Josep Àngel Mortés Cònsol major d'Ordino

"La reserva de la biosfera ens ajudarà a posicionar-nos a nivell internacional"

Nascut a Ordino el 5 de març del 1963 està casat i és pare de quatre fills, un noi i tres noies. Ha estat  conseller general, secretari de Sindicatura i subsíndic general.  Ha format part del grup nacional a la Unió Interparlamentària i de la delegació andorrana a l’Assemblea de l’Organització de la Seguretat i Cooperació a Europa (OSCE). Repeteix mandat com a cònsol major d'Ordino.

 

.

Josep Àngel Mortés, cònsol major d'Ordino.
Josep Àngel Mortés, cònsol major d'Ordino.
Altaveu

Comentaris

Ordino celebra el Roser i aquest diumenge té lloc l'acte més destacat que és la plega de roses. Entre la presentació del mapa-guia del Parc de les Tres Nacions i els actes de la festa, el cònsol major de la parròquia, Josep Àngel Mortés fa un repàs al primer mig any del nou mandat marcat per la pandèmia i pels projectes, amb un de destacat: el segell de reserva de la biosfera.

Ordino aposta per la muntanya i per les activitats a l’aire lliure com a reclam turístic. En aquest sentit heu senyalitzat  34 camins de muntanya.

És cert que el turisme de muntanya és un dels que està creixent cada cop més.  Tots els països estem a l’expectativa per veure com evolucionarà, de quina forma reaccionaran els turistes després d’aquesta pandèmia. Pensem que la gent buscarà espais a l’aire lliure i llocs on s’ha gestionat bé la pandèmia. Crec que a Andorra s’ha fet una molt bona gestió. La gent buscarà zones que no estiguin massificades. A Andorra i a Ordino, concretament, tenim molta sort des d’aquest punt de vista. Som una parròquia que hem apostat sempre per la conservació del nostre entorn i continuarem treballant en aquest sentit i d’una manera intensa per potenciar aquest actiu. La natura, la muntanya i la neu són el nostre gran patrimoni.  En aquest sentit, farem esforços importants com la senyalització d’aquests 34 camins i el desenvolupament d’altres productes. Estem treballant en un pla d’acció, conjuntament amb els diferents sectors econòmics de la parròquia, per atraure turisme de proximitat i també turisme local.  Hem de posar en valor els actius que tenim, que són molts. I no és una qüestió solament d’inversió, a vegades també cal posar-hi imaginació. Tenim el producte i ens centrarem en vendre’l bé.

"El Parc Pirinenc de les Tres Nacions és un altre projecte que ajudarà a dinamitzar la parròquia"

 

Vinculat amb això hi ha diversos projectes. Un d’ells és el de la reserva de la biosfera, hi ha el Parc de les Tres Nacions i el mirador de Peyreguils, tot i que aquest és un projecte compartit amb Secnoa.

La reserva de la biosfera és un dels projectes importants que ens ajudarà a posicionar-nos a nivell internacional, és un segell que garantirà al nostre turisme que les actuacions que estem fent estan encaminades a la conservació del nostre entorn d’una manera sostenible. El Parc Pirinenc de les Tres Nacions, que formem des de l’any 2018 el Parc natural de la Vall de Sorteny, el Parc natural del Comapedrosa, el Parc natural de l’Alt Pirineu i el Parc natural regional de Pyrénées Ariégeoises,  és un altre dels elements importants que ens ajudarà a dinamitzar la parròquia, és el primer parc transfronterer europeu que reagrupa tres nacions, i el més gran de l’Europa occidental.  Pel que fa al mirador del pic de Peyreguils es va concessionar a la societat Secnoa i la seva construcció estava prevista per aquesta primavera i poder-lo inaugurar a principis de l’estiu, degut a la pandèmia aquest projecte s’ha hagut d’ajornar i està prevista la seva inauguració l’estiu vinent. Serà un element més que es complementarà perfectament amb altres atractius que ja tenim al país.

En quin punt està la candidatura per ser reserva de la biosfera?

La decisió de l’ Unesco per atorgar-nos aquest segell estava prevista pel mes de juny passat i degut a la crisi de la Covid-19 s’ha hagut d’ajornar a la tardor.  

També heu apostat fort pel ciclisme.

Arcalís ha estat arribada del Tour de França en diveres ocasions i això ha fet que la parròquia d’Ordino també sigui un referent com a lloc d’entrenament pels ciclistes professionals així com per la quantitat d’amants d’aquest esport, per tant també apostem per facilitar el màxim possible la pràctica d’aquest esport. 

"Mantindrem les inversions. S'ha de fer un esforç per ajudar a la recuperació de l'economia del país"

Us ha afectat la pandèmia en el tema de les inversions i del pressupost per aquest exercici?

Hem hagut de modificar el pressupost per adaptar-lo a la nova situació i pel que fa a les inversions les volem mantenir, per una raó molt senzilla: s’ha de fer un esforç  per ajudar a que l’economia del país es recuperi.

Quina aportació fareu al fons solidari del Govern?

Farem una aportació de 800.000 euros.

Aquest comú, com els altres, va començar a treballar el gener i dos mesos després es va trobar amb la pandèmia.

Gestionar de cop i volta una emergència d’aquest tipus no és senzill però el fet de que som un equip de continuïtat i per tant ja teníem un gran coneixement del funcionament del comú ens ha facilitat aquesta gestió tot i que han sigut moments molt complicats per la gran quantitat de problemes als que hem hagut de fer front. Vull aprofitar aquesta entrevista per donar les gràcies a tots els col·laboradors del comú i a tots els voluntaris perquè sense ells no hagués estat possible fer front a aquesta crisi.

Etiquetes

Comentaris (2)

Trending