Els ramaders de Canillo prenen exemple d’explotacions de l’Arieja per modernitzar-se

Una delegació del comú, amb empresaris del sector primari de la parròquia i representants del departament d’Agricultura de Govern es desplacen a diversos indrets del departament francès per veure com s’han dut a terme els relleus generacionals

Comentaris

La delegació andorrana amb tècnics francesos.
La delegació andorrana amb tècnics francesos. COMÚ DE CANILLO

Les explotacions agrícoles i ramaderes de l’Arieja poden ser una atractiva referència per als ramaders de Canillo. Referència per veure com s’ha de fer la modernització de les infraestructures o com s’ha d’afrontar el relleu generacional que tantes dificultats està suposant en no poques explotacions canillenques. Amb aquest objectiu una delegació de la parròquia han estat visitant diverses explotacions de l’Arieja. Per prendre exemple, per prendre mides.

Una delegació del comú de Canillo, amb membres del departament d’Agricultura  de Govern i diferents empresaris del sector primari de Canillo han visitat aquest dilluns diverses explotacions agrícoles i ramaderes del departament de l’Arieja. El desplaçament s’emmarca en el conveni de col·laboració entre la corporació que encapçala el cònsol major, Francesc Camp i la Cambra d’Agricultura de l’Arieja en el qual es busca l’assessorament d’aquesta última d’acord amb la seva experiència de gestió mancomunada amb la finalitat de traslladar possibles fórmules que es puguin adaptar a Andorra, i d’aquesta manera garantir el relleu generacional del sector a Canillo.

e061a622 6ab6 4f7b a8e6 eb4d873ccdfc
Una de les explotacions visitades.

La directora i la vicepresidenta de la Cambra d’Agricultura de l’Arieja van rebre el cònsol major, Francesc Camp, i a la resta de l’equip. La delegació andorrana va visitar diferents explotacions ramaderes que en els darrers anys han modernitzat les seves instal·lacions com ara un taller de transformació vegetal de sucs i confitures; un taller de xarcuteria amb carns de producció pròpia; un taller de producció d’aviram, i una explotació d’ous, formatges, llet d’ovella, entre d’altres. El denominador comú de totes les explotacions i tallers visitats és que els gestors actuals son joves emprenedors que han agafat el relleu familiar o han reprès negocis perquè els anteriors es jubilaven.

El conveni de col·laboració entre les dues parts es va posar en marxa l’any passat amb l’objectiu de cercar alternatives viables i de futur a les activitats ramaderes i agrícoles de la parròquia. En una primera fase el sector va traslladar les seves inquietuds i mancances a la Cambra d’Agricultura de l’Arieja. Posteriorment, els tècnics de l’entitat francesa van fer una anàlisi acurat de la situació i van presentar un conjunt de propostes i accions que aportin solucions sostenibles en el temps per tal de donar continuïtat al sector a la parròquia. La visita d’ahir va servir per conèixer de primera mà casos pràctics. Amb totes les actuacions dutes a terme fins ara, el sector disposa d’una base de treball que caldrà analitzar per valorar la implementació d’algunes de les propostes i la seva viabilitat.

Comentaris (2)

Trending