sectors tradicionals de turisme i comerç, han mostrat una pèrdua d’impuls. L’actual crisi ha posat de manifest el que venim dient des de fa molt  temps,  la  necessitat  de  diversificar  l’economia  i  no  tenir  una  excessiva dependència d’aquests sectors. Ara més que mai, cal treballar per transformar el nostre model econòmic.

Etiquetes

Comentaris (5)

Trending