Max Taurinyà // emprenedor

"Encara hi ha massa gent a França que té d'Andorra la visió del Pas de la Casa"

Professor eventual de francès a l'Escola andorrana de secundària d'Ordino i exjugador de rugbi a equips com el VPC o Sigean-Port la Nouvelle ha iniciat una nova etapa amb projectes empresarials esportius. Ha estat internacional amb la selecció andorrana, els isards.

Max Taurinyà.
Max Taurinyà.
Altaveu

Comentaris

Max Taurinyà amb la seva empresa Team Spirit ha estat el responsable de l’estada de pretemporada de l’equip de rugbi de l’USAP a Andorra. Treballa amb nous projectes aprofitant els contactes que va fer durant la seva etapa de jugador a França.

Arriba a l’entrevista amb la seva filla i després de reunir-se amb l’ambaixador de França, Jean Claude Tribolet a qui agraeix la seva col·laboració així com a la ministra de Cultura i Esports, Sílvia Riva i als dirigents de la Federació Andorra de Rugbi (FAR). El seu objectiu és acostar Andorra amb França a través de l’esport aprofitant els dos grans esdeveniments que acollirà el país veí del nord com són la Copa del Món de rugbi (2023) i els Jocs Olímpics (2024).

Després de l’estada de l’USAP, quin és el pròxim projecte?

del 24 al 30 de juliol i del 31 de juliol al 7 d'agost organitzem un campus de rugbi per a nenes i nens amb el patrocini de la marca de roba Le Coq Sportif. És un campus d’aquests típics de l’estiu amb activitats dedicades durant al matí i a la pràctica del rugbi i del bàsquet. Es farà a l’Estadi Nacional i a Ordino. Ja tenim les dues seus reservades. Es fa en col·laboració amb la Federació Andorrana de Rugbi i amb patrocinadors com Caldea i Vallnord, i altres que estan per tancar. El més important, però, era l’acord amb la federació i amb patrocinador fort com és Le Coq Sportif, que és el patrocinador principal de la selecció francesa de rugbi a XV. L’empresa també forma part dels patrocinadors dels Jocs Olímpics de París. El campus estarà enfocat cap als infants francesos ja que és un dels esports amb més difusió en aquell país. També permetrà revaloritzar el rugbi a Andorra. Estem oberts i es farà publicitat a Espanya. Espero que n’hi hagi molts d’Espanya i també d’Andorra. Comptarem amb la presència de jugadors molt coneguts.

Aquí tenim dos adversaris temibles com són el futbol i el bàsquet.

És molt complicat conviure i fins i tot existir amb el futbol i el bàsquet perquè són dos aspiradors de nens,per cultura i pel fet que tenen equips a alt nivell no per les males relacions.

Els campus que es fan a Andorra estan orientats a un públic espanyol. Aquest de rugbi inverteix la tendència.

La majoria de coses estan enfocades a Espanya, per cultura, per nombre de residents d’aquell país. La tendència és mirar cap a baix.

Precisament, el VPC és l’únic club andorrà que juga a França on el rugbi té molts seguidors.

Justament llegia ahir que en relació a la ProD2 –la segona divisió del rugbi de França- i la segona de futbol hi ha més telespectadors pel rugbi que pel futbol a la mateixa categoria en un esport i l’altre. A França el rugbi és el segon esport més important.

També és un esport que ha evolucionat. Va imposar el vídeoarbitratge abans que el futbol, els àrbitres van amb micro i càmera i les retransmissions televisives són espectaculars. A més i en competicions d’alt nivell no hi ha comportaments incívics entre els espectadors.

Al futbol i especialment a França hi ha problemes amb els aficionats en quasi cada partit ja sigui de la competició nacional o de l’europea i en camps com Marsella, Saint-Étienne o Lió. En el Marsella-PSG de Lliga 1, un espectador va saltar al camp perquè volia fer-se una foto amb el Messi. Això en el rugbi no passa.

Com va sorgir la idea de muntar una empresa dedicada a l’esport?

Va sorgir parlant amb els meus amics. N’hi ha que encara juguen al rugbi en el camp professional com Damien Chouly, Maxime Mermoz o Guilhem Guirado. Venen a Andorra cada any i els encanta i crec que encara avui en dia a França hi ha molta gent que no coneix l’actual Andorra, un país on tenim les infraestructures de darrera generació per als entrenaments dels equips, que hi ha la natura, que fomentem l’esport i que hi resideixen esportistes d’alt nivell però encara hi ha molta gent que només té la visió del Pas de la Casa, un poble comercial amb tabac i gasolina. La gent de França té aquesta visió i la que tenen a Catalunya i a Espanya no és tan negativa. I que consti que soc del Pas de la Casa. Parles amb algú de Lió, per exemple, i et diu: “Ah. Andorra. Al costat de la Jonquera!”.

"No entenc com no hi ha més equips francesos que facin la preparació aquí"

Hem parlat del campus. Quins altres projectes té?

Portar més equips francesos de tots els esports per seguir el camí de l’USAP. Hem de recordar que hi ha dues fites importants a França. El 2023 hi ha la Copa del Món de rugbi i el 2024 els Jocs Olímpics a París. Equips i esportistes podrien venir a Andorra per fer la preparació en altitud. Històricament ja hi ha les seccions de l’FC Barcelona que venen a Encamp i no entenc com equips com el Montpeller o el Tolosa d’handbol no fan la preparació aquí. Estan a primera divisió també. A les zones més pròximes de França tens equips a les màximes categories, ja sigui primera o segona, de rugbi, handbol o futbol. Hi ha esports individuals com la natació o l’atletisme. Ja estic parlant amb equips de primer nivell frances de bàsquet i handbol per tal que vinguin a fer la pretemporada.

Curiosament, i a prop d’Andorra hi ha el centre d’entrenament de Font-Romeu que ha quedat obsolet i que porta equips i esportistes d’alt nivell. És un centre que es va construir per fer la preparació dels esportistes de cara als Jocs Olímpics de Mèxic-68.

És obsolet. Aquí tenim el Centre de Tecnificació d’Ordino, Anyós Park o els equipaments del Pas de la Casa. A més tens una bona infraestructura hotelera.

Etiquetes

Comentaris (8)

Trending