Explotacions productives: factor clau per a la pervivència del sector ramader del país

(AMB VÍDEO) Responsables del ministeri d’Agricultura i diversos integrants de la comissió legislativa d’Economia visiten quatre cases del país per veure models diferents de funcionament i estabulació i així sensibilitzar-se més i millor en relació amb el sector

Caps de bestiar boví a casa Jumpere d'Anyós aquest dilluns.
Caps de bestiar boví a casa Jumpere d'Anyós aquest dilluns. M. P.

“La clau rau en què l’explotació sigui productiva.” “Que si una explotació té trenta vaques pugui aportar cada any trenta vedells.” Així ho ha indicat el ministre d’Agricultura, Guillem Casal, durant la visita a la darrera de les quatre explotacions que una comitiva formada per representants del ministeri i integrants de la comissió legislativa d’Economia han dut a terme aquest matí. La voluntat del titular ministerial era conscienciar i sensibilitzar els consellers generals en relació amb les necessitats del sector primari i, especialment en aquest cas, dels ramaders.

El ministeri està acabant de perfilar els decrets que establiran les fórmules de distribució del mig milió més d’euros que Agricultura té aquest 2024 per continuar “acompanyant” el sector agrícola i ramader. I Casal ja ha deixat clar que el criteri de la productivitat serà molt important. Enguany Agricultura disposa d’un pressupost de 3,5 milions d’euros per ajudar el sector, un 16% més que el 2023 gràcies a l’increment més elevat hagut fins ara. Cal veure, però, “com destinarem aquests diners de manera estratègica”, ha indicat el ministre per “primar una altra cosa important per garantir el relleu que és la productivitat”.

Durant tot el matí s’han visitat quatre explotacions que treballen de distinta forma i amb models i maquinària molt diversa. Altament tecnificada i amb avançada tecnologia o explotacions més tradicionals. Cal Peretol a Canillo, casa Cauba i ca l’Areny a Encamp, i casa Jumpere a Anyós han estat objecte de la visita. Guillem Casal ha reiterat que “el repte major que es parla és la supervivència del sector i el relleu generacional”. Però com s’hi ha d’arribar? D’entrada, “seguint ajudant i acompanyant” amb les aportacions econòmiques, i d’aquí, la importància d’incrementar la dotació pressupostària.

 

D’altra banda, la raça pròpia. La ramaderia, a Andorra, és tota càrnia. Es fa carn de qualitat. Per tant,“aquestes explotacions se sustenten perquè fem carn d’Andorra, de muntanya, de raça pròpia i amb una IGP pròpia, amb la qual cosa la productivitat és decisiva i “aquest serà l’objectiu de les ajudes”. També es té molt en compte la “selecció de les mares i dels pares de les vaques”. I és que “tenir una bona selecció genètica” permet tenir “uns bons primers parts, per tenir una cabana productiva” i alhora calen “projectes de recerca” perquè coadjuvant tot un seguit de variables “el sector ramader pugui anar sobrevivint”. I la supervivència passa perquè cada explotació pugui aconseguir tenir, cada any, el mateix número de vedells que de mares, que de vaques. “Això és el que fa que sigui rendible”.

RELLEU

Finalment, no es pot oblidar el relleu generacional. El ministeri treballa en generar una bossa de joves ramaders que puguin garantir tant el relleu com les vacants momentànies que les explotacions necessitin. “Hi ha explotacions que torben el relleu en el si de la família, n’hi ha d’altres que continuen amb un assalariat que està a l’explotació i ajuda a tirar endavant i altres tenen un relleu més complicat”, ha reconegut el ministre. D’aquí la importància de poder ajudar, també, amb plans de millora de les explotacions, per poder disposar de noves construccions i de mecanització dels processos perquè “si el relleu no ve de dins de la mateixa explotació sigui més fàcilment transmissible”.

Justament, doncs, part de la visita era “sensibilitzar” els consellers generals d’aquests reptes que afronta el sector i puguin ser més comprensius a l’hora de fer modificacions legislatives. “Volíem demostrar que es poden fer explotacions del voltant de 1.000 metres quadrats de planta, integrades al paisatge i amb costos de construcció molt més assumibles”, ha manifestat Casal.

Etiquetes

Comentaris

Trending