La Cambra alerta d’un alentiment econòmic i que la inflació posa en risc una de cada deu empreses

Les enquestes de l’organisme confirmen que l’increment de costos han reduït els marges empresarials

Josep Maria Mas i Sol Rossell durant la roda de premsa d'aquest dijous.
Josep Maria Mas i Sol Rossell durant la roda de premsa d'aquest dijous. ALBERT SANJUAN

La Cambra de Comerç ha presentat els resultats de l’Enquesta de Conjuntura del segon semestre del 2022. El turisme, el consum i la bona evolució del mercat de treball han impulsat el creixement de l’economia durant l’any passat, però les empreses han alertat que la inflació i l’increment de costos han reduït els marges de cinc de cada 10 empresaris i posen en risc la viabilitat del 9% dels establiments.

Les dades de l’Enquesta de Conjuntura posen en relleu que el 2022 s’ha caracteritzat per “una millora significativa de la situació econòmica, que s’ha plasmat en un repunt de l’activitat i un increment generalitzat dels volums de facturació”. Així ho exposen des de la Cambra de Comerç, que deixa clar que una part del creixement deriva de l’increment de la inflació.

La construcció ha mantingut un ritme d’expansió més baix que el 2021 i això va en consonància amb una “tímida desacceleració de la inversió immobiliària”. Per la seva part, el sector hoteler ha sortit força reforçat de l’increment de la demanda de viatjar després de la pandèmia i la facturació s’ha incrementat un 14,7% de mitjana. El bon to del consum ha afavorit el comerç minorista amb uns ingressos del 5% de mitjan per establiment, la meitat d’intensos que els del 2021.

De cara aquest 2023, la Cambra espera que l’economia continuï creixent però a un ritme més moderat que l’any anterior, per l’impacte de la inflació sobre les rendes familiars, l’enduriment de les condicions financeres, l’augment de la incertesa i l’empitjorament de l’entorn exterior. Per sectors, el turisme és el que té les millors perspectives, mentre que la construcció és el que podria veure’s més afectat pel context d’incertesa i la pujada dels tipus d’interès. En el cas del comerç minorista, s’anticipa una certa pèrdua d’impuls de l’activitat comercial de cara als propers mesos.

“En cap cas esperem una recessió perquè confinem que l’economia continuï creixent, però a un ritme més moderat que l’any anterior”

La directora adjunta, Sol Rossell, ha manifestat, que “en cap cas esperem una recessió perquè confinem que l’economia continuï creixent, però a un ritme més moderat que l’any anterior”. Aquestes manifestacions contradiuen les que va fer fa unes setmanes el conseller i director general de MoraBanc, Lluís Alsina, que va expressar la possibilitat d’una recessió a la tardor. Per la seva part, el president de la Cambra, Josep Maria Mas, relata que “si el turisme continua tenint un bon comportament, això també ajuda a les empreses que viuen del sector”.

ELS EFECTES DE LA INFLACIÓ

La inflació s’ha convertit en la màxima preocupació de les empreses amb una nota de 4,12 sobre 5, seguida de l’augment dels costos d’explotació i l’augment dels tipus d’interès i l’enduriment de les condicions d’accés al finançament.

L’increment dels costos d’explotació i el cost de la vida posen en risc a una de cada deu empreses. Això afecta, sobretot, les microempreses. El 12% de les que tenen entre 1 i 5 treballadors tenen dificultats per atendre pagaments i pateixen per la viabilitat dels seus negocis. Així mateix, cinc de cada deu de les societats han vist reduït el marge empresarial a causa de l’augment de les despeses. Les que pertanyen a la indústria i la construcció són les que tenen més dificultats per satisfer els pagaments.

Afectació de l'increment de costos a les empreses
Afectació de l'increment de costos a les empreses

El president de la CCIS, Josep Maria Mas, veu “necessaris els esforços que el Govern està destinant a la ciutadania per minimitzar la pèrdua de poder adquisitiu, però també és important que l’Executiu faci polítiques de suport per a les empreses amb incentius fiscals, subvencions i ajuts a les pimes”. També aposta per “afavorir i estimular l’activitat del turisme perquè té un paper dinamitzador transversal en l’economia”. Per aquest motiu, també reclama una unitat de criteri entre el sector públic i el privat.

 

Comentaris (7)

Trending