Els pagesos plantaran el doble del que tenen pactat vendre per assegurar la collita de tabac

L’anterior temporada hi va tornar a haver problemes amb una partida de planter i tot i que el resultat final va ser prou bo no volen més ensurts

Plantant en un camp d'Andorra la Vella aquest matí.
Plantant en un camp d'Andorra la Vella aquest matí. Toni Solanelles

Els pagesos plantaran, aproximadament, el doble de tabac del que realment tenen pactat amb el conveni amb els fabricants de tabac. D’aquesta manera es vol assegurar la collita i fer-ho en les millors condicions. En els camps de més al sud del país -no en tots, que quedi clar-, ja s’han començat a plantar les mates. Es preveu que a partir del proper cap de setmana la plantació s’anirà generalitzant.

Com la darrera temporada, allò pactat és vendre 125.000 quilos de tabac. Se’n plantarà el doble, més o menys, per assegurar la collita i evitar ensurts. Ensurts com els de la temporada passada, en la qual malgrat que al final el resultat i la qualitat va ser prou bona, alguns dels colliters van haver de plantar dues vegades perquè una de les partides de planter subministrades per un dels dos proveïdors va sortir malament.

En efecte, segons les fonts properes a l’Associació de Pagesos i Ramaders (APRA) consultades, només servir el planter, el proveïdor es va adonar que hi havia quelcom que no funcionaria. I de seguida es va posar a cultivar una altra remesa de viver. Amb tot, els pagesos que havien tingut planter del que se suposava que no aniria bé, van plantar i, efectivament, al cap d’un temps les mates van morir, havent-se d’arrencar i plantar-ne de noves.

Enguany ja es farà una plantació més àmplia per no haver de fer duplicitats de feina a mig fer. Com sempre, però enguany més que mai, els pagesos estaran molt al cas de la climatologia. “La sequera no és bona”, han indicat les fonts consultades, que hi han afegit que “el tabac va molt bé quan fa el temps que ha de fer quan toca”. Ni la sequera va bé ni tampoc funciona que hi hagi grans episodis de pluja. El tabac, la planta, és més sensible del que sembla.

Comentaris

Trending