Ramon Manuel Planellas// Tresorer de l'Automòbil Club d'Andorra

“Ens hem consolidat com el referent de la mobilitat”

Empleat de banca jubilat amb quatre nets i un fill dibuixant gràfic, va arribar fa catorze anys a l'Automòbil Club d'Andorra (ACA) per ocupar-se d'uns números en color vermell i que ara estan en una posició envejable. Va aportar els seus coneixements laborals per reflotar l'economia d'una de les principals entitats del país. Ara plega com tota la junta directiva. Explica amb orgull que va fer soci a un dels seus nets amb un any.

Ramon Manuel Planellas, tresorer de l'ACA.
Ramon Manuel Planellas, tresorer de l'ACA.
Altaveu

Comentaris

L'actual junta directiva de l'Automóbil Club d'Andorra (ACA) acaba el mandat. És l'hora de fer balanç de la mobilitat i del seu informe anual, de la col·laboració amb les institucions i amb altres organismes internacionals. El millor lloc és a la seu social, al costat de l'escut i de l'oficina on es treballa intensament.

L'entitat va tancar l'any amb 1.036 noves altes de soci i 400 noves targetes ACA Master. La viabilitat financera del club està completament assegurada i va finalitzar el 2020 amb un Ebitda (beneficis abans d'interessos, impostos, depreciacions i amortitzacions) positiu que permet assegurar el seu futur econòmic. La digitalització de processos, una plataforma en línia de gestió d'incidències i la constant formació de l'equip van ser clau perquè l'entitat apogués seguir prestant satisfactòriament tots els serveis als seus socis, alhora que complia les mesures sanitàries imposades per les autoritats.En un any en el qual el denominador comú ha estat la crisi sanitària mundial ocasionada per la Covid- 19, l'ACA va continuar creixent

L’ACA és més que un club?

És una institució social. Té un compromís important amb la societat andorrana. Cada un dels socis participa per mitjà de les accions del club, a la millora de la mobilitat a Andorra. Som socis pels serveis que ens dona l’ACA però també perquè és una institució social que contribueix a que es visqui millor al país. El club no s’assembla gens al de l’inici. Ara és club i quasi empresa. Ens hem consolidat com el referent de la mobilitat.

Quin són els eixos principals de treball de l’ACA?

N’hi ha dos de principals: la Missió 0 Accidents i l’Informe de Mobilitat (Imaca). Des de la seva creació el 1954, l’ACA sempre ha estat treballant per disminuir els accidents al país. L’any 2019 vam iniciar amb la col·laboració del departament de Transport de Govern, el projecte Missió 0. L’any abans hi havia  hagut accidents mortals de motoristes. El 2020 vam insistir sobre els efectes de l’alcohol i de les drogues al volant. I aquest any la campanya està dirigida als vianants. També haurien de saber que cal ser prudent abans de passar per un pas de vianants. Ens acompanyen en el projecte la policia i el departament de Mobilitat de Govern.

Tot i ser un club automobilístic, disposen d’un vaixell insígnia que és l’Imaca.

És un informe que posa en evidència els problemes de mobilitat però especialment les oportunitats de millora. Personalment, estic molt orgullós de dos d’ells. El del 2012 sobre mobilitat elèctrica i el del 2015 sobre l’ús urbà de la bicicleta i les nostres recomanacions de seguretat. Hem estat pioners en la política de promoció del vehicle elèctric al país. D’aquell informe va sortir el Pla Engega de Govern. Pel que fa al de la bicicleta, el resultat no ha estat tan bo. Desgraciadament, utilitzar la bicicleta a Andorra continua sent un perill. Posar en marxa l’Imaca ens va costar bastant pel fet d’haver de recollir unes dades que estaven en diversos llocs com la policia, Govern o els comuns. Ho vam haver de buscar tot. L'Informe de la Mobilitat de l'Automòbil Club d'Andorra, la campanya de seguretat viària iniciada per l'ACA i el Govern, Missió Zero Accidents i Fòrum Impuls, un espai d’anàlisi i debat de projectes de mobilitat innovadors i sostenibles, amb l'objectiu de construir una mirada cap al futur que permeti contribuir en diferents aspectes de la mobilitat al nostre país són projectes que formen part de l'ACA Impuls MoraBanc.

Quin és el seu paper en aquest marc de col·laboració amb l’Administració?

Col·laborem amb el Govern, amb els comuns i amb tots els actors implicats en la mobilitat a Andorra. Però el nostre rol és posar en evidència mancances o punts de millora. En la visió de l’ACA queda clar que volem ser una entitat de referència en el foment d’una mobilitat més segura i eficient. Estem al servei de l’Administració però no som un servei de l’Administració.

"Segur que en cinc anys haurà canviat la mobilitat a Andorra"

D’on surten les propostes?

Tenim al club un equip de persones coneixedores del sector. Són persones que es mantenen informades dels avenços tecnològics. Formem part del Mobility Institute, una organització liderada pel Reial Automòbil de Catalunya (RACC) on tenim accés a molta informació. Tenim molt bona relació amb ells. Som membres de la Federació Internacional de l’Automòbil (FIA) que té un equip de professionals treballant sobre la mobilitat del futur. Som molt actius i en el ‘network’ corporatiu s’han publicat moltes iniciatives nostres.

Ara que plega la junta actual, com veu el futur?

Durant els últims anys hem viscut un canvi molt important de tecnologies que ha permès reduir els accidents a la carretera i millorar el confort dels conductors. En paral·lel, les joves generacions no tenen la mateixa visió del cotxe que abans. Es valora més el servei, com ara un bon transport públic. Si surts de festa has d’anar amb transport públic. Segur que en cinc anys haurà canviat la mobilitat a Andorra.

Etiquetes

Comentaris

Trending