María Nazzaro // Coordinadora JSA i treballadora social

“Els joves aporten una visió renovada del que és la ciutadania i la societat”

María Nazzaro és andorrana i té 29 anys, tot i que aquest any arriba als 30. És llicenciada en Treball Social per la Universitat Rovira i Virgili i té un màster en Treball Social Sanitari a la Universitat Oberta de Catalunya. Actualment, treballa al país exercint d’allò que va estudiar i, a més, fa uns dies es va convertir en la nova coordinadora de la Joventut Socialdemòcrata d’Andorra.

María Nazzaro, nova coordinadora de la JSA
María Nazzaro, nova coordinadora de la JSA

Aquest mes de juny han sigut unes setmanes de canvis per a la Joventut Socialdemòcrata d’Andorra (JSA), la branca juvenil del PS. Concretament, ha renovat la seva junta, amb María Nazzaro com a nova coordinadora, sent la primera dona al capdavant de l’entitat. Nazzaro està acompanyada en la direcció per Tomàs González com a secretari i Emma Juan com a tresorera.

Com arribes a ser la nova coordinadora del JSA?

Fa cosa d’un any i mig vaig començar a ser membre de la JSA com a membre que volia participar i en aquest període cada vegada em vaig sentir més còmoda amb l’entitat. Aquest maig el Joao em va proposar que ja feia dos anys que hi era i que a ell li agradaria tancar aquesta etapa per començar una altra i si jo estava disposada a iniciar una etapa, i en un principi li vaig dir que sí. Ho vam transmetre als membres de la junta i no va hi haure cap impediment.

Quina és la teva funció com a coordinadora de la JSA?

A part de coordinar els joves que vulguin participar de la JSA, també poder fer com de medi entre el grup parlamentari i les joventuts, poder traslladar bidireccionalment aquelles accions que volem defensar i coordinar la participació per poder tirar endavant.

“Sempre he volgut poder tenir veu en allò que m’ha preocupat i m’ha interessat”

Has estudiat Treballs Socials, en quin moment et comences a interessar per participar en el món polític?

Sempre és un àmbit que m’ha interessat molt, perquè sempre he dit que, des de la política es on és fan els canvis. És la manera en la qual s’avança, legislativament parlant, i sempre he intentat participar, sinó directament, estar-ne assabentada i conèixer tot el que s’està fent. A nivell associatiu sempre m’hi ha agradat participar, he estat a l’associació de treballadors socials i poder participar de diverses coses de la ciutadania i la societat. Sobretot poder tenir veu en allò que m’ha preocupat i m’ha interessat.

Quins són els temes de l’àmbit social que et preocupen a Andorra?

És veritat que, com que vinc d’aquest àmbit, les meves preocupacions estan més relacionades en temes socials, d’habitatge i garantir una bona qualitat de vida, més que de la part d’economia i emprenedoria, més per desconeixement que per desinterès. Ara mateix crec que l’habitatge és un problema real que ens trobem cada dia, que fa anys que portem arrossegant i que encara no hem pogut trobar el ‘quid’ de la qüestió perquè entre tots els agents implicats hi hagi una entesa. És necessari que ens fiquem d’acord.

Resulta molt complicat per als joves independitzar-se...

Va molt a conseqüència de l’estabilitat laboral i dels salaris. Jo estic independitzada perquè visc amb la meva parella, sinó seria impossible. Crec que això és una realitat que això en altres generacions, o en altres èpoques, no es va donar tant i que és veritat que ara al jove per si sol, quan surt d’estudiar, no és tan obvi que pugui tenir aquesta independència. És una cosa per la qual hem de seguir lluitant com a joves i que en un futur se’ns facilitin aquests passos.

“Les generacions canvien i amb elles també ho fa la manera de veure el món i d’interactuar amb ell”

Què creus que els joves poden aportar a la política?

Crec que els joves sempre poden aportar és una altra visió. Les generacions canvien i amb elles també ho fa la manera de veure el món i d’interactuar amb ell. En els últims 40 anys hi ha hagut molts canvis amb l’auge de les noves tecnologies, i realment ara hi ha una diferència generacional en el treball del dia a dia, en com interactuem a nivell social i polític, també. Els joves aporten aquesta visió renovada del que és la ciutadania i la societat. Crec que se’ls ha d’escoltar amb tots els sentits perquè som el futur i, a més, som les generacions que després estarem al capdavant. Sobretot podem donar un vessant més innovador, en la tecnologia i a nivell de globalitat.

Algun tema que preocupi especialment als joves andorrans, a banda de l’habitatge?

Jo penso que l’estabilitat laboral és una d’elles. El fet de poder guanyar-se bé la vida una vegada s’acaba la formació, sigui quina sigui. Això és un fet que preocupa molt, tenir una feina indefinida, que no sigui temporal, que puguin pagar un sou digne i entenc que és una de les coses que més preocupa. Tot això comporta moltes preocupacions més, com el fet de formar una família, l’estabilitat financera... Si la tens porta una perspectiva molt diferent que si no la tens. Es parla molt amb els joves del JSA ja no sols tenir una estabilitat, sinó trobar una feina d’allò que has estudiat i t’agrada.

Tu per exemple has aconseguit treballar d’allò que vas estudiar...

Sí, jo sóc treballadora social i sóc una de les afortunades de la meva generació que ha pogut trobar feina d’allò que ha estudiat. Però molts membres de la JSA, malauradament, no es poden dedicar a allò que han estudiat i, si ho volen fer, és amb contractes bastant precaris, molts d’ells temporals, que no els donen una estabilitat més enllà d’un any o dos. Tot això fa que les perspectives de futur no es puguin fer més enllà d’aquest temps.

Ara reculls la feina feta pel Joao, alguna cosa que t’agradés aconseguir com a coordinadora?

Una de les coses que m’agradaria fer, no a mi sola com a Maria, sinó amb la junta, amb l’Emma i el Tomàs i els altres membres, és intentar conscienciar de la importància que té la participació dels joves. Les últimes eleccions la participació dels joves va ser bastant baixa i volem intentar que puguin donar la seva veu i demostrar que aquesta veu serveix i que és important per legislar diferents temes amb preocupacions reals. És un dels objectius que tractarem de treballar.

“Els joves a Andorra marxem a estudiar fora i és molt complicat seguir el que passa aquí”

Per què creus que la participació dels joves va ser tan baixa?

Exactament no ho sabria dir perquè no sóc analista, però crec que hi ha diferents motius. Un d’ells és la desvinculació política que hi ha en general, no sols en els joves. Ha sigut una època molt difícil i això porta a una desil·lusió política. Però a més els joves a Andorra, un dels principals problemes, marxem a estudiar quan tenim entre 18 i 19 anys i son mínim quatre anys que passem fora del país. Això fa que, al nostre dia a dia d’Andorra hi hagi moltes coses que no se sàpiguen.

Existeix una mica de desvinculació...

Sí, més que res per això, perquè és difícil compaginar-ho tot. Viure a un altre lloc on estàs estudiant, ser conscient del que passa aquí i, a més, participar de forma activa costa molt. En aquest sentit, a Andorra aquest hàndicap es nota. Hi ha joves que tornen i alguns que no.

Sembla que les noves generacions estan tenint més interès a traslladar la seva opinió, també a nivell polític...

Et dono totalment la raó, jo també tinc aquesta sensació i penso que va molt vinculat a les xarxes socials. A diferència de quan jo vaig estudiar, ara la gent està sempre connectada. Tenen un fàcil accés a la informació. Les noves tecnologies ens ofereixen una eina per participar de forma activa.

D’altra banda, eres la primera dona que es posa al capdavant de la JSA, com et sents?

Estic molt orgullosa de poder formar-ne part i ser la primera. Crec que hem de donar visibilitat que les dones podem estar també a llocs de política i formar-ne part i que, a poc a poc, vagi augmentant el nombre de dones. Per a mi és un orgull i amb moltes ganes de demostrar que la igualtat pot ser real si treballem en ella.

A més, ara a la direcció sou dues dones...

A més, les dues som de generacions diferents perquè ens portem deu anys. Llavors, això aporta una visió de la dona en dos moments diferents de la seva pròpia vida i crec que això ens pot aportar moltíssim. En tenim moltes ganes de seguir defensant el feminisme i intentar que la igualtat entre homes i dones cada cop sigui més real.

Al congrés del PS es va parlar sobre l’avortament...

De fet vam ser l’Emma i jo qui vam fer la ponència sobre l’avortament lliure. Des de la JSA treballem totes les preocupacions que tinguin els joves, siguin de l’àmbit que siguin. L’avortament i com planifiquem la nostra maternitat és un tema que tractem contínuament i que mirarem de seguir defensant.

Etiquetes

Comentaris

Trending